自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cindy123 發表於 24-2-6 16:24
形容得唔錯,貼切
唔叫佢做野就覺得無乜野,如成枱野想請佢地收碟就難,不過都有遇過服務好,會主動 ...
我而家唔會叫人抹枱,自己用紙巾抹,將就將就,快 d 食完就走

子爵府

pauline_c 發表於 24-2-6 16:25
咩專家?而家人人都係專家,bk 日日都有好多專家

今次唔記得,上年係報章或媒體引述過,係教育界有影響力既人士

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

米X蓮一星餐廳
因為卡座有D逼所以開枱後申請轉台
但係要求我哋自己拎張茶位紙同杯
無收加一就算啦
感覺唔到有任何嘅服務
整體就係,你叫嘢食,食完埋單,唔好煩佢

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

回覆樓主:

樓主好似男扮女,同記者

子爵府

2023年兔年勳章

pauline_c 發表於 24-2-6 16:32
我而家唔會叫人抹枱,自己用紙巾抹,將就將就,快 d 食完就走

有d餐廳抹枱布好烏槽,自己抹仲好
我而家非必要都唔敢有要求,如去食放題叠高曬d碟就算,有時見有d員工唔係唔得閒,減少去或揀間識做d嘅餐廳去

禁止訪問

男爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:43
佢講嘅嘢完全代表香港人嘅心聲

**開呢個題目嘅目的唔係要唱衰香港,相反身為香港人,強烈希望香港飲食業認真 ...
其實唔使遊客啦 本地人嘅感受應該都係差唔多
遊客無需特別強調自己嚟香港玩受到不禮貌或者不愉快嘅對待
根本無論遊客定係本地人都係一視同人

伯爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:58
可能我真係好好彩,去親嘅服務態度都係差,新城市廣場紅x 茶餐廳,排二十幾分鐘先入到去,然後落單嗰陣,阿姐會 ...

完全明白,
早個星期陪朋友行過油麻地,
經過紅x 冰室( 彌敦道地鉄站對面),知道tst 個間服務唔好,

但朋友未食早餐想試,
又當時未有人排隊,
點知入去發現服務比tst 更恐怖,
係幾個好似社團女人大聲呼喝食客,
“食乜嘢呀?”
“你唔可以坐個度,要坐呢度”
用非常炆憎語氣,
我旁邊有個大陸遊客用手機影食物,
個阿姐即刻兇惡語氣
”呢度唔可以影相,
唔可以影相㗎!“
極大聲,嚇得我地也望一望究竟犯了什麼離天大罪要咁大聲,
只見那位女遊客也嚇到花容失色,
影食物也要被駡一埸,
鄧她難過。
我和朋友知道又入了黑店,
也怱怱吃完那早餐即閃,
油麻地紅X, 不了

珍珠宮

虎到金來勳章

Gorgor0612 發表於 24-2-6 16:16
文化唔同! 呢派佢地興去D冇網紅介绍過嘅小店,咁你想有幾好服務?! 親眼見過內地遊客食店落單,叫左侍應 ...

我都成日見香港人行到埋去先諗食咩

子爵府

呢d垃圾影片好心就睇少d 而家唱衷香港先有流量 為左d流量連屋企人都比人鬧佢地都唔會介意

子爵府

2023年兔年勳章

Adiezz 發表於 24-2-6 12:25
有專家分析過而家香港人點解咁無禮貌

英治時期政府縱容罵人風氣,由媒體到立法會都將罵人當做一種文化,教 ...

認同一半,我覺得部分學校教育,部分家教,家人無教或教育自己大曬,唔洗理人,當然仲有d唔受教,仲有部分同人工有關。

我身邊老一輩讀得書少嘅都有禮貌,客客氣氣嘅。以前劉德華有個廣告講服務業禮貌,我覺得部分原因係餐廳員工做又36,唔做又36,唔會因生意好左而有明顯收入增多或減少,人工又唔高

男爵府

平貴都有食,唔覺無禮貌,人多係要等

子爵府

我逢星期六、日出街食,普通食肆正正常常,唔係殷勤嗰類,要去到貴價餐就有人招呼下你。

內地人其實幾無理,有一次我買相機,試緊機之際有內地人問嘢,職員有解答但主力幫緊我,佢發爛渣話人唔理佢,職員say sorry佢先離去。我唔明點解唔搵其他人幫?? 或者之後上小紅書唱衰香港服務態度就係呢類人。

侯爵府

回覆樓主:

冇用㗎,睇100 篇呢啲片都動搖唔到我!只要你俾到好嘢我食就得,其他服務、跳舞呀算吧啦!
我唔會為咗食而舟車勞頓!我唔信有錢食唔到好嘢!
早幾日去間係要自助落單,隔籬枱嘅客要服務員落單,咁你就要等陣啦,急都冇用!
同埋我好相信吸引力法則!所以呢類片所講嘅情況,我真係從來未遇過!可能我好彩!

呢位遊客講嘅語氣好似曾相識,尤其是係「活該」係BK成日見到有人咁講!應該係同一type!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 24-2-6 13:17
我遇到既係木口木面,有d悔氣,未夠好啫!好難同大陸比,聽講人地培訓係專登既
...
人地咩人手比例先?我去過79漁船,班 waiter/waitress 有 spare time 集體喺門口附近跳舞,玩得好開心咁 ~

珍珠宮

大姑娘 發表於 24-2-6 12:35
睇小紅書啲大陸遊客,去茶餐廳食嘢要求良好服務? 伙記講嘢大聲就話人凶佢,帶外來食物入店被告知不可以, ...

我係本地薑,試過同國內朋友去尖沙嘴茶餐廳,唔係非一般的豪邁,黑口黑面,粗聲粗氣係常態,已經唔同佢計,仲要態度極不耐煩,點完餐仲要跟d同僚取笑我地,(朋友晚上要點炸雞脾薯條,我知係怪d,如果唔想整,可以話暫停供應).我地一直態度都好有禮。 我係本地人,屋邨茶記態度都唔會咁衰,好彩我朋友都無嘜野,以為香港茶記咁態度係正常。 我真係覺得呢d餐廳要做遊客生意但又睇唔起遊客,好衰!

伯爵府

USDS81 發表於 24-2-6 12:20
上年年中我係機場某連鎖店食野(出名食小籠包果間),見到有旅客唔識用電子落單,多次求助服務員,但服務 ...

Agree,
唔反省唔檢討,
違過於人,
所以香港食店餐廳不斷退步中

子爵府

我都無遇過態度唔好既侍應,會唔會有啲人敏感或對服務員態度都麻麻哋

伯爵府

polliebb 發表於 24-2-6 13:53
諗起有次去間食粥,本身嗰度啲阿姐都串串地,有對後生男女講普通話,問個阿姐有無兩位,佢地有禮貌既,個阿 ...

真係有d 店員,以撩交為樂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-2-6 16:59
人地咩人手比例先?我去過79漁船,班 waiter/waitress 有 spare time 集體喺門口附近跳舞,玩得好開心咁 ~ ...

去深圳蘩樓,落雨,佢哋專登派一個職員企在門口幫客入遮袋……

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊