自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

政府多鬼餘!
又再鼓勵市唔帶環保袋
條垃圾數又唔知點計?
畫蛇添足,想講粗口!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

kittylam 發表於 23-11-21 19:04
之前徵膠袋費又話減少用膠袋環保,而家又係收膠袋費,大量製造同棄置膠袋又叫環保 :qui ...

新的綠色指定袋係環保可降解物料做,取代舊有嘅塑料膠袋

水晶宮

麟媽媽 發表於 23-11-21 19:02
屋企所有嘅超市膠袋,都係我老公買返嚟!
我都唔知幾耐冇俾佢賺過呢五毫子。
...

係$1-$2

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 23-11-21 19:32
新的綠色指定袋係環保可降解物料做,取代舊有嘅塑料膠袋

會唔會比較易穿?

複式洋房

回覆 coolcoolfan 的帖子

一袋野落去即場穿都試過

水晶宮

kittylam 發表於 23-11-21 19:35
會唔會比較易穿?

真係唔知,可能會比白色嘅薄

大宅

回覆樓主:

街市都轉埋最好,平常都用菜袋裝垃圾,仲有商場“姐袋”都轉,
總之所有袋都轉最好

侯爵府

KittyMelody1 發表於 23-11-21 18:24
但問題係。。。。。如果屋企無指定既綠色袋存貨,去超市帶自己既環保袋 (變左唔使俾錢買指定袋),咁返到 ...
又唔係咁講, 相信現時個個都係用膠袋裝垃圾, 所以只係轉咗做要畀錢同政府買的綠色袋!

冇人叫你唔好用環保袋, 係兩回事來的。而且環保袋好力過超市膠袋, 只不過如果冇帶環保袋, 畀錢買膠袋會冇咁赤, 因為反正要畀錢。

其實冇人留意到畀錢買綠色垃圾袋個目的, 係想你將可回收的物品拎去回收, 減少自己每日要掉的垃圾, 從而買少啲垃圾袋。例如你一個月要掉 30 個膠樽, 可能相等於要用 3 個垃圾袋, 假如你將呢 30 個樽拎去綠在區區回收, 咁你就慳咗 3 個膠袋錢!

我呢幾年都有將物品分類回收, 所以啲垃圾真係唔多, 係用少咗垃圾袋的。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家心態係要俾垃圾(膠袋)費喎,同用環保袋都冇關係,本身自家屋企點都有垃圾要掉!指定膠袋可分解,對環境點都好d!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

咁原本貴一貴管理費送包垃圾袋果d又點計?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ganggang 發表於 23-11-21 20:43
咁原本貴一貴管理費送包垃圾袋果d又點計?

全世界到時都要轉指定袋!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我已習慣自備購物袋,亦唔會因爲超市可買垃圾徵費膠袋而唔帶自備袋,除非唔夠裝,否則對我唔會增加買膠袋嘅機會。

大宅

本身自備環保袋,依家咪使旨意,反正都係要抌垃圾,會直接買垃圾袋

大宅

fayefa 發表於 23-11-21 11:10
「自備購物袋」已經係大部份市民嘅日常, 亦都係政府呢幾年大力推動環保教育之一,膠袋徵費作為懲罰/鼓勵 ...
如果行指定地點買袋,更加本末倒置

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊