自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

popocat 發表於 24-2-26 20:39
搞參觀電視台、片場、睇明星、追星

仲有啊, D大陸旅客好多都中意同警察合照呀, 如果每映一次收HKD10, 簽埋名HKD20, 嘩, 咁都幾COME計啊~HAHA~

大宅

ASUS_JT 發表於 24-2-27 00:54
請唔到Taylor Swift,試下請唔請到王菲。
應該難過請Taylor Swift

大宅

bbyou 發表於 24-2-27 00:43
有得諗喎

香港重有乜嘢明星?嗰12個?

珍珠宮

全港商場都一式一樣
都夠悶先

大宅

回覆樓主:

其實旅遊貼香港GPD其實唔係好多。港府可能想迎合大陸攪啲咩繽紛出黎。

如果要攪好旅遊,首先炒左羊局腸,搵啲真係識既人黎攪。

強烈反對月月放煙花!!!!!!

子爵府

kk80400 發表於 24-2-27 00:38
呢個都好 開放片場比遊客入去打卡,同埋消費

又或者大炒鬼屋,好似西營盤以前鬼屋甘

用港產片,殭屍先生嗰類做鬼屋會好些。
係星光大道攪Cosplay嘉年華。
港產片場景有一定吸引力,/好像icac門口、油麻地警署門口...都做咗打卡熱點

遊客都幾喜歡影霓虹招牌、珍寶....可惜拆就拆。
香港吸引遊客之處係中西合壁的香港文化。

珍珠宮

建議幾個方向:
1. 文化產業
香港配合大陸把一些經典故事,取景香港,改編做電影、網劇、舞台劇、遊戲、音樂…邀請大陸和國際頭部和香港導演、製作、音樂合作把經典變成IP,從新為香港創意娛樂reenergize,然後香港推廣IP全球化,做出賣點、IP產業鏈,定期吸引旅遊,類似「繁花」把一條短短嘅黃河路打造成上海必到熱點,還有至真園原型的苔聖園重新發光發亮
2. 國際盛會
爭取融合東西文化推廣時裝節,招攬全球時裝權威人物領頭。外國品牌想入中國,中國人民想去外國,兩邊都有簽證問題,香港可以便捷高效處理,而且香港有時裝文化根基,有國外視野能力,要做大而且必須利用國外資源

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jarjane 發表於 24-2-26 20:32
賭場
澳門、星加坡、韓國都實行到,唔明點解香港唔得,我覺得會比澳門更加吸引

中央唔會批香港開賭場、否則澳門會大 衰退~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LokYauYau 發表於 24-2-26 20:58
改善待客之道,否則正苦搞多多夜繽紛都無用。

香港最大問題、就是營商成本太高、服務行業、都唔憂無工做、 人工又不高、怎會比到好服務呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

賭場
澳門、星加坡、韓國都實行到,唔明點解香港唔得,我覺得會比澳門更加吸引

高手永遠係二樓香港除咗開賭場可以搞旺,已經冇辦法了

珍珠宮

畀面勳章

賭場

香港有馬賭的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tommyxsarah 發表於 24-2-27 00:14
旅咩遊 遊客黎到
香港餐廳酒樓 d 侍應阿姐阿叔連的士阿叔d 口面好似欠左人甘 黑面神甘款
連本地人都唔中意 ...

香港以前靠地產股票賭場起家、現在兩樣嘢都唔得、祇有食老本~

要撥亂反正、香港要發展另外產業、資產價格大調整、香港政府及中央政府、現在就向這方向發展~

買基金真係好傷

珍珠宮

3. 國際賽事
除了現有嘅龍舟、ruby之類,應該可以做多有觀想性嘅運動比賽/表演賽,花樣滑冰、snooker、籃球/街球… 呢啲賽事可以做幾天,增加旅客流量和逗留時間;另外還有可以舉辦eSports比賽,遊戲愛好者嘅熱情係不惜工本而且非常核心,參與度會很高,只要並行周邊,一個國際比賽加遊戲週做遊戲推廣,可能有一定吸引力。
但要做好旅遊,香港嘅核心問題仍然要處理,場地、酒店、餐飲嘅服務和費用都係非常唔理想,做event好多人唔願意選擇香港嘅原因。楊局長唔好次次都抄襲,個腦要多用先唔廢。認真面對和解決核心問題,唔好話酒店冇貴過,要認真睇數據。呢個局長一直都覺得最廢之一!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

大家忘記咗一個重點,遊客是有的,但被香港人厭棄,又話多人又話迫,又踢人喼,好似舊年剛通番關時,就一大輪抺黑,又話拐走兒童,又話行乞,仲上演埋餐廳門外打鬥咁,遊客是有感覺的,既然不受歡迎就唔來,現在人家唔來,就話要吸引旅客 一切都係自找的

想改變,都要由自身問題記說起,改善餐飲質素、服務態度先啦

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

BGCOME08 發表於 24-2-27 00:01
其實好多業主有減租,你外人唔知啫。咪當D老細係傻先得㗎,出面一唔好境,佢哋第一時間就揾業主傾減租。

...

珍珠宮

大力大力 發表於 24-2-27 08:49
香港最大問題、就是營商成本太高、服務行業、都唔憂無工做、 人工又不高、怎會比到好服務呢?
...

係人均質素禮貌心態問題。。。。我去食去買,俾$都唔該前唔該後。。。不是全部,但也有不少食肆及零售店服務員,不管忙不忙,客店無笑容無greetings態度,覺得將貨就價,平就係咁,太現實。其實,笑容greetings成本好低,但我地位缺少了。。。。香港有一間澳牛就可以叫"特色"體驗,但不能樣樣也澳牛。

男爵府

回覆樓主:

有d港人話搞賭,再無錢豪遊時會話搞紅燈區,反正自己個女唔會做G,再嫌錢唔夠時會講搞埋大ma合法化,再渴錢d時會講搞全民伴外國人惹遊服務,再急d就講埋歡迎外國黎搞反c基地!

男爵府

popocat 發表於 24-2-26 20:39
搞參觀電視台、片場、睇明星、追星

其實仲有咩明星想睇,mirror error ?

珍珠宮

小肥兔 發表於 24-2-27 08:57
香港有馬賭的

澳門都有賽馬,香港馬會有聲有色,澳門要執笠

伯爵府

Amyamyamychan 發表於 24-2-27 03:23
應該難過請Taylor Swift

楊官幾百萬年薪喎,唔使做呀?!

放煙花呢啲屎橋,幾百蚊都唔值。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊