自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

我都係睇左幾集. 感覺睇緊愛回家入面其中一個單元的笑片咁
新人來講算係咁架啦, 唔通下下要視帝視后拍到好肉緊黎做笑片咩
笑片都係想人睇得輕鬆, 睇完笑完就得啦. 要求咁高仲咩唶...
比D機會班新人啦. 唔通成世睇老戲骨做戲咩

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

IHateSummer 發表於 24-2-22 21:50
我連個劇本都覺得好差
由佢第一集我已經話呢太野好垃圾
我雖然唔係集集睇, 初頭覺得幾搞笑, 點知.......
我同意個劇本

珍珠宮

chuiyeebird 發表於 24-2-23 07:47
咁你又覺得「你好 我的大夫」佢做成點啊? 兩套差唔多同一時段拍

呢套我都有追,女主把聲真係比較弱

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

nobodyfool 發表於 24-2-22 22:50
1集都冇睇,但無記肯俾新人擔正係好事,謝東閔印象中都拍過好多劇,係時候試下上1線啦
...

謝東閔d演技好唔掂喎,除咗做奸角好少少之外,其他角色都係木木獨獨,仲諗住上1線?

大宅

WinkyLee 發表於 24-2-23 07:51
頭幾集有啲悶但之後我覺得輕鬆搞笑導人向善幾好呀最初我老公都唔睇, 見我睇跟住一齊追埋, 見下啲新面孔幾好 ...

我睇電視志在想輕鬆下,唔想套套劇都係睇果班人,雖然有演技,但都會悶,哩套劇叫做有新鮮感,我幾buy

公爵府

yaumuimui 發表於 24-2-23 08:06
呢個演技好弱,講對白更弱,好明顯演藝天分好差。

只記得有一套劇佢做變態殺手,呢套做得唔錯

子爵府

ilovehuman 發表於 24-2-22 21:46
呢套嘢故事都過得去,但啲主角演技嚴重吾掂,普遍係背台詞講嘢無血冇肉咁,啲感情位完全掌握吾到,跳晒線, ...

呢D林正英式捉鬼劇好有港味,起碼好過三角戀同爭產。用新人演問題不大,本來睇呢類劇都係貪得意。但可能紅劇不紅人。
我介意嘅反而係呂洞賓個造型好差下。
其實各電視臺可留意下近年觀眾重視有趣劇本多於大卡士。尤魚遊戲就係例子。
近年香港劇本一系好沉重,一系警匪,
反而懷念以前港式喜劇。
好多得獎戲又露宿者又安老院,好有message 但對活在金融遺址的香港人又太沉重了。千樺在沙士期間好紅,原因就系見到傻大姐沒心沒肺,令大家可以暫忘現實。

珊瑚宮

yiu_mimi 發表於 24-2-23 08:50
陳豪我ok

馬明馬德鐘真係應該休息下

陳豪都麻麻, 好佬樣
仲有千萬唔好再同佢老婆同一套劇, 陳演技又唔係好, 咪趕客。

子爵府

jtw_ki 發表於 24-2-23 09:06
謝東閔d演技好唔掂喎,除咗做奸角好少少之外,其他角色都係木木獨獨,仲諗住上1線?
...

謝的演技低於50分水平,真係中學話劇質素,導演根本唔應該收貨。

子爵府

回覆樓主:

劇情有新鮮感, 輕鬆笑下, 好過揾家燕媽拍古裝賀歲呀!
男女主三人演技係有待磨練, 但角色人物冇乜內心戲,...算俾機會新人。唔想常常都係睇年近50歲嘅馬明、陳豪、再老d嘅馬德鐘...

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得幾好喎
劇本新鮮,主角係嫩咗啲
但尚收接受
起碼有啲新面孔睇下
唔會套套劇都係同一班人

伯爵府

tigger_bb 發表於 24-2-23 09:08
呢D林正英式捉鬼劇好有港味,起碼好過三角戀同爭產。用新人演問題不大,本來睇呢類劇都係貪得意。但可能紅 ...
咁又係,香港太多題材類同嘅戲,去醫院,上法庭,去差館,應該要輕鬆吓,呢句又係真嘅

伯爵府

peony_so_hk 發表於 24-2-23 09:33
我覺得幾好喎
劇本新鮮,主角係嫩咗啲
但尚收接受
男女主角順眼呀,吾會現代感但又走入舊時代,我覺得兩個主角外表古今戲都通用

大宅

回覆樓主:

兩男一女主角,演技仲係比較幼嫩,反而配方老戲骨就保持到高水準

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

神棍可以呃咁耐真係睇到嬲,但我覺得內容整體係唔錯。演員至少唔係成日嗰班,配角同一眾大茄都好睇。劇情演員點都好睇過舊年新年薛家燕套黃金萬兩。

水晶宮

2024年龍年勳章

呢套嘢故事都過得去,但啲主角演技嚴重吾掂,普遍係背台詞講嘢無血冇肉咁,啲感情位完全掌握吾到,跳晒線, ...

本尊就位開播前的預告,已經知道係喜劇,主角配搭叫做有新鮮感。我都係集集睇,劇情輕鬆笑下一小時。女主陳嘉慧,比較多人留意係「愛上我的衰神」的演出,不過佢的演技仍然比較幼嫩,講嘢有懶音,黃嘉樂唔算新人,但演技似乎一般,講嘢一樣有懶音,比如講「比我」,明明係兩個音節,可以讀成成一個音節。另外有個細節我留意咗好多年,唔知係tvb的特色定係點,對白尾出現好多「嘅話」呢兩個字。我有時覺得係未演員自己「爆肚」,明明可以唔駛用呢兩個字。比如對白「就算唔係佢,呢件事。。。」,演員會講成「就算唔係佢『嘅話』,呢件事。。。」,我會聽得好礙耳,有時連續兩句對白都會出現,覺得好噆氣。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

呢套我都有跳住睇,雖然故事老橋段,但睇新人都睇得好開心,近結局,都想追。女主角啲懶音明顯,我覺得嘉樂懶音有改善。男主角新人嚟講都收貨喇! 起碼冇出戲

伯爵府

回覆樓主:

我當初完全無興趣,但到中段睇睇下竟然追起套劇上黎
雖然演技一般,但真係好過睇馬德鐘同陳豪,養眼好多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

中段開始睇,劇情幾好笑

男爵府

我覺得幾好睇,下期馬德x,可以熄電視

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊