自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

牛年勳章

Bellea 發表於 24-3-31 20:07
唔係特別平喎,尖沙咀重慶隔離樓下間越南嘢下午茶都係$50到

梗系啦,食 蔡難 又貴又麻麻

水晶宮

coldpanda 發表於 24-3-31 22:24
去大陸講到尾都係消費降級姐
要特別嘅直接去日本泰國歐洲玩啦

有時又話深圳啲嘢仲價過香港,都唔知係升定降

珍珠宮

只計性價比無得比,深圳人工(尤其外省人)始終平。
但我覺得純去深圳一天飲飲食食行商場無乜吸引力, 香港其實好多世界級餐廳,尤其非中菜,做得比較正宗。同埋始終唔習慣一迫就人貼人又有大聲公,好煩躁,無啲休閑嘅感覺,香港嘅迫係熱鬧,內地嘅迫係心煩氣躁。
去內地我會揀有古蹟或自然景觀嘅地方。

琥珀宮

annie133 發表於 24-3-31 16:40
第一次港燦北上深圳渡假及消費
可能旺季,酒店連早餐稅$2200一晚都不太平
食物唔太啱食,呢度主要中菜,偏 ...

返深圳睇左哥斯拉大戰金剛3d版,40元人仔,非常抵睇

珍珠宮

yiu_mimi 發表於 24-3-31 22:15
海岸城係唔係深圳灣個邊?

有興趣,mark 底先,謝謝你

係呀

大宅

回覆樓主:

基本同意你所講,但人地的服務,空間同裝潢真係好好多。另外上去深圳真是未住過2200一晚酒店

水晶宮

回覆樓主:

唔食辣唔多食中菜唔岩去,好多同香港一樣,價錢平一半

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

2200咁貴,你識歎
我今晚住呢間660

伯爵府

回覆樓主:

久唔久先去下
其實反而擔心少少健康問題
成日話食少啲紅肉,飲少咩茶咩茶,多糖同化學周期表,上親去成日飲飲食食,成日牛肉打火鍋!
我朋友個仔成日上去食,近日見佢肥左好多

伯爵府

superkingdom 發表於 24-3-31 23:30
久唔久先去下
其實反而擔心少少健康問題
成日話食少啲紅肉,飲少咩茶咩茶,多糖同化學周期表,上親去成日飲 ...

我都奇怪個邊咁多打邊爐,但肥人唔多
我真係怕,健康緊要

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

annie133 發表於 24-3-31 08:40

感覺差唔多,我地前幾日去,住$17xx 酒店,其實中菜我地ok, 但d 油同味真係太重,間中食一餐ok, 成日食真係怕怕。
但我有under 10歲小朋友,佢玩雪,游水,打機,夾公仔等好開心。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我愛Corina 發表於 24-4-1 00:23
感覺差唔多,我地前幾日去,住$17xx 酒店,其實中菜我地ok, 但d 油同味真係太重,間中食一餐ok, 成日食真 ...

上星期帶左女去夾公仔,佢非常開心,因為易夾,好有滿足感,係咁問我幾時再去
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 24-3-31 16:41
上星期帶左女去夾公仔,佢非常開心,因為易夾,好有滿足感,係咁問我幾時再去
...

wahaha, 我見到d 公仔好暈

子爵府

回覆樓主:

中意食、中意玩、中意買嘢、買家用嘢、想帶小朋友玩、想享受服務等等,識路既話深圳都比香港好10倍

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

annie133 發表於 24-3-31 16:40

可以試下花廚,fram...
係上面做body真心唔錯

做body都係二百幾,好舒服。
帶細路夾公仔低到爛,香港真係玩唔起。仲有睇動物,都開心。
試過頭療係舒服,不過性價比低。

子爵府

回覆樓主:

開關後去過3次,我都認同環境比較好嘅餐廳都唔太平,昨日剛去福田即日遊,2個人都用咗差不多$2000,主要係貴在試咗日式9道菜嘅龍蝦和牛鐵板燒套餐,$480/位,其實我哋响香港又唔舒得食呢類套餐,因為香港起碼過千蚊一位,所以去到福田見平1半咪試吓囉,咁佢哋環境服務又真係好好嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我愛Corina 發表於 24-4-1 00:47
wahaha, 我見到d 公仔好暈

佢地最好係可以幾隻換隻大既, 好有目標感, 某D公仔又真係易D
放下自在

珍珠宮

如果帶小朋友去玩,咁上面的確比香港多野玩好多!
起碼都有動物園睇下囉
香港海洋公園、動植物公園都睇到厭!

仲有玩playhouse, 內地又大,又多野玩,又平啲呢!

面包內地又好味又平過香港!

至於其他美食,就真係見仁見智

大宅

fasola 發表於 24-3-31 17:31
深圳物價貴左好多

婚前兩個人有時都係深圳玩, 過一晚, 住快捷酒店, 平, 都算衛生

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章

北上好多體驗,試過中醫、頭療、修甲,價錢未必平過香港,因為服務細心,所以會回頭。

有機會想試卡丁車、射箭、貓狗CAFE、博物館等等⋯

attach1/tmp/phpjpEIdO

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊