自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

子爵府

米腸 發表於 23-12-19 23:35
今日紅十字會資助左5千比佢地應急,比左社區中心佢地暫住,其他野要再慢慢去攪,不過都替佢地心痛。。
中 ...

中學生嘅書可以試下問家長群睇下有無人可以free到書本

水晶宮

回覆樓主:

公屋簡單一般管理處免費油油,維修水和電,傢俱和電器可揾公益團體或二手送贈都有

男爵府

FB有啲Free物group,可以試下喺嗰啲group出post徵傢俬或其他嘢。

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

米腸 發表於 23-12-19 18:39
想問下,如果因為鄰居家火燭,令我地屋企都 無可避免,一定要重新裝修,係未只可以自己出錢攪掂?議員個啲 ...

我在網上search 到以下資料, 我未申請過, 希望幫到樓主, 願樓主家人可以找到辦法。
書本可以請學生問一問班主任, 睇下學校/舊生有無多出來的書, 可以俾學生用。

華人慈善基金及特別援助基金

申請辦法: 受本地事故影響的人士可向當區民政事務處遞交申請

https://www.had.gov.hk/tc/public_services/general_chinese_charities_fund_and_special_aid_fund/index.htm

緊急救援基金

緊急救援基金旨在提供現金援助給因火災、颱風、水災或其他自然災害而需要緊急救援的人士;發放的補助金屬援助而非賠償性質。社署負責發放傷亡補助,其他補助金分別由地政總署、海事處及漁農自然護理署負責。

https://www.swd.gov.hk/tc/pubsvc/socsecu/emergencyr/

仁濟緊急援助基金

申請人必須符合下列條件,方可提出申請:

因不幸事故、意外或災難而導致生活陷困境之香港居民;及

未曾接受本基金援助者;及

非綜援受助人 (原則上只接受非綜援人士提出的申請,不過倘若綜援受助人提出的申請項目,並沒與其綜援金的項目重疊,本基金才予以考慮其申請。)

https://www.yanchai.org.hk/services/charity-fund/yan-chai-emergency-assistance-relief-fund

男爵府

米腸 發表於 23-12-19 18:56
算啦,其實上黎都係問意見。。不過我都係受唔到架啦。。

多謝你地寶貴意見。。

唔好咁啦,我明白妳,有時問下議見都好難咁,但都好多jm 認真答到妳嘅,妳有冇問過房署,有無得攪。

琥珀宮

想問下,如果因為鄰居家火燭,令我地屋企都 無可避免,一定要重新裝修,係未只可以自己出錢攪掂?議員個啲 ...

唔係上新聞嗰單嘛?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

米腸 發表於 23-12-19 23:26
原來係有,紅十字會資助左5千蚊比佢地,依家比地方佢想暫住,我會幫佢地油漆同鋪地下。多謝你地意見
...

不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

米腸 發表於 23-12-19 23:41
佢地唔會,我更加唔會。
只係想知有無其他方法可以減輕金錢上。。
不過我依家都知道大約資料,多謝你意見 ...
可能你第一個 post 講得太簡單, 所以有人誤會你地貪小便宜。香港太多呢啲人, 攪到大家都敏感咗!

真心建議你屋企人, 日後買返份家居保, 樓上都講, 一年只係幾百蚊, 連去旅行唔見嘢都可以 claim, 好值得買, 我買咗十幾廿年了。

你地有咩家私電器想急要? 我住果度啲鄰居好浪費, 個個星期都有好多新淨的物品唔要, 我可以去鄰居 group 幫你問下, 再 pm 你。

男爵府

回覆樓主:

見過d新聞圖片,燒到上下層樓都黑晒,真係好慘

複式洋房

Minnacat 發表於 23-12-20 02:01
請問你買邊間,如果有事可claim幾多?thx

保誠

侯爵府

beautyttt 發表於 23-12-20 12:04
保誠

thx

公爵府

bivian_bivian 發表於 23-12-20 08:17
最緊要係電,睇下電燈公司可否幫你地檢查下啲電綫同電力嘅問題,係擔心有洩電
...

呢樣係,你唔講我都無提佢地,謝謝你

公爵府

你試下幫老人家去facebook聯絡啲義工隊,睇下佢地會唔會幫到老人家

伯爵府

DHA勳章

上Facebook啲二手傢俬group,有時仲有好多免費嘅添

子爵府

米腸 發表於 23-12-19 18:53
公屋。。
我無話我唔資助
我自己都單親湊3個,只能幫佢搵淘寶既野。。點解成日一野就隊埋黎呢 ...
公屋就揾房署攪

子爵府

米腸 發表於 23-12-19 18:56
算啦,其實上黎都係問意見。。不過我都係受唔到架啦。。

多謝你地寶貴意見。。

算吧啦,呢個bk已經唔係以前果個,得閒睇兩眼就擺啦,唔好唔開心

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

米腸 發表於 23-12-19 18:53
公屋。。
我無話我唔資助
我自己都單親湊3個,只能幫佢搵淘寶既野。。點解成日一野就隊埋黎呢 ...

報房署嗰度,
佢哋有保險賠,
只係賠償銀碼唔多。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

米腸 發表於 23-12-20 08:12
紅十字會應急左5千蚊比佢地,油漆個啲房署唔知會唔會幫,不過問題都唔大,因為我地都可以幫手油
...

房屋處有保險賠償金㗎!
我記得十幾年前,朋友屋企座廁污水倒灌,
全屋遍地(黃金)仲流出走廊,
房處主任寫報告,後來雖然只係收到幾千蚊賠償。
但都收做幫補吓損失

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

私樓

公屋?
有冇可能找義工幫?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊