自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 24-4-4 22:55
嗰位小朋友過咗身

在大陸,無事就好,一岀事都幾惆悵。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 24-4-5 05:26
中港牌就係大陸司機?
分分鐘係HK人,
近排見好多人都坐車上大陸玩。
我冇話過只係大陸司機喎,只係話中港牌司機(即包括香港、中國),現在仲有澳門司機揸車過嚟香港有啲又係亂咁來
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

whyyou 發表於 24-4-4 23:06
似係小童父母

但個細路似踩緊單車

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

esmehouse 發表於 24-4-5 08:34
我冇話過只係大陸司機喎,只係話中港牌司機(即包括香港、中國),現在仲有澳門司機揸車過嚟香港有啲又係亂 ...

根本有啲司機揸車就係亂咁嚟,同乜嘢牌冇關係。

伯爵府

回覆樓主:

真陰功!但嗰度唔係馬路嚟嗎?點解小朋友會喺馬路踏單車?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係香港見到啲中港牌都驚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 24-4-5 08:49
根本有啲司機揸車就係亂咁嚟,同乜嘢牌冇關係。
所以啲雪藏牌去日本自駕遊真係好恐怖
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

esmehouse 發表於 24-4-5 08:34
我冇話過只係大陸司機喎,只係話中港牌司機(即包括香港、中國),現在仲有澳門司機揸車過嚟香港有啲又係亂 ...

中港牌司機其實99.99%係香港人.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

esmehouse 發表於 24-4-5 09:00
所以啲雪藏牌去日本自駕遊真係好恐怖

朋友喺香港少揸車(未至於雪藏),都搵師傅操返熟手車先喺日本揸車。
安全意識人人唔同,做好自己本分。

寶石宮

pauline_c 發表於 24-4-5 09:13
朋友喺香港少揸車(未至於雪藏),都搵師傅操返熟手車先喺日本揸車。
...
你朋友都好呀,操返熟手車先至喺日本揸,好多都唔會咁做

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 24-4-4 23:44
國內司機如果係行人過馬路,冇紅綠燈果d, 係好禮讓比行人優先過路。反而中港司機係大陸完全唔會讓。不過佢 ...

大陸啲電單車係行人路都高速飛過,勁危險! 同埋佢地真係無敵,行人路馬路都行得,紅燈綠燈又行得,完全係暢通無阻,乜都唔洗理
我地行一條唔咪好闊嘅行人路,都要單線行,佢地不停前後飛過

侯爵府

pauline_c 發表於 24-4-5 09:13
...
日本揸車吾同, 自己做好本份已經好好多; 但在大6同泰國, 就吾係咁講啦, 當地私機好多車臣上身, 好鐘意突然從罅隙中cut線, 同埋成日有對頭車(當然唔係高速同大路), 呢兩個國家揸車, 真係要睇個人反應、同夠唔夠淡定, 個人覺得吾係人人都夠資格揸。

水晶宮

esmehouse 發表於 24-4-5 09:18
你朋友都好呀,操返熟手車先至喺日本揸,好多都唔會咁做

喺日本揸車,我又無咩見到港人無安全意識,可能我唔識揸車唔察覺。c6 喺香港都會同我講路面嘅嘢,喺日本無投訴過。
國內車牌佢有好多年,不過始終唔敢喺大陸揸車,路況同香港分別太大。

水晶宮

Bbpig2014 發表於 24-4-5 09:23
日本揸車吾同, 自己做好本份已經好好多; 但在大6同泰國, 就吾係咁講啦, 當地私機好多車臣上身, 好鐘意突然 ...

泰國我地一定包車,大陸就始終未敢揸車

大宅

RIP

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李豆豆 發表於 24-4-5 09:20
大陸啲電單車係行人路都高速飛過,勁危險! 同埋佢地真係無敵,行人路馬路都行得,紅燈綠燈又行得,完全係 ...

個種係電動車, 反而唔行得馬路

至於紅綠燈, 其實內地同外國好多地方
紅綠燈前馬路右轉係唔需要等綠燈
反而係我地唔慣
天朗氣清

侯爵府

tinlong22 發表於 24-4-5 09:52

呢樣我初初吾知, 嚇過幾次, 都係有人解釋過我先知, 不過始終吾慣

子爵府

系大陸開車一定要好小心,因為系大陸行人大過,就算系佢不守交通規則,都系司機負責任。我見上面d司機都系好小心,因為隨時會有人跑出來亂過馬路或者直程系馬路度行。如果好似香港司機咁下下開咁快真系好易有事。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

tinlong22 發表於 24-4-5 09:52

兩樣都有,電單車都係行行人路呀

綠燈過馬路都要睇車真係好唔慣,成日都唔記得望下有冇車,不過就好彩佢地會讓人行

子爵府

nownowma 發表於 24-4-5 06:58
我都係咁諗。。。
架車唔似衝上行人路。。。
都唔知點講好。。。

因為系大陸大家都習慣左亂咁行,而且出左事都系司機負責,行人吾洗負責,仲有好多錢賠。
大陸司機已經好習慣,所以佢哋會開得好小心,call的的時成日都見到有人忽然沖出來。甚至行系馬路度。香港司機如果吾慣呢種習俗好易出事。因為香港人好少會亂行,而且過馬路見車來會讓路。大陸反而系車讓人。

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊