自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

年青新紀元 發表於 24-3-9 16:11
想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多 ...
佢養你幾多年你就養返佢地咁多年吧,當報恩。
我已相倍奉還有突。

複式洋房

回覆樓主:

食住用屋企既,如比一半你覺得太難咪同阿媽講比少一兩千
我以前細個都因為家用問題自己搬出去住,不過係後悔呢個決定既,一闊三大係事實好難儲錢的
我建議係儲夠首期/排到公屋先好搬

大宅

年青新紀元 發表於 24-3-9 16:11
想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多 ...

你係度問都多餘,BK大把人話唔收仔女家用或象徵式收2-3千囉,我成日都話,只要你用你而家比緊嘅家用,你可以出去自己住同生活,咁你咪搬囉 如果唔得,咪再諗下點節流囉,2千蚊買保險喎,幾多人飯都冇得食,仲話買保險

珍珠宮

回覆樓主:

如果我自己無能力去管理自己嘅財務,父母都覺得開心嘅,咁係大家都無褔氣!
我從來唔旨意父母果句,係幫我儲錢,我自己無能力咩?俾得佢地,就係想佢地自己用,我無諗住要返,我都有自己嘅人生要負責同計劃,所以我都唔會俾多佢地,唔係佢地話點就點,我無褔氣,父母無為我諗,我就唯靠自己計劃~
同樣,父母都無褔氣,難養大仔女,唔係俾佢感受到愛,或者者理解自己嘅付出為何,而係計較回報,將一份愛作為籌碼,最終換來怨對,無褔消受父慈子孝~
不過好多人係怕,因為無樓,仔女無責任心,永遠食佢地痴佢地住,le一個又涉及到個人責任,同埋教育問題,仔女價值觀好多時由父母影響,問題係一環扣一環,你上網問,其實無可能有一個完全岩嘅做法~

伯爵府

回覆樓主:

個個唔同
識人兩公婆加個仔住奶奶家
奶奶包晚餐再pack定3盒飯比佢地一家3口午餐帶飯,
兩公婆加埋搵7萬,比7千奶奶,
奶奶話唔夠錢洗要加家用,
佢都夠膽問我奶奶是否太大洗

大宅

lingw. 發表於 24-3-11 09:58
比2/3

咁多

大宅

sasatt 發表於 24-3-11 12:45
個個唔同
識人兩公婆加個仔住奶奶家
奶奶包晚餐再pack定3盒飯比佢地一家3口午餐帶飯,

7千都唔夠佢3口水電煤食2餐

別墅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

讀唔喜歡嘅科係達唔到學校科學分要求.

複式洋房

$4000

侯爵府

年青新紀元 發表於 24-3-9 21:30
回覆 Swany288 的帖子

阿爸以前係政府工業大廈自顧人仕, 2年前退休, 呢2年政府保償既100K已用完, 要阿媽14 ...

就咁睇一家四口得阿媽一人14k,真係唔夠洗,水電煤加管理費都去咗四分之一,仲要食和雜項,想你俾多啲都正常。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊