自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

一杯凍奶茶 發表於 23-11-23 14:55
我仔,小四
好似英文文盲咁,連thank you make,made 呢d 默完書都唔記得點串
又發唔到音(好似日本人咁捲唔 ...

同佢溫多d書,外補,睇多d 課外書,卡通片等。

伯爵府

唔好打頭,俾啲太學術既野阿仔都提唔起興趣,可以俾佢睇吓打機video,我亂好多有字幕,日子有功應該令佢冇咁抗拒英文,但你要有信心控制到佢睇既時間。另外當然要搵補習幫佢執成績

大宅

fong2005 發表於 23-11-23 15:04
老實講⋯屋企要全英環境
所以中文電視唔可以開
小朋友用開/接觸到嘅電子產品全轉用英文

我兩個女就係咁
但唔係專登,係佢地由細到大自己中意睇英文
睇戲都要轉英文字幕
但我想講
佢兩個中文差到….
搵2個專科中文補習都仲係考試唔合格

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔都有相同問題,英文好差,其他科用中文讀的 又唔錯!
幫佢都幫左幾年,都係咁…
我當佢係英文讀寫障礙

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

出去補下習好喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

我之前有個學生差吾多
佢小五
我從小一的課本開始同佢補
攞大量練習比佢做

男爵府

出去學phonics啦

大宅

睇完你所有留言,情況真係好嚴重。其實你應該一早發現佢英文不理想,重拖到小四?現階段不適合強攻,你不如快啲搵吓坊間一些有趣的英語興趣班,例如drama,試吓能否引起佢對英文的興趣?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實the, some 哩啲字,就算初小係死背,成日用都無理由仲唔識架喎

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mononoke 發表於 23-11-23 18:47
我兩個女就係咁
但唔係專登,係佢地由細到大自己中意睇英文
睇戲都要轉英文字幕

同我女一樣,只睇英文戲

但佢仲係小學
中文仲係合格邊緣

佢思維 方式係用英文

投降 呢d字佢聽完都唔知點解
我對住佢都投降

掉左佢去專科補習
全班走晒佢都比人留低繼續一對一教

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

硬補習都係救急, 長遠都係要有興趣, 如開英文卡通, 最好有埋字幕, netflix有好多, 再好d就係肯睇英文書啦. 但如果而家thank you都串唔到, 一開始就睇書應該冇咩興趣。 細個時學校應該有教Phonics? 如果冇可以睇下有冇時間學返, 都好有用。
小四本身每日時間都好趕, 要加埋追英文大人細路都會辛苦, 但辛苦半年追得返之後就舒服好多架啦... 至於老公點, 就算啦, 最緊要自己個仔好

男爵府

我仔,小四
好似英文文盲咁,連thank you make,made 呢d 默完書都唔記得點串

細個無學過phonics???

男爵府

sharebuy 發表於 23-11-23 19:48
細個無學過phonics???
我個仔小一時學校都有教, 雖然唔係好全面, 唔知係唔係間間都會教

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

已刪除用户

珍珠宮

揾個Native speaking 既補習老師日日上一個鐘 應該會好有進步.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

我仔,小四
而家喺hk 好難學好英文、學普通話可能快啲

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊