自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mloved0210 發表於 24-3-21 02:43
冇老師搞得掂,又唔俾調班,又未轉到校(四年級小朋友唔想轉), 搞到我個仔日日都話怕返學,特別最怕係轉 ...

去東張投訴,小朋友現在驚咪叫乜嘢都唔好攪,我識得一個就係因為咁慢慢得了精神分裂,佢會分裂一個人出嚟保護自己,我覺得佢好慘,咁細個咁樣

子爵府

YOGISOELMO 發表於 24-3-22 02:21
回覆 noodle_noodle 的帖子

'聽聞過隔離班有學生打交,有個有背景嘅女生發狂跳上枱,之後踢左佢出校',S ...

果個女仔平時都係惡霸黎,話雖如此,佢踢出校之前一直係精英班,我當時都係聽隔離班同d老師形容咋
我地學校一係就行為問題,一係就最差果d班,我諗返轉頭佢地似智力有問題咁

珍珠宮

YOGISOELMO 發表於 24-3-22 02:21
回覆 noodle_noodle 的帖子

'聽聞過隔離班有學生打交,有個有背景嘅女生發狂跳上枱,之後踢左佢出校',S ...

Del

男爵府

8938 發表於 24-3-22 03:22
去東張投訴,小朋友現在驚咪叫乜嘢都唔好攪,我識得一個就係因為咁慢慢得了精神分裂,佢會分裂一個人出嚟 ...

呢個問題,我有同朋友講,佢小朋友都被欺凌,叫佢報啦,佢話唔想。。
最後話報左,東張都想同佢做訪問,但佢又話唔想上電視,唔想被訪問,但佢依家都已經無咩可以做,舊校,教育局又唔理,警察個邊就警誡左,不過情況無改善

複式洋房

茶走 發表於 24-3-22 08:36
呢個問題,我有同朋友講,佢小朋友都被欺凌,叫佢報啦,佢話唔想。。
最後話報左,東張都想同佢做訪問,但 ...
學校通常為了保住聲譽而敷衍處理,上電視起馬有阻嚇作用因為有機會影響校譽。
好似之前馬鞍山崇真中學校園欺凌事件甘,受害者被欺凌多年直到畢業但校方都一直縱容欺凌者,
如果吾系有東張西望,校方都吾會作出回應。
因為事件揭發,該校的學生先會有機會揭發更多該校的欺凌事件及訓導老師經常包庇欺凌者的問題,
令學校會有機會正視問題或改革。
如果吾系有東張西望,我地可能重以為佢當時重系好學校

珍珠宮

TingTing 發表於 24-3-20 14:51
九工以前係名校

係,香港以前有幾個草根商政高層都係出自九工。。。。不過俱往矣

複式洋房

LokYauYau 發表於 24-3-22 09:42
係,香港以前有幾個草根商政高層都係出自九工。。。。不過俱往矣
...
呢個真系吾講吾知,點解而家搞到甘?

子爵府

eeyoreb 發表於 24-3-21 16:13
仲要睇到先至有行動……
學校反應係未太慢啊
皮外傷都仲可以修復

係吖,我將我擔心嗰啲嘢講曬出嚟,所以今次都老師將嗰個小朋友調去第二個班上堂兩個禮拜,今日返自己班, 我叫小朋友如果今日打人者一行埋嚟,即刻大嗌,唔好再俾機會佢

複式洋房

mloved0210 發表於 24-3-22 10:03
係吖,我將我擔心嗰啲嘢講曬出嚟,所以今次都老師將嗰個小朋友調去第二個班上堂兩個禮拜,今日返自己班, ...
如果情況無改善就東張西望見

男爵府

Dylanli2017 發表於 24-3-20 15:12
其實欺凌是間間都有,搞小圈子,唔同你玩,名校一樣大把欺凌

訊同,越名氣氣大,越多呢啲欺凌事件發生

子爵府

AshleyBK 發表於 24-3-22 11:03
如果情況無改善就東張西望見

係吖

複式洋房

名校仲多~聰明地欺凌,高智慧犯罪

珍珠宮

AshleyBK 發表於 24-3-22 09:45
呢個真系吾講吾知,點解而家搞到甘?

60-80年代,香港經濟起步初期,少人讀私校,官校平,反而多人爭。。。。

大宅

回覆樓主:

這些學校管理層出咗問題,公開提醒大家都是好的。讚!

複式洋房

Forgetmenot999 發表於 24-3-22 11:34
訊同,越名氣氣大,越多呢啲欺凌事件發生

我都同意欺凌間間學校都有,但系如果間學校上得東張西望/新聞及網上瘋傳,
果間學校既欺凌情況應該都非常嚴重。

如果一間學校無被揭發嚴重欺凌事件,可能因為:
1. 欺凌情況不嚴重
2. 欺凌情況嚴重,但校方冚得好

不過如果一間學校被揭發嚴重欺凌事件並上東張西望,欺凌情況一定嚴重。
因為紙系包吾住火,嚴重到冚吾倒咪被揭發籮。
所以東張西望一爆嚴重欺凌事件,之後都有學校相關既人爆更多料

以馬崇、董之英為例

馬鞍山崇真中學

馬崇欺凌事件被東張揭發後,隨即馬崇的學生揭發更多欺凌事件。
不只限人身攻擊,很多都是校園暴力,甚至欺凌老師。
而且他也具體講出學校管理不善的情況,例如某一位訓導老師弄權,
胡亂包庇欺凌者,令無辜學生和老師受欺凌而求助無援。
雖然我不排除他有誇大成分,但佢寫得很詳細及寫實,我相信絕大部分佢講的事情。

馬崇學生爆料

仁濟醫院董之英紀念中學

董之英欺凌事件被東張揭發後,隨即董之英學生和老師揭發學校管理不善及嚴重暴力的問題。
暴力問題方面,老師都經常成為欺凌對象,
例如老師被打、老師會被壓在地上、被學生以椅子等硬物攻擊。
雖然校長知到有嚴重暴力欺凌問題,但為了學校聲譽而沒處理及胡亂包庇欺凌者。
而且校方會包庇一些球隊成員,即使犯校規也不處罰,令他們可以隨便打人。

HK01
東張西望

男爵府

其實間間學校都有欺凌,問題嘅重點係學校高層點樣處理欺凌事件,搞到要報東張先做嘢嘅,一定不是好學校,處理得好嘅咪唔使上報囉

複式洋房

2313 發表於 24-3-22 14:04
這些學校管理層出咗問題,公開提醒大家都是好的。讚!
Thx,如果你知到有其他有嚴重欺凌既學校,歡迎分享

子爵府

回覆 hkgra 的帖子

同意,讀Band 3一樣又乖學生,只不過讀書唔夠叻,唔好標籤佢哋!

珍珠宮

dikereeve 發表於 24-3-22 12:55
名校仲多~聰明地欺凌,高智慧犯罪

聰明仔佢哋唔會咁易比你捉到罪証,除時反咬被欺凌者,同老師講係佢錯。

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊