自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BBHHO 發表於 24-2-21 19:08
我明白,所以想問問大家點解決,因為女比較細膽,已經遇過兩次不同人蝦 已經同老師講左,欺凌 ...

我個女試個比個男仔成日蝦,跟住我放學有禮貌同嗰個男仔講,唔好再蝦我個女,當然你嘅說話要收飾啲有禮貌唔好帶有恐嚇性,有時見到個男仔會請佢食嘢,每次見到佢都會同佢打招呼,你放學啊,係咪去補習啊!之後就無再蝦我個女

子爵府

princesssarah 發表於 24-2-21 23:22
依家嘅細路好細就識玩呢啲手段,我女學校二年班都有嗰有錢女經常欺凌同學(一年級時叫班長見到佢做衰野時 ...

我女學校又係,專搵啲曳人做班長 可能呢啲人平時外向多嘢講,老師鐘意

子爵府

princesssarah 發表於 24-2-21 23:33
呢啲惡霸我在阿女學校見過嘅都係屋企「培訓」出來,屋企人縱容,又持着大B高過人就橫行無忌,成績又吾見得 ...

你女EQ好高

子爵府

nownow 發表於 24-2-21 23:36
我個女試個比個男仔成日蝦,跟住我放學有禮貌同嗰個男仔講,唔好再蝦我個女,當然你嘅說話要收飾啲有禮貌 ...

多謝意見,好有用。

子爵府

BBHHO 發表於 24-2-21 23:37
我女學校又係,專搵啲曳人做班長 可能呢啲人平時外向多嘢講,老師鐘意
...

呢啲「豆釘」咁細嗰已識人前人後兩個樣,父母再吾正視,施加管教,第時呢啲細路就好似早排有幾個年青人欺凌路宿者咁,等社會來教。

侯爵府

annie133 發表於 24-2-21 20:25
如果有咁大膽的小朋友,D人一早唔會斯凌佢,佢哋最叻搵D孤立,內向的小朋友
...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

BBHHO 發表於 24-2-21 19:16
希望係誤會啦。但呢個小朋友已經唔係第一次咁對人。次次都話唔小心伸腳kick人
...

睇cam

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

...

唔會掛

男爵府

怪獸青BB 發表於 24-2-21 22:09
教佢有仇當場報,大不了一齊見主任,唔好旨意老師

但如果對象本身係受寵,老師可能會偏幫佢,分分中老師仲會當受害者係欺凌者

水晶宮

回覆樓主:

樓主,你講多d你個小二女兒如何被欺凌,大家才可以俾多意見。其他過來人反而仲分享得詳盡。

禁止訪問

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-2-21 22:38
信我, 多做運動, 練大隻d, 加入校隊, 咁就無乜人蝦了

認同!
雖然我女比我教過要發聲,但身材細細粒真係好輸蝕架!
小三我開始訓練我女做運動,叫佢開合跳,wow身形即刻大隻左,特別我女由原本少a膊, 依家橫返晒,望落大隻左好多,同果啲高過佢又日日去公園玩嘅同學有得揮呀!
我女依家望落絕對唔好恰!雖然排中間、但頭仔細,望落反而仲細粒過矮佢半個頭但頭大嘅同學,自從做左運動,超好體格咁款

珍珠宮

BBHHO 發表於 24-2-21 23:34
盡量

個Jm講要做運動練好身形,我認同架!
我拿返段野重複覆你!

雖然我女比我教過要發聲,但身材細細粒真係好輸蝕架!
小三我開始訓練我女做運動,叫佢開合跳,wow身形即刻大隻左,特別我女由原本少a膊, 依家橫返晒,望落大隻左好多,同果啲高過佢又日日去公園玩嘅同學有得揮呀!
我女依家望落絕對唔好恰!雖然我女細b12月但排中間,可惜頭仔細,望落反而仲細粒過矮佢半個頭但頭大嘅同學,自從做左運動,超好體格咁款!

做左幾個月運動,高度都追返75%啦!小一至小二我無理佢身高,營養又唔夠, 明明矮過佢3cm頭嘅同學都高過佢3cm!
人地追高左6 cm. 依家我女追返平手了!

珍珠宮

BBHHO 發表於 24-2-21 17:08
學校不能指望,剛開始不嚴重未到要報東張。想盡好制止,各位有好方法嗎?
...

我直頭同嗰個人個呀媽講,叫佢管下自己個女,最憎啲也文也武攪屎棍

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 24-2-21 22:05
如果係同一個同學所為,我會直接搵對方家長傾,接返學時找果個同學,叫佢話好再蝦我個女
...

能培養一件胖虎出黎,平時個老母一定好縱容,我試過同人地老母講佢個女講野玩針對,點知人地老母唔受,唔信佢女行為,認為我女講大話,個老母好早已人設左佢女係正義者黎!
所以其他人一定係壞人!

後來我叫我女如再聽到對方玩針對就同班主任講,點知對方真係又在上緊堂時在我女側邊出口述,我女即同老師講!好彩個班主任肯處理,對方終於認自己有做針對行為!
老師同條友傾完,條友返到課室仲好囂張跋扈出口述話班主任撐佢! 我放學知道左即刻搵班主任傾!班主任話無認同過佢做法,會再同個女仔傾! 之後個女仔唔敢無啦啦話我女!

有啲家長受聽就係好,唔受聽仲激死

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

...

我仔中一欺凌佢果個同學
多次被投訴都被選為Prefect
因為你自己做Prefect,你要去修正別人嘅時候首先要修正自己,呢個其實都係一啲學校心理學家嘅策略去對付一啲專係蝦蝦霸霸欺凌人哋嘅學生
總好過下下都要去懲罰去見家長,
有陣時有啲細路見家長多次都好,罰佢幾多次都好都係冇乜用反而俾個職位佢,等佢自己修正自己

珍珠宮

princesssarah 發表於 24-2-21 23:33
呢啲惡霸我在阿女學校見過嘅都係屋企「培訓」出來,屋企人縱容,又持着大B高過人就橫行無忌,成績又吾見得 ...

珍珠宮

家家公主 發表於 24-2-22 08:14
我仔中一欺凌佢果個同學
因為你自己做Prefect,你要去修正別人嘅時候 ...

認同!反而佢以身作側唔再欺凌人,因為人人都見到你,認得你,佢自己都唔好意思比人知係惡霸

珍珠宮

家家公主 發表於 24-2-22 08:14
我仔中一欺凌佢果個同學
因為你自己做Prefect,你要去修正別人嘅時候 ...

不過女仔就唔work!
女仔反而持住自己係班長,反而仲專登留難同學!

例如個個同學可以去廁所去飲水,但要先舉手通知班長,女班長借機會留難, 最後侮辱一番!

我女試過!

後來話左比班主任知,班主任唔再比佢做班長,連品行奬都冇埋!

要睇彩數遇到邊種老師,有啲老師唔鬼理

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

cara.mak 發表於 24-2-22 08:21
不過女仔就唔work!
女仔反而持住自己係班長,反而仲專登留難同學!

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊