自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

baby668 發表於 24-2-2 11:08
我就係由韓國samsung同iphone轉換國產磯,先至真正發現天外有天,三分一嘅價錢,操作體驗完全冇分別,自此望返 ...
冇所謂, 人各有志, 我自己都有部小米note 12 pro 專門裝中國app, 係幾好既

大宅

我就係由韓國samsung同iphone轉換國產磯,先至真正發現天外有天,三分一嘅價錢,操作體驗完全冇分別,自此望返 ...

不能完全同意,拍片黎講暫時iphone 仍然好過絕大部份android 機, 錢包支援亦俾 google wallet , samsung pay , huawei pay 全面

子爵府

dotwoo 發表於 24-2-2 11:25
不能完全同意,拍片黎講暫時iphone 仍然好過絕大部份android 機, 錢包支援亦俾 google wallet , samsung p ...

的而且確拍片方面iphone絕對有優勢,因為以往所有型號cpu唔會過熱,但只限於iphone 14 pro或之前嘅型號

iPhone 15 Pro,因為研發cpu團隊已經過咗檔高通,自此之後iphone CPU就出現嚴重過熱問題,同高通8Gen1一樣一拍片就熱到爆炸

還原方面確實係iphone比較好,但係夜景iphone出名一塌糊塗,去到15Pro雖然有改善,但如果夜拍國產機,依然遙遙領先,好似華為,雖然有人會話味精重,但係自拍鏡頭,iphone出名是垃圾級別,是但搵部千幾蚊嘅國產機,自拍前置鏡都已經完勝iphone

十年前我用iphone 6 Plus,當時samsung同埋國產機影相,都係垃圾級別,十年後的今日,我睇到嘅分別已經係好細

重點我是否值得俾多七千蚊,買咁輕微分別嘅體驗???

大宅

Anka 發表於 24-2-2 11:14
x100pro屏幕缺点:护眼性差,目前在高亮度下仍然是低频PWM调光,虽然比苹果三星之类的屏幕护眼,但还是对 ...

實際用x100 pro就知,屏幕俾apple samsung 護眼我就睇唔出,但呢個機個 mon 真係一般,本來諗住賣左佢,但影相真係靚所以宜家留番做副機

Netflix 唔關google 框架事,應該係 netflix 認證block 了

子爵府

Anka 發表於 24-2-2 11:04
朋友用咗幾個月
完全唔覺得有問題
平時用開嗰啲apps都用到

點解我睇咁多間全部都係2799

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

lyh80115 發表於 24-2-1 16:45
好簡單,唔需要gms嘅apps就咁裝,用華為應用市場、應用寶、aurora、Apkpure,或者該apps的官網,例如HSBC ...

有d app有定位功能,例如九巴和城巴實時或到站提示等,聽聞華為機雖然裝到app,但會廢咗武功,係咪真?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

baby668 發表於 24-2-2 11:33

因為當時雙11有額外現金券$350攞

珍珠宮

dotwoo 發表於 24-2-2 11:32
實際用x100 pro就知,屏幕俾apple samsung 護眼我就睇唔出,但呢個機個 mon 真係一般,本來諗住賣左佢,但 ...

你意思係國行x100 pro安裝唔到netflix 還是其他型號安裝唔到

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

請問國產機係咪冇得裝smart octopus?

大宅

Anka 發表於 24-2-2 11:53
你意思係國行x100 pro安裝唔到netflix 還是其他型號安裝唔到

X100 裝到,但煲劇唔建議用呢部,另外我有部 1+ ace 就裝唔到

男爵府

回覆樓主:

無原裝google,裝銀行app可能有問題,建議榮耀或vivo港行,小米近排轉彭拜os唔太穩定,地圖指南都有問題。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

baby668 發表於 24-2-2 11:33

今日貴咗,尋晚睇過2589!!

子爵府

Anka 發表於 24-2-2 11:50
因為當時雙11有額外現金券$350攞

客服話只有google框架,其他嘢要自己裝

請問麻唔麻煩?

同埋我最驚,whatsapp因為冇google push,會有delay,或者睡死狀態
attach0/tmp/phpWSNaIJ
attach1/tmp/phpNL6ttX

子爵府

kittylam 發表於 24-2-2 12:08
今日貴咗,尋晚睇過2589!!

仲諗住想今日落單買部玩下,睇嚟個天都叫我唔好換手機

子爵府

Pa123 發表於 24-2-2 12:01
無原裝google,裝銀行app可能有問題,建議榮耀或vivo港行,小米近排轉彭拜os唔太穩定,地圖指南都有問題。
...

就好似小米一樣,點解我一直要買港行,就係有唔同嘅bug,以前買過兩部大陸機,裝完play store之後,whatsapp都有delay或者睡死

後尾先至原來倉google框架,唔代表成功安裝到google push,所以就會有呢種情況

子爵府

Pa123 發表於 24-2-2 12:01
...

小米千祈唔好upgrade Hyper OS系統,upgrade完之後好多功能都會鎖死,連boot loader都會鎖埋,好多人喺網上話更新完中伏
attach0/tmp/php9zUKIR

珍珠宮

baby668 發表於 24-2-2 12:09
仲諗住想今日落單買部玩下,睇嚟個天都叫我唔好換手機

等下又會有優惠!!

珍珠宮

baby668 發表於 24-2-2 12:08
客服話只有google框架,其他嘢要自己裝

請問麻唔麻煩?

幾個月前了
印象中唔麻煩
仲記得開機已經有53#樓嗰啲google apps幾好喎
朋友話唔覺有delay

珍珠宮

Anka 發表於 24-2-2 12:23
幾個月前了
印象中唔麻煩
仲記得開機已經有53#樓嗰啲google apps幾好喎

53樓係你朋友部GT5?
唔會新機一開就有,不過部機跟機有個手機搬家,會原封不動搬舊機app過新機,包括Google一樣照搬,唔使自己裝。

珍珠宮

kittylam 發表於 24-2-2 12:32
53樓係你朋友部GT5?
唔會新機一開就有,不過部機跟機有個手機搬家,會原封不動搬舊機app過新機,包括Goog ...

手機搬家之後一開機就有曬
十幾分鐘完全搞掂曬
唔使自己安裝
不過銀行apps都要再輸入密碼先得

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊