自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

放心,山姆我去過都無買到野,大大件對我黎講系一個問題,要抽返屋企系一個更大既問題。2間超市D野賣到暴利甘濟,點會執笠。

珍珠宮

sfccwy 發表於 24-1-19 13:28
咁同李+x有冇關係?

有!

永輝超市股份有限公司係內地上市公司,最大股東係牛奶國際(怡和集團旗下)。

百佳永輝係佢旗下其中一個品牌,係怡和同李氏家族合資,進軍內地市場。換個角度來看,即係惠康和百佳攜手殺入內地市場!經營百佳、惠康的兩大集團,已經超前部署,在內地迎接港人北上。
attach0/tmp/phptsLvnK
attach1/tmp/phpIgvaWG
attach2/tmp/phpBDyWuD

goldpiglet    發表於 24-1-19 16:10

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實價真棧都係Bulk Purchase, 喺香港啲店係細啲, 價錢亦都比百佳惠康平,但我唔覺得佢搶晒百佳惠康啲生意。

象牙宮

fundfund 發表於 24-1-19 13:45
食品安全係另一個問題,而家基本上每區都有代購,大部份都係港車北上運落嚟香港,出現咗好多生意商機!

...

代購咪又比錢人賺,條數貴左!而家係討論香港超市捱唔捱到

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇興趣去... 寒舍細,冇地方擺一星期嘅貨

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

你識好多人咁做?我無識人咁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

polliebb 發表於 24-1-19 13:57
你識好多人咁做?我無識人咁

其實我身邊都冇人咁樣做,我上次去都係買咗一盒牛角酥同幾pack芝士, 啲牛角酥仲要派俾人,我真係唔會再去托落嚟,跟住分俾其他人囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無話可說 發表於 24-1-19 13:54
代購咪又比錢人賺,條數貴左!而家係討論香港超市捱唔捱到

點會捱唔到,你去百佳俾錢咪一樣要排長龍。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

anan84 發表於 24-1-19 11:57
身邊好多人報團去山娒Coastco, 一買買一星期的東西
尖沙咀...加連X老道...中間個間超市開左唔長時間就唔做相信無生意都關門

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實使也上去同人迫,又或咁辛苦托返香港。山姆超市而家有啲集運公司代購,無額外收費,只收你貨價(滿人仔299免内地運費)和由集運倉送嚟香港嘅運費。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有上深圳珠海﹐不過我無去過山娒...........只去過WALMART﹐天虹﹐盒馬﹐TASTE / 永輝..........我又唔覺有好大影響。始終買唔到咁大量

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

anita_yps 發表於 24-1-19 13:17
買既種類唔一樣,點會個個星期返去,車費都唔抵,係D人間唔中去買D平時小見小買到既物品多
...

兩元果批日日上都得

goldpiglet    發表於 24-1-19 16:09
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

少擔心,一樣咁多人
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔會啦

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 MsBusy 的帖子

我都無去過,其實有好多嘢都唔方便買落嚟,除咗住西北

伯爵府

2024年龍年勳章

我覺得唔會,始終有時急起上嚟要用嘅嘢都係喺樓下百佳惠康買,而且有好多老人家,包括我都喺大型超市買的

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

上次去山姆, 人山人海, 有不少港人, 眼見有不理性消費, 一盒廿粒麻糬, 買四五盒, 比街坊都派唔晒啦
我連車都無推, 只是買左一盒餅同朱古力, 買太多要搬返落香港太重同麻煩
糧食日用品屋企附近買就算, 方便又唔駛囤積

大宅

麟媽媽 發表於 24-1-19 14:04
其實我身邊都冇人咁樣做,我上次去都係買咗一盒牛角酥同幾pack芝士, 啲牛角酥仲要派俾人,我真係唔會再去 ...

牛角酥好食嗎?
呢期成日睇youtuber介紹烤雞、牛角酥、卷蛋,好吸引
但我屋企得兩個人,咁大盒真係食唔哂

男爵府

2024年龍年勳章

食既野一定香港買

公爵府

回覆樓主:

我仲幫襯緊惠x百x呢~

首頁