自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

黑白豬 發表於 24-2-29 10:55
我有fd做過便利店part time,佢都係話最憎人增值八達通同埋交費

點解?

大宅

些訓員工不嬲態度差(間中有啲啱啱出嚟做嘢嘅小朋友會好嘅),蚵騎係員工自營,有得揀會幫襯蚵騎

水晶宮

wasabikingdom 發表於 24-2-29 11:05
點解?

唔計營業額?

珍珠宮

回覆樓主:

個職員態度唔算好,但樓主都唔係善男信女加上睇唔起人,兜口兜面話人成身紋身公仔,都好唔禮貌,唔係人地做得唔夠好就可以大聲人身攻擊別人。

別墅

有次去7仔,排隊交費前面個阿叔話讓我先,咁我都多單要整,話唔使但佢堅持,整整吓佢突然發爛嫌耐,日後再有人讓我都會堅決拒絕

有次去銀行,後面個女人又嫌我整得耐比說話聽,我好想講依類公眾服務大家都係咁排隊,排到我更係要整理完先,唔通因為我比較多就讓下一個,咁後面又有人又點? 難道要沒完沒了咁讓

子爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-2-29 11:11
唔計營業額?
唔計,只係幫收錢,唔會多收一張單、入多錢而增加營業額。買嘢先係計營業額,有些顧客入去交費、入錢時可能順手幫襯買嘢,都係互助互利,但有時連入幾張單冇幫襯,比你係職員可能都面色麻麻,所以我要入錢會等冇人先入去,或幫襯買少少嘢,甚少遇冇禮貌職員。

公爵府

mloved0210 發表於 24-2-29 10:02
今朝喺旺角嘅7-11增值微信+支付寶.原來係唔可以同一時間增值兩樣野,只可一單。當我增值完支付寶時,職員 ...

下次自己 fps 增值

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咩叫「只係增值」
我唔信7-11同八達通公司之間無利益關係,7-11會免費出埋燈油火蠟去貼八達通送服務囉!
唔見7-11做回收入支票攞外賣?無商業協議而已,唔好講到增值無錢賺得㗎
咁唔係生意咩?
就算佢係老闆,簽franchise合約嗰日,已經知要做增值㗎啦。如果唔願意,當初就咪入行

其實我從來無要求過服務業有咩好態度。只要求大家好來好去啫。無啦啦受氣我都會嬲

大宅

aigoma 發表於 24-2-29 11:41
唔計,只係幫收錢,唔會多收一張單、入多錢而增加營業額。買嘢先係計營業額,有些顧客入去交費、入錢時可能 ...

增值電子貨幣,其實用好少時間, 亦都好簡單, 其實一般都係冇嘢.

我作為客, 等得最唔耐煩的, 係啲人一次過交好多張公共賬單, 仲要分單比, 咁就真係有排等. 不過做得好的便利店, 會搵多一個人坐機幫手收錢. 收銀俾你見到有一個人, 其實仲有人喺倉入面做嘢.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

聽朋友講佢屋企人做呢D自營,增值系無本之利,好好搵添,當然要睇地頭

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

增值同交費都未試過態度唔好,
不過呢排好多人攞成叠$20入幾百一千,我排後面都好 燥底囉
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

mloved0210 發表於 24-2-29 10:02
今朝喺旺角嘅7-11增值微信+支付寶.原來係唔可以同一時間增值兩樣野,只可一單。當我增值完支付寶時,職員 ...

其實你可以考慮用網上增值。
現金交易其實好低效率,會令排隊時間長左。7 11其實好難請人,我附近有間要縮短時間就是冇人做。所以員工惡過老闆。

複式洋房

回覆樓主:

喺地鐵站增值(個人八達通),未試過冇面色睇. 除了態度極差,真係會掉卡的。
他們極度燥底.其實唔想撈可以辭職。

侯爵府

我離一離題,微信都可以增值?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

人即問題
早兩日麥記買外賣個後生仔收銀完全係冷淡, 唔知以為欠佢錢

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我張八達通次次都係去便利店增值, 唔覺有黑面喎。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個別人嘅問題啫~

我每月出糧時另外有啲津貼係俾現金,所以每月都會有現金去便利店增值八達通同支付寶,每次都兩樣一齊增值,無遇過不愉快情況。可能我去嘅時間通常都少人,同埋會攞定錢開定增值碼,盡量快手唔阻人。又或者我好彩,吸引正能量多啲

珊瑚宮

回覆樓主:

唔好一次經驗就話哂7仔d員工,我自動增值額set得低,所以我都經常要拎現金去增值,但未遇過無禮對待

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

zxyggp 發表於 24-2-29 11:54
增值同交費都未試過態度唔好,
不過呢排好多人攞成叠$20入幾百一千,我排後面都好 燥底囉
...

見過有啲人,攞一大堆銀仔去七仔度交費

珍珠宮

可能你剛遇著個態度差,我兩邊都有去,無咩分別,可能我未遇到啦,
同埋紋身唔一定會粗魯打人,我大肚時,讓座俾我既其中之一位就是紋身大漢

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊