自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

男人都會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

lalalumlum 發表於 24-1-4 22:50
性格不合、離婚同拍拖性格不合分開有咩分別?

我諗睇個人,每人婚姻觀念唔同。我自己黎講,啱feel 就可以拍拖,即是唔會以結婚為目標,但講到結婚我要慎重考慮,拍拖同結婚好大分別。我係好肯定好肯定先會講得出誓詞既人。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔覺得離過婚會係差。
兩個人相愛不會理這些,
人品性格夾唔夾重要D,
就算未婚的人都可以很多過往。

子爵府

男人離過婚就唔好啦, 點知佢係咪有家暴/好賭/嫖習慣.
女人好少會想離婚, 通常男人犯呢幾點先會行呢步.
女人離婚就通常被動d. 未必性格有大問題, 好多時係男人問題居多!

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

金金人 發表於 24-1-4 16:52
唔通個老公家暴,叫雞,吸毒,但我死都唔離就叫好?

咩年代呀?離婚好普遍,唔存在差唔差

認同,人品更重要

伯爵府

shirley784 發表於 24-1-4 16:15
女人離過婚 (無小朋友)就會俾人覺得差左 ? 我自己唔覺 , 可能只係細個唔識諗揀錯人姐 .
大家會唔會介意自 ...

只會揀一個過到日子和性格適合自己嘅。
過往記錄已經處理得一乾二淨,我覺得係冇問題

大宅

hnh_mami 發表於 24-1-4 19:04
你呢位阿sir有無實質數據? 我身邊再婚既都好珍惜婚姻,因為唔想再離婚。
...

我認同
有過一次經驗
第二次會更珍惜
更懂得點樣相處
關係會更好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

聽落無咁好
但都要視乎離婚原因

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要睇個別情況,有仔女會複雜D,唔好講要當後父或後母有幾難,我有朋友嫁個男人帶住個仔,個仔鍾意佢,主動問可否叫佢媽咪,之後生兩個仔女,大仔對兩個細佬妹都好好,呢D係緣份。

但有朋友個case就複雜好多,佢父母都係離婚再婚,各自帶住三個仔女,之後再生一個,七個兄弟姊妹,到老父走咗之後,後母完全係玩嘢,中間過程由後母帶住病中老父去改遺囑,朋友原本係老父遺產執行人,但份遺囑因為改過,後來改成點佢唔知,最後係一蚊都冇分俾佢,後母仲要離間兄弟姊妹間感情,朋友有三個仔兩個女,後母同D孫講朋友收埋阿爺D錢同金飾唔分俾佢地,其實我朋友係咩都冇分到,佢本身唔旨在,但俾個後母屈佢就好嬲,好彩後來D仔女信我朋友。

又有另一個同事朋友嫁個離婚男,帶住個女,足足五年俾個前妻騷擾,纏住前夫要錢,本身係個女人有婚外情離婚,仲放棄個女撫養權,轉過頭個出軌對象同佢分手,個女人就轉頭想返兜,但前夫同個女已經展開新生活,後來識咗同事朋友,都好坦白交代一切,點知前妻知道前夫要結婚就發顛咁騷擾佢,搞到前夫同個女都有抑鬱症,同事朋友不離不棄,但影響到老公同個繼女嘅健康同生活,成日接到D無出聲電話,收到D奇怪信件、電郵,搬過屋換過電話,但前妻總有方法搵到佢地或去麻煩D親友,同事朋友有想過離婚,但明明唔係老公嘅錯,點解佢地要因為個顛嘅搞到分開?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最近同一個男性朋友傾開,佢話如果識一個女人係離咗婚帶住小朋友,佢係一定唔考慮,仲話好多男人都唔會。我半信半疑,問佢點解唔會?佢話自己唔會幫人養仔女。。。於是我再去問三個男性朋友,包括兩個已婚同一個未婚,三個答案一樣,已婚果兩個話,冇帶小朋友嘅都可以接受,但佢地一定唔會選擇帶住小朋友嘅女人,呢兩個男人本身都有仔女,原因同第一個朋友講嘅差不多。

唔知點講,可以話佢地思想守舊,但佢地唔接受就係唔接受。我唔知係咪好多男人都係咁諗,定只係我問果幾個係咁。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

hnh_mami 發表於 24-1-4 19:02
睇呢個post就睇到幾多女人難為女人

男人離婚無乜影響,女人就會被嫌棄,有埋小朋友仲更嫌棄。大家都做人 ...

最好淨身出戶!
跟住啲人問,離婚點解唔帶埋仔女

咪就係有負擔!!

水晶宮

所以近呢十多年,好多都費事整張結婚證書,同居算,費事有「離婚」呢個字。

感情係雙方,真係似賭一局。

水晶宮

rose-mag 發表於 24-1-5 04:51
最近同一個男性朋友傾開,佢話如果識一個女人係離咗婚帶住小朋友,佢係一定唔考慮,仲話好多男人都唔會。我 ...

好多都係費事幫人養仔女的想法。

男爵府

回覆樓主:

吾係差,係惨……

洋房

Astra00 發表於 24-1-5 06:26
所以近呢十多年,好多都費事整張結婚證書,同居算,費事有「離婚」呢個字。

感情係雙方,真係似賭一局。

我有個朋友真係咁。佢都成三十中講明拍拖但不婚不育。佢話宜家離婚咁容易,唔洗講帶住小朋就連孭住“離婚”哩個身份去識人都費事。離婚唔多唔少都要解釋點解,分手簡單一句大家唔適合對方就無得再問。個底“無花”識人方便好多。

男爵府

醒目開學勳章

卡卡娜 發表於 24-1-4 16:30
每個人要求唔同,我自己就介意女仔人品性格呢啲緊要過有冇離過婚,因我都唔想將來個仔聚個公主返黎:igiveup ...

Me too...我介意我將來新抱既人品多過佢係咪結過婚.

大宅

我覺得冇咩所謂

珍珠宮

我向錢看,離左婚還要比膽養費前妻/供養子女,大機會冇錢剩

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

離婚有好多原因,依家咩年代,大把年頭結婚年尾離婚

伯爵府

shirley784 發表於 24-1-4 16:15
女人離過婚 (無小朋友)就會俾人覺得差左 ? 我自己唔覺 , 可能只係細個唔識諗揀錯人姐 .
大家會唔會介意自 ...

我自己都離左婚有仔女,而家好大個2個都大學,當然有分別有仔女更加,但我一直無心想再婚或者搵唔到好既令我想再結婚,所以無太理會人地對我點睇,反而我好奇離左婚又有小朋友果d好快就再嫁過,或者佢地條命真係好d好容易搵到愛佢又愛埋佢既小朋友的另一半

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊