自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

別墅

別墅

侯爵府

好媽媽勳章

gilgilgilgil 發表於 24-2-26 12:02
淨返一份夠保障嗎?
有冇住院、危疾、意外保險?

人壽嗰d我cut哂d要供到死嗰d,淨返一份有年期已供完的人壽,另外尚有一份醫療保當做保障咁!

琥珀宮

manman333 發表於 24-2-26 10:24
我家人中,都有一個有一份呢啲終身要比錢既保單,呢啲單通常吸引你仲留下的原因,就係保額一般比較高而相對 ...

我份供咗30年,保額 50K美元,如果cut ,可以拎番 22K美元(之前亦已拎咗1K bonus出嚟),有接近一半保額

每年供519美元,但睇今年保單價值,比去年多咗1136美元,所以都唔會cut 會繼續供當儲錢

大宅

木土土 發表於 24-2-26 15:46
我份供咗30年,保額 50K美元,如果cut ,可以拎番 22K美元(之前亦已拎咗1K bonus出嚟),有接近一半保額
...

你當然唔駛斷啦,你現有的價值都巳經多過你供既錢,保本+回報+保life, 沒有輸呢。
519x30=15.xK供款,但現在有22k. 可以喎

男爵府

一早cut哂,
每次claim保險個agent都會俾說話我聽,
好似極唔想幫我搞,
明明我照跟足所有程序,合理合規,
索性唔供,
費事睇人臉色。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

貓咪達人 發表於 24-2-26 14:14
佢公司話我未去到晚期唔算係癌,只當原位癌賠償10%,買保單時講明係癌症就會賠足,而且醫生都寫明係癌症 ...

癌就一定係癌, 只不過同你sell 果個同最後簽果份單可能唔同, 佢無話你知定點啦
只係聽過有D 保單, 初初發起未轉移既癌, 比較早期果D 癌症無得claim, 唔包既, 包係包D 後期已轉移左去第二個部位既癌... 即係已經比較後期既癌...
聽到呢樣真係笑了... 初初發現唔醫唔通為左有得claim , 等到轉移曬先去醫咩口up又唔洗負責既, 真係太多surprise, 咪搞

琥珀宮

manman333 發表於 24-2-26 15:54
你當然唔駛斷啦,你現有的價值都巳經多過你供既錢,保本+回報+保life, 沒有輸呢。
519x30=15.xK供款,但 ...

如果2008年無提取1065 bonus,相信而家可以拎取應該有接近23.5K

大宅

冇事發生當然好啦,一但不幸時保險點都幫到少少.

子爵府

咁而家退休三寶之一嘅逆按保單,係咪如果我有份已供滿嘅壽險,可以按俾政府,自己每月攞返錢用?
我係bearbeardo

珊瑚宮

回覆樓主:

我依家諗諗下都想cut咗個兩份,今年到期望下先

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

dogdog918 發表於 24-2-26 16:23
咁而家退休三寶之一嘅逆按保單,係咪如果我有份已供滿嘅壽險,可以按俾政府,自己每月攞返錢用? ...
呢個都係我既疑問,保險agent話佢地遲些有講座,叫我記得去聽下。不過我份仲未供完。。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我只有medical,一年一皮
其餘只有意外、家居, 每月幾百,保全家人

子爵府

ydoris 發表於 24-2-26 16:34
呢個都係我既疑問,保險agent話佢地遲些有講座,叫我記得去聽下。不過我份仲未供完。。
...
聽完上嚟分享下吖,如果可以在生時自己用返自己份壽險幾好呀
我係bearbeardo

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

小師妹 發表於 24-2-26 15:35
人壽嗰d我cut哂d要供到死嗰d,淨返一份有年期已供完的人壽,另外尚有一份醫療保當做保障咁!
...

同我一樣
但我十年多前已cut冇謂保險 prudexxxxx
只有medical,人壽left
再轉比幾百一個月意外保( no agent)
so far claim 過N次, 次次ok

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

dogdog918 發表於 24-2-26 16:39
聽完上嚟分享下吖,如果可以在生時自己用返自己份壽險幾好呀
好呀。。。

複式洋房

小師妹 發表於 24-2-26 09:49
終於狠心地cut咗幾份供咗好多年要供終生的保單,後悔唔早d cut !
留返一份已供完的保單就算,講完!
...

點解

琥珀宮

dogdog918 發表於 24-2-26 16:23
咁而家退休三寶之一嘅逆按保單,係咪如果我有份已供滿嘅壽險,可以按俾政府,自己每月攞返錢用? ...

係,可以

https://www.hkmc.com.hk/chi/our_business/policy_reverse_mortgage_programme.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInOqu3NLIhAMVt20PAh0Yeg6EEAAYAiABEgJTIfD_BwE

複式洋房

jojo1234 發表於 24-2-26 10:06
甘已經供左既錢有冇得攞返呀?

同問

伯爵府

manman333 發表於 24-2-26 10:24
我家人中,都有一個有一份呢啲終身要比錢既保單,呢啲單通常吸引你仲留下的原因,就係保額一般比較高而相對 ...

不要供終身那種, 供有年期及揀保證額高的。
我那份供25年每月HK$1000已供完,總共供了美元$4萬(HK$30萬),保額都有US$19萬,保證部份仲年年遞增,到第30年保證巳有US$8萬,計埋非保證今年第27.5年,現在現金價值都有US$7.76萬(60萬港元)!

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊