自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-23 23:23
其實呢兩年好多主科拎2都入到大學,由其中文2咗, 英文2就差少少,始終大學用英文教。 去年都唔少網友分享 ...

2都入到大學?
好奇想知咩科

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

karenlyk 發表於 24-2-23 23:29
2都入到大學?
好奇想知咩科

去年都聽唔少喎,再前年同事個侄仔2咗中文,聽同事講有廿幾分最後入咗科大。

男爵府

陪月勳章

karenlyk 發表於 24-2-23 23:28
可以補就補啦,雖然條條大路通羅馬,但係未盡力就放棄係咪真係甘心?

佢有嚴重中文讀寫障礙
寫字又慢
作唔到字
寫兩行字就話頭暈
佢話每個字都好似幅畫
補習只會嘥時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

karenlyk 發表於 24-2-23 23:29
2都入到大學?
好奇想知咩科

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/771982/dse%E4%B8%AD%E6%96%87level-2%E9%83%BD%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%85%A5hku-%E6%86%82%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%B3%AA%E7%B4%A0%E4%B8%8B%E9%99%8D%E5%AF%A6%E9%81%8E%E6%85%AE-june-leung

香港大學收生及國際交流事務總監嚴志堅於本月12日宣布:考慮到新冠肺炎疫情擾亂今屆中學文憑試DSE考生的學習安排,影響了他們的成績表現,故將調整下學年(即2023年)的收生安排。當中調整最令人意料之外的是中、英文,其中一科僅考取Level 2便可入讀港大。

由於各間大學對於英文科仍然高度重視,超過50%大學學科都將英文科計分高於其他科,因此縱使英文科Level 2都能入讀港大,相信英文仍然起了關鍵作用;相反以前被視為「死亡之卷」的中文科變得並不致命.......

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-23 23:33
去年都聽唔少喎,再前年同事個侄仔2咗中文,聽同事講有廿幾分最後入咗科大。

...

之前係咪話因應該科目而酌情考慮中文未達標準的成績?
好似前兩年新聞睇過

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-2-23 23:40
之前係咪話因應該科目而酌情考慮中文未達標準的成績?
好似前兩年新聞睇過
...

總之而家係比起以前容易咗好多,再加上咁多學府升格為大學 ,就算成績嘛嘛嘅都一樣入到, 冇以前咁難。

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-23 23:44
總之而家係比起以前容易咗好多,再加上咁多學府升格為大學 ,就算成績嘛嘛嘅都一樣入到, 冇以前咁難。

...

大學太多學位泛濫都唔係好事

洋蔥頭媽咪    發表於 24-2-24 11:34

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-2-24 00:49
大學太多學位泛濫都唔係好事

侯爵府

好媽媽勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-23 23:39
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/771982/dse%E4%B8%AD%E6%96%87level-2%E9%83 ...

我知你講個啲情況,主科2咗都入到大學,不過以我所知嘅係選修科目要好高分,起碼有5*或5** ,仲要係你要讀返個科先會收
舉個例,中文2,但佢選修商科,咁Econ或BAFS攞5*,而佢又係大學選修經濟,咁佢會有機會interview,表現出色大學都會收
仲有,以我所知有啲家長唔係好識分咩係副學士,見啲學生去大學返學就話佢讀大學我有朋友就係咁,周圍同人講話自己個仔讀大學,咁舊年我咪搵佢取吓經,講講吓先知原來佢仔讀緊副學士
開心每一天

大宅

aryemyem 發表於 24-2-23 20:22
打電話去浸會問副學士
主科冇2都唔收

如果中文平時十幾分左右,DSE有機會U的

珍珠宮

aryemyem 發表於 24-2-23 23:34
佢有嚴重中文讀寫障礙
寫字又慢
作唔到字

其實中文DSE無左Oral, 作文變得好重要,你地試下睇youtube有好多人分享點改善作文,或者去補習,中作吾系去到先作(除非文筆好好)要心目中不時想下有咩可以寫,考試時套入去

侯爵府

雪影 發表於 24-2-24 08:18
我知你講個啲情況,主科2咗都入到大學,不過以我所知嘅係選修科目要好高分,起碼有5*或5** ,仲要係你要讀 ...

我覺得有d家長唔係唔知仔女讀副學士、HD之類,但講出嚟時有意取巧

最近我先遇到此類家長,平日佢好精明、轉數快,絕對唔會分唔出佢仔是讀大學生或是副學士。

男爵府

陪月勳章

angiehouse 發表於 24-2-24 09:11
其實中文DSE無左Oral, 作文變得好重要,你地試下睇youtube有好多人分享點改善作文,或者去補習,中作吾系 ...

我每日迫佢睇十個now新聞
聽下人地讀稿
係開咗
但我阻止唔到佢個腦放空

諗左成晚
順其自然了
一陣太擔心
自己都患病就更慘
好多怪病都係因為負面情緒

迫到佢自殺
人又冇曬信心嘅話
到時就後悔莫及

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

取1= fail
2= pass

珍珠宮

aryemyem 發表於 24-2-24 09:23
我每日迫佢睇十個now新聞
聽下人地讀稿
係開咗

佢如果吾系讀書材料又無興趣不如搵d專科學下重好,一樣搵到食
兒孫自有兒孫福,盡自己責任供書教學就得啦

男爵府

陪月勳章

angiehouse 發表於 24-2-24 09:43
佢如果吾系讀書材料又無興趣不如搵d專科學下重好,一樣搵到食
兒孫自有兒孫福,盡自己責任供書教學就得啦
...

佢科學、英文好強
想讀健康學
向醫護界行業發展

請問有乜專科讀而唔需要中文 DSE 2?

珍珠宮

aryemyem 發表於 24-2-24 09:47
佢科學、英文好強
想讀健康學
向醫護界行業發展

甘未考慮下東華物理治療或護士之類,如果中文得2其他強都可以一試

男爵府

陪月勳章

angiehouse 發表於 24-2-24 09:52
甘未考慮下東華物理治療或護士之類,如果中文得2其他強都可以一試

佢就係一定冇2
1要平時嘅30分
佢都冇

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 24-2-23 21:47
我仔校內試都5x分,中文出嚟都係2咋

都要睇返有冇其中一份卷失手。我家的在校評估係4, 但dse作文失手只有2,好在卷一考5,總分變成有4。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-23 23:39
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/771982/dse%E4%B8%AD%E6%96%87level-2%E9%83 ...

如果Dse 中文可以2,有堆學生唔洗去外國讀U 讀IB。我囡師姐中文弱,英文Geog History 級頭,S5去左英國讀書。
有堆學生中文弱,但其他科好強,Dse 流失左呢堆學生,唔係人人語文叻,有d HK學生英文同數理I T好叻的。

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊