自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-12-28 11:36
見果位聲大大, 嘈到咩咁, 電話大叫佢拎返D錢出黎...
陰功, 叫有咩用丫, 丟曬架
呀果位綜援人士肯先嘔錢出黎 ...

甘你又吾好下下綜援人士,吾清楚人情況,好似認定成個綜援系統都多餘甘

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-12-28 09:12
你又知?我有d保留,誰是誰非都應該負責養到亞爸終老,都90歲重有幾多年,7個一人少少錢,少少野都吾做
...

可能你未經歷過,未經他人苦莫勸他人善呀,當你經歷被自己另一半背叛出賣甚至家暴,人哋家事如婆婆最了解和體會好與壞,唔想比討厭老公100萬唔出奇喎,話知佢90歲定100歲,有時心裡嘅痛系跟一世,我哋外人唔會明,如人飲水,冷暖自知

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-12-28 12:18
講真,常理老人家一日未死都吾會過晒d錢比老伴或仔女啦,連婆婆應該吾系什麼女強人吧,佢個100萬理應由家 ...

5哥就係無本事又無錢又無仔女,可能咁樣婆婆先會比錢5哥

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-12-28 12:26
5哥就係無本事又無錢又無仔女,可能咁樣婆婆先會比錢5哥

尼d都系5仔自己講

子爵府

回覆 uhtcl2006 的帖子

非常同意你的說法,要擺家事上電視,都係因為錢,想用輿論壓力迫佢拎返啲錢出嚟分,講真無個好人,東張西望又越嚟越濫,呢啲家庭糾紛都報,你話曱甴屋影響其他居民,環境衞生,有關部門唔做啲嘢去改善,都話用輿論壓力迫佢哋做嘢,家事根本就介入唔到,都唔知報嚟做乜

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-12-28 12:16
我做義工,深有感會。上代人不似我哋不適合就分開,見過無數對長者夫婦,名為夫婦,實比陌路人關係更差。 ...
以前上一代啲人,唔啱都未必會離婚,最後大家憎恨大家,都唔會離開,見樓下有對70歲夫婦,兩夫婦行過都係陌路人咁,見到都唔會講一句說話,但又住在同一屋簷下,長期咁相處,其實都好辛苦

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-12-28 12:28
尼d都系5仔自己講

系㗎,兩方都各有各講,而事實婆婆真系只同5哥開戶口,你又點知婆婆一定被騙呢?其實大家作為外人都系估和推斷,我自己就偏向信5哥講婆婆出於自願比錢佢,5哥未必系好孝順或好人,但伯伯都唔方系完全好人好老公吧(出面有女人,當老婆死㗎?)

珍珠宮

crazypaper 發表於 23-12-28 12:30
以前上一代啲人,唔啱都未必會離婚,最後大家憎恨大家,都唔會離開,見樓下有對70歲夫婦,兩夫婦行過都係陌 ...

系,真係好多呢類夫妻,大家憎大家但無離

大宅

angiehouse 發表於 23-12-27 20:07
覺得個5哥問題多d, 點解全家甘團結,就系得佢同家庭決列,同連家不相往來甘多年,亞媽又識約佢又識叫佢開聯 ...

点解?因为錢在5哥度,其他人都是为錢而团结吧。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

LoveCorgi2 發表於 23-12-28 12:10
時也命也。以前啲人父母會偏心,種下大家不和。而家啲父母比較會懂得平衡,教導子女和睦同財富安排,減低 ...

係,也識一個嚴重重男丁,又係開聯名戶口,得一粒仔,個仔本身都係有錢,但個呀媽要其他家人再比夾錢比個仔炒樓,目的係攞到幾多比個仔就攞,當然冇人啋個呀媽,死後其他姐妹一到點都分唔到遺產,好在個個都有錢唔貪心,癈事嘈。
呀媽媽過身後,葬禮完咗,完全同個男丁再冇往來,絕

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ritzmary 發表於 23-12-28 09:02
多兒多女多冤家
生埋一大竇有咩用
同意,就算現今生兩個都一樣會爭產
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 23-12-28 12:16
我做義工,深有感會。上代人不似我哋不適合就分開,見過無數對長者夫婦,名為夫婦,實比陌路人關係更差。 ...
呢度都大把啦, 父母是但一個死, 仔女無份, 得老豆立曬都睇唔過眼
事實上長命契物業+聯名戶口既, 一個死, 所有財產自動去曬另一半
跟住已經有人即刻開鋪問點樣改, 想將層樓劏返一半俾個仔
大把人唔想俾個老伴, 容乜易俾佢去同第二個女人玩?!
正路都只會想俾個仔

子爵府

crystal媽咪 發表於 23-12-28 08:39
有時得到$的不一定係有問題
媽點解同佢開聯名而冇同其他人?

呢個我都覺得好重要,明明有能力去開戶口,如真係留比老公,點解吾同老公開

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 23-12-28 11:32
其實人死左去睇黎都無用
死左後搞既所有野, 都只係做俾外人睇,
做show 咁做, 或者只係俾人拎黎講

呢個只係藉口
其實,我屋企除左我 全家都唔中意我細佬,因為佢係最唔爭氣最激心,亦係我媽最掛心果個
就算全部兄弟姊妹唔妥佢,佢一樣有去醫院探阿媽,一樣做足儀式
有心既,跟本唔會理其他人點 做點睇
不孝既 就可能以當冇事發生,人都死左 做黎做乜,去醫院睇都嫌費事

子爵府

333s 發表於 23-12-28 09:13
有N个孩子的媽, 合情, 合理, 正常,. 該子女人人都有分。 最錫會分多D。(是有机會)
* 自己年紀大 ...

我問過東亞無呢個服務
之前開左左聯名時都有問過話任何一個取都得

珍珠宮

kekka 發表於 23-12-28 09:19
清官難審家庭事, 但我聽五哥咁講, 我明... 如果兩公娑關係好是聯名而不是同五仔開戶口,
就因為娑婆最擔心五 ...

系呀!無離婚唔代表關係好,以前好多女人啞忍,我媽都係過來人,我爸很少比家用我媽,我媽靠自己賺錢養我哋,儲到嘅錢9成9都是自己賺的,我爸出面有女人,我媽系絕對唔會想將錢留比佢養老囉!所以樓主太感性又唔了解人性,覺得應該比番100萬90幾歲伯伯養老,婆婆明顯唔想啦!如果想就一早同伯伯開聯名戶了

yeung_ma    發表於 23-12-28 21:43
Prosperous    發表於 23-12-28 18:02
stagea    發表於 23-12-28 13:03
littlefunpig    發表於 23-12-28 12:43

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

angiehouse 發表於 23-12-28 12:21
甘你又吾好下下綜援人士,吾清楚人情況,好似認定成個綜援系統都多餘甘
...
我呢度無評價系統唔好入我數,只係根據5仔講~
事實呢上電視嘈呀5哥大大聲叫仍拎錢出黎中氣十足咁款,不如去街市賣菜啦!
仔女大個讀大學做下都好丫仲拎綜援仲想叫5哥拎錢出黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 23-12-28 11:49
如果我無記錯,5哥話7妹係靈堂話俾20分鐘佢大家相安無事。
如果係真,兄妹甚至同其他人關係可謂一見就爆, ...

我冇聽到7妹講乜,但係靈堂嘈 道理就唔係 果幾兄弟姊妹度,照計佢地唔會咁做 排第六果個話佢 逗留15分鐘

珍珠宮

kisskathy88 發表於 23-12-28 12:35
係,也識一個嚴重重男丁,又係開聯名戶口,得一粒仔,個仔本身都係有錢,但個呀媽要其他家人再比夾錢比個 ...
搞到兄弟姊妹不和,就係呢啲父母做成
我都有親戚,個呀媽刮埋刮埋啲錢就係貼個仔,然後個女咩都無,講緊係普通買啲幾十蚊野俾外孫都無,刮埋啲錢係俾內孫,仲有俾個仔供咗兩層樓,呀女個心好唔舒服,都有怨個呀媽偏心到出哂面

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

newc9 發表於 23-12-28 12:38
呢個我都覺得好重要,明明有能力去開戶口,如真係留比老公,點解吾同老公開
...

可能就係最相信係呢一個
覺得可靠
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
23456...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊