自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

littlefunpig 發表於 23-12-5 09:32
本身份人工係淨儲以備不時之需嗎?
如果做野多呢3成人工只係備用, 本身老公月入可以cover 曬所有日常開支仲 ...

我同老公都唔係獨生仔女,但4大長老基本係我和老公負責

男爵府

已經小六, 比我唔會辭喇
如果小一就值得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:46
佢學校功課少,大部分時間睇機,如果我喺度,可以唔俾佢睇機,仲可以捉住佢習,多好多時間
...
踏入青春期,電子產品使用,好容易成為親子間最大掙扎點,要小心處理

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

小6太遲,升中後好多小朋友都會變臉,樓主有能力搵錢繼續努力,屋企經濟都唔算無壓力。
如果樓主搞得掂自己父母唔好收家用都可以試吓 ,不過唔好放太大期望係個仔到,升中後相處時間只會越來越少,返學同課外活動返到屋企都遲,又做功課又食飯沖涼,個仔會唔會有心情so樓主都係問題。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

已經過左最佳時機... 不過唔試唔知有無效... 如果做FTM無效用, 到時咪再搵過另一份工..

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

實話
我寧願你返工
搵補習社補習,好過你ftm去管小朋友
因為上到小六
已經有自己一套

當你處於又教仔+做家務
ftm 真係辛苦
我自己都係ftm
仔小一已經自己湊左好幾年,仔今年小五,我都開始返Pt,,佢放學就去補習社
但現今D細路好難唔打機睇機
但只可同佢談條件...
管功課溫書教學+做家務
真係辛苦+好易暴躁

已刪除用户

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

manyan2014 發表於 23-12-5 08:35
三思。
六年級可能勉強仲跟到,但初中你跟佢學業,好易有爭拗,破壞關係。

珍珠宮

小六?太遲了
如K或小一,绝對可改變孩子學業

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

冇記錯你個小朋友係a仔, 點解咁多年嚟都唔做ftm照顧佢, 反而到去升中學先嚟話唔做嘢? 升了中學,青春期聽唔聽你講 野,真係好難講了。

琥珀宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:17
我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

做FTM, 好處係可以督促個 ...

坦白講,6年級先做ftm, 有d遲

大宅

anpanmenbaby 發表於 23-12-5 08:48
小六已經呈左兩次分,其實banding都大概成定局,就算追呈三,短時間內點溫都好,其實成績都唔會有太大幅度 ...

我女今年中一,都多同學媽媽都做番full time/part time.

男爵府

陪月勳章

好傷感情㗎
尤其佢青春期
外判啦

子爵府

sunnymama2 發表於 23-12-5 09:14
我私補試過,出面補習班都試過,完全冇進步過!

私補已經揾緊5**的醫生哥哥啦,完全冇進步過。我知唔係老 ...

得一個仔,如果佢仲肯聽你講,我覺得可以試吓做ftm,唔好俾自己將來後悔。錢係搵唔晒,如果要計各種預計唔到嘅事,永世都唔可以Quit咗份工。自己衡量吓,邊樣嘢對你嘅人生重要啲。我係你我會揀個仔。

公爵府

我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

我自己覺得啫⋯⋯ 佢仲有一年上中學,都唔到你管,你做全職媽媽對佢幫助頂多都係用埋今年,跟住都冇乜作用⋯⋯
所以你要衡量下個機會成本⋯⋯

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

要有準備除咗要預計晒平時開支外,仲要留少少儲備比你遲d睇醫生,每日對住個仔,血壓升、睡眠質素差、家務做多咗,有機會要睇物理治療、針灸等,女人隨著年紀漸大,醫療同美容開支都大埋㗎!

男爵府

我奉勸你send去補習社會好過以免大家傷感情.
我有一個小四嘅小朋友我係full time mum, 我個小朋友唔算係十分不自律但係睇佢功課(佢讀直資學校,每日最多兩樣功課)叫佢溫書都會令到我好嬲.因為佢懶, 唔肯聽, 好難. 所以令到我哋大家成日有argue亦都令到我好嬲

女仔可能會好少少但係男仔

子爵府

轉做pt? 男仔小六… 都已經開始青春期,早3年,小3做ftm效果好好多,而家… 佢聽唔聽你?痴唔痴你? 如果佢咁多年黎都係獨立嘅,你ftm幫助唔一定好大… 過多兩年隨時覺得你阻住曬

珍珠宮

呈分好差?
如果非常有信心,我會,但老實講而家先辭工跟功課有用嗎?
我識得有個媽咪小朋友小五辭工,呈分升咗30名,由b3升上b2, 英文60幾變80, 呢啲就值得。但嚟緊已呈三,你係咪諗住跟到上中學? 佢又畀唔畀你跟? 呢啲都係考慮因素,再乖嘅小朋友都會入青春期,唔好一廂情願。

子爵府

只係想改善成績,不一定會,我經驗係外判成効比自己教好,又不傷感情
但如果為咗多啲時間陪伴家人,老公下班後不用做家務,我會
我女有大學同學(獨子)同佢講父母係好錫佢,但好晚才放工回家,佢一個人好寂寞

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊