自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

未睇,不過聽都覺得痴線,咁小事搞到咁大件事,家長最好去睇精神科 佢搵得太執著

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lawmiki 發表於 24-1-13 21:02
我同阿女都一齊話,唔肯轉校但又唔返學係咩玩法?
老師一句說話,覺得老師講大話,-定要道歉,因為老師冇 ...

好聽啲就叫講原則,但做人太執著,就唔識變通,世界上有好多唔公平既事,點樣每件事都耗盡時間爭取佢所謂既公平?到頭來,就算老師肯道歉又點?浪費了成年時間。之後再返學,被人推倒被人鬧幾句,又一次唔返學?又停學一年?無限loop.....第日出來社會返工又點算?大把不公既事。
Childhood is journey, not a race.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

老師一句說話,覺得老師講大話,-定要道歉,因為老師冇 ...

咁啱,我哋都係咁講
既然真係惡劣到返唔到學,寧願轉校好過,仲點會怕要重新適應

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係慘……佢老師
全世界圍住佢個仔氹氹轉
又冇能力做花輪 /道明治,但有呢個少爺王子病

珍珠宮

做父母真係吾識諗,將呢個case報上東張,可能招至更多人欺凌佢。

伯爵府

amy730 發表於 24-1-13 19:58
陳同學俾風紀欺凌,向老師投訴都無結果,仲要自己停學一年

佢將來出都黎社會做野會點?

子爵府

加菲貓3 發表於 24-1-13 21:38
如果咁都算欺凌,咁我估係學校裡面,起碼有七成人被欺凌過。。邊個小朋友唔搞下人?我問我讀小學既仔,如果 ...

你個囝

男爵府

咁講應該會俾人鬧:葛量洪黃埔係寶校....家長既水平.....

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢個小朋友好有問題,還有家長,世界唔會圍住你而轉㗎!被人欺凌又好咩都好,都係成長的一部分,要去學習點處理問題,而唔係逃避唔返學和投訴到人哋死為止,呢種心態好唔健康,將來被女友飛又做d咩?人生好難事事美滿,更沒有絕對的公平

男爵府

GreenMaDad 發表於 24-1-13 22:42
咁講應該會俾人鬧:葛量洪黃埔係寶校....家長既水平.....

近年不算寶校吧?個校長都好似有心搞,不過以關愛做賣點可能有唔少sen揀入去,咁同學之間發生唔同磨擦既機會又會多啲(可能包括埋受訪那位)

珍珠宮

2024年龍年勳章

是是但但 發表於 24-1-13 22:08
好聽啲就叫講原則,但做人太執著,就唔識變通,世界上有好多唔公平既事,點樣每件事都耗盡時間爭取佢所謂 ...

珍珠宮

父母同仔一齊顛,去外國讀啦!呢啲事外國常發生,少事一單

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我覺得算少事,但家長幫個仔發到太大,已經小五停學一年仲影響自己學業,叫佢轉校又話唔想重新適應,其實一年後小六畢業升中都要重新適應㗎啦,家長點解唔教個仔睇開啲,做人要有容人之量,學下原諒人哋呢 !

大宅

對唔住,頭先睇東張真係覺得小事化大
家長應該教導/引導返孩子,唔係報東張囉
佢想大眾幫佢企佢果邊?
如果老師道歉佢個仔就會冇事返學?
佢將來點出黎社會

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實唔好再糾纏,搵學校轉校升中仲好啦,根本浪費時間,浪費個仔的前途。轉校一樣可以搵返個公道,唔需要賴死唔走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kerotan 發表於 24-1-13 20:26
太脆弱吧
父母要教他面对現實
怎樣不滿也不應用荒廢自己人生来 獲取或要脅 什麼

家長教緊個小朋友如何可以攬炒

咁少事濕濕碎啦 都接受唔到,升中後肯定仲大獲,咁攪法害死自己個仔,父母同個仔都應該去見下精神科醫生。

男爵府

我仔喺果度讀,頭先節目出咗街,學校已經即時出通告同家長講番件事。其實,呢位學生家長由小一入讀開始已經先後投訴6位老師,1位TA, 曾投訴至教育人員專業操守議會,經了解後,有關投訴不成立,議會最後沒有立案跟進。

而今次事件,學校一直認真處理,嚴肅跟進,並已申報教育局。但同學唔返學,學校係做唔到野,成件事係家長同同學對學校有不同意見,就唔返學。

男爵府

我睇完又睇,睇咗幾次,慌死自己理解能力有問題,原來問題係喺投訴人度

侯爵府

pekkle_n_friend 發表於 24-1-13 23:17
我仔喺果度讀,頭先節目出咗街,學校已經即時出通告同家長講番件事。其實,呢位學生家長由小一入讀開始已經 ...
遇到呢啲家長, 學校真係唔好彩

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊