自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-22 09:52
同你情況差不多啦,我唔再詳細講啦,我係急性心肌炎,心肌壞死,當年心衰引致我其他器官跟住衰竭,我現在 ...

感謝分享。咁祝你身體健康,個心臟係你身體好好跳落去。

公爵府

K$$ 發表於 24-1-20 09:24
旁觀者入面豹嫂有絕症已經係吊緊命,俾人搶救個女都feel到搶救係一個好痛既過程,如果俾著係你地,你地會唔 ...

首先問當時人意願
如果佢都答唔到,唔知…
我會簽同意放棄搶救

珍珠宮

healthkeeper 發表於 24-1-22 10:01
感謝分享。咁祝你身體健康,個心臟係你身體好好跳落去。

你換心係幾多號?我可能前過你,我197

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-22 10:04
你換心係幾多號?我可能前過你,我197

我說來話長。10歲個時阿媽突然心衰,發現時已經要換心但最後等唔到。之後細舅個心又衰竭先發現有遺傳。我check到帶個病,老豆係我14歲時帶咗我去外國。我同婆婆好親近果時好唔開心唔明佢點解要離開香港。大咗先知老豆嘅苦衷。如果我係香港而家我跟本無得番屋企等。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

遇見晨曦 發表於 24-1-20 10:07
如果年紀大又有無法逆轉既重病,救番都係一世訓在床上,延續更大的痛苦,只會生不如死,就俾佢去啦。
...

我62當年入院突然搶救咗一次後,醫生提出,c6 就問再搶救到佢會唔會醒,往後情況會點,之後就唔救了,始終62已經入院次數已經1個月2至3次,因為心臟衰竭 同搶救一次,對八十幾歲人係再傷害多次

珍珠宮

healthkeeper 發表於 24-1-22 10:14
我說來話長。10歲個時阿媽突然心衰,發現時已經要換心但最後等唔到。之後細舅個心又衰竭先發現有遺傳。我c ...

返唔返得屋企等,係取決於心臟個情況,左右心室有一邊仍然運作到,可安裝個小型人工心,所謂揹機就可以係屋企等。
我係喺醫院等,因為我左右心室壞死,只能在醫院裝左右心室輔阻器(VAD) 加Ecmo, 於是只可醫院等,我即時排在換心名單第一位。
香港醫療已經好好,識幾個基因變異,細個就有心臟病嘅心友,都等到換心。
即是你仲等緊?

洋房

wan_sosin 發表於 24-1-22 10:31
返唔返得屋企等,係取決於心臟個情況,左右心室有一邊仍然運作到,可安裝個小型人工心,所謂揹機就可以係 ...

我宜而係你講嘅揹機,同時揹緊兩部。我嘅遺傳病係同時影響左右心即係全心擴張同衰竭。我表哥16年係美國,嗰心擴張到排球咁大,醫生話得一星期命,無辦法之下佢植入TAH要將左右心室拎出黎後駁人工心室,果時全球得2千人做。宜家有多個選擇就係同時用兩部VAD叫Heartmate 3 VAD/BIVAD去泵血。我嗰心擴張得好犀利,醫生同屋企人講我嗰左右心已經無辦法泵血,一係用TAH,一係用H3VAD。唔知香港有無得同時植入兩部VAD?

珍珠宮

healthkeeper 發表於 24-1-22 10:50
我宜而係你講嘅揹機,同時揹緊兩部。我嘅遺傳病係同時影響左右心即係全心擴張同衰竭。我表哥16年係美國, ...

我6年前做心臟移植,6年前相信香港無你所講嘅技術,咁多年後而家我唔太知道。
我明白你所講嘅點解可以係屋企等了。
揹機等對身體好啲,比起係醫院仲安全啲,而且還可過一般人生活,但等嘅時間就長一啲。希望你都好快等到做手術!手術後係另一個人了。

象牙宮

回覆樓主:

會,唔想補苦爭扎!記得奶奶舊年肺炎,加埋做手術傷口發炎唔掂,醫生都有問我地搶唔搶救

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得睇病人既年紀...
同康復機會...

如果係長期病的...
早D走可能重舒服..

不過要簽名的嗎?
早排醫院打比我..問我爸如果有乜事救唔救...
因當日我哥一早己去過醫院(醫院半夜CALL佢話爸忽然呼吸困難)..
佢回來時話爸OK..冇生命危險的...個人精神對答到..
果時重諗住等WEEKEND一家再去睇佢...

我哥離開醫院後唔夠2個鐘..醫院就打黎問我...
話我爸情況其實不是太好...
佢本身長期病..同冇牙唔肯食糊仔..冇營養到好瘦...
好大機會會忽然惡化...會搶救佢會好辛古..對佢既傷害可能會大過成效...
所以我家人要早D回覆..如有問題...搶唔搶救...
最後全家決定唔救....中午醫院就打黎叫我地趕去醫院見最後一面了....

翡翠宮

遇見晨曦 發表於 24-1-20 10:07
如果年紀大又有無法逆轉既重病,救番都係一世訓在床上,延續更大的痛苦,只會生不如死,就俾佢去啦。
...

X2

大宅

xl_bigbig_b 發表於 24-1-20 09:56
我媽媽當年糖尿腎衰竭,晚年常入院醫生口頭問我地如危急還做唔做搶救。
我哥末期在醫院問佢自己,佢話唔救 ...

你的經歷一定很傷心,我很明白你心情

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊