自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

db7mu23 發表於 24-1-5 02:16
我識一個和你相同個案
第一屆 HKDSE考生
依家都係日日輪迴打機

咪已經成三十幾歲?
所以應該好似其中一個jm講嘅case咁,唔好比錢佢換電話、電腦,等佢打唔到新game, 就算有得打速度都唔夠快,咁佢先會死死地氣出去做嘢搵錢換機。
我都識人仔女係咁,唔讀書,但又要食好、著好、用好,總之發吓脾氣就咩都有,生活得咁開心,佢哋又點會要自己辛苦努力讀書同返工!?

伯爵府

bu-b 發表於 24-1-6 19:34
咪已經成三十幾歲?
所以應該好似其中一個jm講嘅case咁,唔好比錢佢換電話、電腦,等佢打唔到 ...

係呀
咁就浪費了一半人生!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

rainlamrainlam 發表於 24-1-4 23:39
平時已日日機不離手,考試其間只係要求佢打少陣,專心考好個試再玩,但都仲日日打機,真係好激氣。所謂既溫 ...

你以上我全部經歴過,無得搞,因為試過搞到關係好差,社工都見埋,我果個有時學都唔返,上年DSE完咗啦,當然成績唔會好啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小mama 發表於 24-1-5 03:00
我個都係咁
我已經同佢講,升唔到班你冇晒前途,到時你得中一程度,冇乜工岩你做
你夠18歲同我離開呢度自 ...

伯爵府

回覆樓主:

全日打定打一陣?

侯爵府

Phyllisyam 發表於 24-1-5 17:39
我仔今年剛升中一,剛剛才買手機俾佢,諗住訓練下佢自律,點知日日掛住打機上網,測驗冇科合格,又用曬D零 ...

唔好話去到收手機發癲, 淨係set個eye protection手機太近自動熄mon, 佢都發晒脾氣想掉手機, 我話你掉, 爛咗唔買。有時停咗WIFI佢發陣癲又會去溫習, 正常番晒咁, 非常精神分裂

伯爵府

我仔中三都係咁, 佢小學測考都係用1-2個鐘溫書就算, 出嚟成績係唔錯的. 上到中學佢同樣都係用1-2個鐘去溫, 咁一定係唔夠啦, 加上學校本身都出得唔淺的, 所以都經常會唔合格. 今年要選科, 十一月考咗第一次試, 有一半科目都唔合格, 但佢平時係會做功課的 (雖然都係要飽機先肯做, 但至少佢盡量唔會欠功課), 測驗都合格的偏多, 所以拉埋之後又冇我預期中咁差. 咁就更加冇佢辦法, 只能成日哦住佢, 哦得多哦到佢開聲話我好煩, 佢又會死死地氣去做吓功課溫吓書.

仔冇女咁聽話, 佢太有自己諗法, 問佢想選咩科佢叫我唔洗理佢, 佢有分數. 都只能哦住嚟緊兩次考試要用返多啲力先有資料去選科囉.

珍珠宮

回覆樓主:

分享一下我早兩日對住我中三侄仔做法。
我發現佢開到一枱書但對住手機玩,我無鬧佢,好溫柔咁同佢講「好似部電話太吸引阻住你溫書喎,要唔要我幫你保管住先?你可以打埋呢鋪先交俾我」,咁佢打完手頭上個鋪真係交部手機俾我,之後都有一個鐘,我見佢真係做練習或者唔明問吓我。
當然呢個做法係對啲本身唔係想放棄讀書不過打機成癮嘅人有用而且不破壞關係,本身已經自暴自棄嘅就未必得。

子爵府

小mama 發表於 24-1-5 03:00
我個都係咁
我已經同佢講,升唔到班你冇晒前途,到時你得中一程度,冇乜工岩你做
你夠18歲同我離開呢度自 ...

我仔小二已經係咁,我都同佢講18歲就要離開,佢點我地都唔會再養佢,佢唔信架

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

等佢開竅。

大宅

我個中四仔一樣,只要係屋企幾乎都係打機!見到大家都差唔多,心理平衡下(emoji)(emoji)(emoji)好在偶爾星期六返下麥當勞5小時,星期日去下教會,平日就放學後一星期三日補習社,星期二晚上又去玩下打拳

男爵府

patpat234 發表於 24-1-6 19:04
無,中文得2
佢自己唔意外,佢極度唔鐘意讀中文

讀Asso? 最後有冇升上大學?

男爵府

回覆 noodle_noodle 的帖子

小2唔係中2、咁細個個控制權係家長度。約法三章
sweetapplebb

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊