自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

pauline_c 發表於 23-12-27 10:44
北上除咗新鮮感,中菜以同等價位/檔次比較,北上中菜出色 d,味道、環境同服務都係。
...

呢d 真係好個人,我淨係有新鮮感,可能口味唔啱我。北上中菜偏油,用好多醬,食到的味道都係唔同的醬味。

價錢係平過HK,但又未平到抵到爛。而家yen 平,在日本食嘢真係有抵到爛的感覺。當然機票、酒店都要計埋。

子爵府

newc9 發表於 23-12-26 21:12
好在你都有同樣感受,北上真係好睇食咩,有時吾一定平

不過而家d人個個都話北上平,我講貴d人覺得老吹

同感。我話唔係好平,仲比人話我唔識揀地方。一般大陸商場裡面的餐廳,我覺得價錢係hk 8-9折左右,唔係平到笑果種level。

開頭唔識,跟甚麼大眾點評推薦去食,其實有d 中伏。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

j2j2 發表於 23-12-27 10:29
我完全同意。北上食嘢只是平hk 少少,8-9折左右。而且精緻野,HK 同日本都好食好多。
北上的吸引點係新鮮 ...

我都覺得北上普遍食物質素不及香港。當然酒店中菜係不錯,但普通的真的很普通。叫美團差不多次次中伏,又或者係我熟悉香港食店,知道边間較好少中伏,而北上不熟吧。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

j2j2 發表於 23-12-27 16:12
呢d 真係好個人,我淨係有新鮮感,可能口味唔啱我。北上中菜偏油,用好多醬,食到的味道都係唔同的醬味。 ...

同意深圳食嘢偏濃,我食粵菜同埋食得唔頻繁,所以 OK. 我無覺得深圳食嘢抵,只係同等檔次,比香港抵(中菜 only)。
日本緊係又抵又正,不過無咁多假期經常飛。

子爵府

2024年龍年勳章

其實我唔覺深圳食嘢特別平,係大商場好啲既餐廳食飯同香港價錢差不多
Be Happy

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

平有平食玩,貴有貴食玩,點計得埋

子爵府

j2j2 發表於 23-12-27 16:25
同感。我話唔係好平,仲比人話我唔識揀地方。一般大陸商場裡面的餐廳,我覺得價錢係hk 8-9折左右,唔係平 ...

我多數睇YT介意聽完評論先會去試下

但近排發現YT一個人介紹,之後就會有幾個同一時間不同YT介紹,好似廣告禁

侯爵府

irisf 發表於 23-12-26 21:06
纲上現在瘋傳上面「科技狠活」製食物法,化學法溝出鴨血、海鲜粥、黑松露,賣你百多元一份不贵呀,連㕑師也 ...

有link嗎?唔好成日傳傳傳!
日本嘢超標反而係鐵一般事實喎

已刪除用户

子爵府

咁北上唔只深圳嘅

侯爵府

Pa123 發表於 23-12-25 19:21
去外地旅遊,以日計消費額,是北上旅遊行街幾多倍?

我一家三口去咗珠海横琴玩
三日兩夜,連酒店、車費、食、玩,一共用咗約10200人仔

大宅

回覆樓主:

外遊最on居係要你起飛3小時前到機場,而佢delay一毫子都唔使賠俾你,你就呆等浪費時間,所以北上消費條氣順好多

侯爵府

Jnam 發表於 23-12-27 16:26
我都覺得北上普遍食物質素不及香港。當然酒店中菜係不錯,但普通的真的很普通。叫美團差不多次次中伏,又 ...

咁你又真係好黑仔喎,開關後我試過一次即日來回,之後去過4次兩日一夜,食過咁多餐都平靚正,係有一次美團外賣宵夜燒烤油左d咸左d, 其餘都好食。我一家4口唔大食,平均一餐都係3百零蚊度,我覺得好抵,係香港中午食茶餐廳都要3百

大宅

MerryMe 發表於 23-12-26 20:45
其實北上要食精緻嘢唔平喎!我每次兩個人消費都四百幾一餐,有次食爐端燒要八百幾!
依家日元跌,其實去日 ...

同意 剛日本回來 食嘢超平 又好味 同等水準甚至比深圳平

男爵府

游客區同專做游客生意的店舖就九成九劏客,大陸人都被劏,問蛋糕價錢話20蚊,原來唔係一件20,係100克20蚊。 正如正常香港人唔會去尖沙咀買相機藥材海味。

珍珠宮

Pa123 發表於 23-12-25 19:21
去外地旅遊,以日計消費額,是北上旅遊行街幾多倍?

外遊機票最少都幾千,住宿又一千幾百一晚,去深圳一日食5百已經好好,車費住宿平過外遊好多

珍珠宮

回覆樓主:

識團購會抵好多好多,我指限時搶購嗰種,唔系美團套餐,香港人好多人唔識,同一個餐/食物,你食100蚊,人哋只要30蚊,我試過去一間好靚西餐廳,二人餐不用100蚊已經食到高質素牛扒(好好味)一共5款食物連兩杯飲品!全部都精緻和好食,原價五百幾蚊㗎
下面呢d團購,日日不同優惠,有時遇上有d真係超抵食,真係買料都唔止,如海鮮,4x蚊就食到避風塘炒蟹,仲有蝦,一碟菜和甜品,海鮮新鮮煮得都唔錯,二人只是4x蚊 平均一人2x,呢d系限時搶購的,搶左一般可以一個月內使用,如果無用到就會退返錢比你,呢樣服務真心好
attach0/tmp/phpd0iWAD
attach1/tmp/phpB8nazk
attach2/tmp/php9b6vx1
attach3/tmp/phpDyaZvI

珍珠宮

出廣東省外,質素唔錯既酒店,一晚600左右,包廂晚餐叫廿幾碟餸約二千幾三千,深圳應該消費再高啲,如果要好質素

公爵府

個個人口味同消費模式唔同
以我自己口味, 我就唔覺得深圳啲野平..
去潮汕牛細細碟, 兩個人當下午茶咁食都300蚊埋單, 美團係有平套餐, 但十樣有五樣唔係你想食. 繁樓飲茶兩個人$200埋單
大陸連鎖平但好多都係預制菜, 好重....味, 偶然放縱一次無所謂.

呢啲物價以深圳工資收入計, 同我哋$70食茶記無分別.

象牙宮

Ocean419 發表於 23-12-27 10:45
深圳大商場的連鎖餐廳100-200/人頭
日本旅行通常玩到邊食到邊跟Google maps 上的食評搵小店,通常10000-30 ...
疫情後未去大陸,朋友多數地膽,
識搵好野食,聽佢講食汕頭牛打邊爐,
正常食量平均每人一百鬆,
佢都話大商場貴2-30%.
日本今次4次,已經去高級包房食和牛,
食蟹,我地細食重質不重量,
每人都唔洗10000yen,
平既平民細店幾百yen呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊