自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

castle100 發表於 24-4-12 09:18
我係我先生想去、我唔想⋯⋯果邊天氣凍、我自細怕凍、

咁你最終有冇移?

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

移民一定一家一齊走,齊上齊落
首先我英文唔係好掂,其次小朋友有咩事 得我一個,人生路不熟

所以寧願留港,都唔會一拖三移民

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

介紹樓主聽
一水隔天涯

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 07:43
從來唔覺得香港學業有咩咁差要移民
為左「學業」犧牲頭家,小朋友無爸爸,你無老公,一家人從此散晒,值?
...

謝謝你點醒咗我

子爵府

mother904 發表於 24-4-12 09:16
要注意有冇錢。

朋友幾年前帶兩個仔過去,話佢地唔適應香港教育,老公留係香港。佢老公一直都表明不想移民 ...

-步錯,步步錯,最慘做仔女的,冇得揀

子爵府

一拖二條件係:有錢, 有人幫, 英文好同獨立, 如果而家係香港都唔係好攪得掂頭家就唔好諗, 真係唔好覺得外國讀書一定好, 只可以講無要求實有大學讀,如果只係讀書怕政治個d, 好似樓上講讀IS仲實際

子爵府

nobodyfool 發表於 24-4-12 09:19
原來係咁,見佢平時回帖……仲以為單純為揾兼職而咩

99無俾錢我地,反而c6仲每月俾5000家用佢媽,我心淡了,不過因為上面提及果個星,所以想繼續留低,幻想過離開,但真係覺得以後都無得撞到果個星嘅日子好絕望咁,明知果個星根本唔會去或者佢去到我移民嘅地方都好難撞到,so far我無乜聽佢會去英國,最多都係幾年一次去加拿大探佢妹

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-12 09:24
99無俾錢我地,反而c6仲每月俾5000家用佢媽,我心淡了,不過因為上面提及果個星,所以想繼續留低,幻想過 ...

老公俾家用屋企都要心淡?
第日你子女俾家用你你都會心淡?

珍珠宮

要注意有冇錢。

朋友幾年前帶兩個仔過去,話佢地唔適應香港教育,老公留係香港。佢老公一直都表明不想移民 ...

佢老公在港打工,交稅係給英國定係香港呢?

大宅

魚肉翅 發表於 24-4-12 07:58
其實過到去搵到的工作可能比香港差太遠的話男士真系好唔想走,大家理念差咁遠嘅話其實分開吓都好既,但係將 ...

揾少咗,又冇工人用,即逼著一個要留家做ftm/ftd,夠不夠開支?如果樓主話「學業」角度出發,除非攬住大舊錢去倫敦讀top school,否則我覺得無咩意思,因為香港一線校已夠晒好。如果係純「學業」考慮,其實可以等小朋友大個去留學,唔使一野就成家人放棄事業移民甚至離婚達到目的。

子爵府

vivibabyvivi 發表於 24-4-12 09:25
老公俾家用屋企都要心淡?
第日你子女俾家用你你都會心淡?

大家成日話我99養緊我地一家,由頭到尾無講過,不過佢咩原因唔湊都唔重要,次次講起移民嘅topic,我第一件事諗起嘅唔係家人,淨係覺得香港有呢樣野係獨有,世上任何一個地方再搵唔到呢樣野,每個人覺得重視嘅野都唔同,有人為左仔女學業犧牲婚姻,有人為家人留低

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mln 發表於 24-4-12 09:27

香港,因為個老公唔係長住英國,唔係稅民

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-12 09:28
揾少咗,又冇工人用,即逼著一個要留家做ftm/ftd,夠不夠開支?如果樓主話「學業」角度出發,除非攬住大舊 ...

個個人追求嘅野都唔一樣,咁好多人唔移民都會有其他原因導致離婚,我父母當年都無移民,我媽一聽到居英權就已經話“唔識英文俾都唔去”,佢地咪其他野離婚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

alau2021 發表於 24-4-12 09:00
9樓咁嘅背景有錢移民咩?BNO 冇錢嗰啲所謂移民?

根本就好多呢類夾心階層卜住去移民,識幾個家長有個夠膽拎百幾就趕住去英國,老婆仲要出去做兼職買樓,另一個老婆又係文職揾唔番原工轉做侍應,身邊真正有財力唔係話只得千幾二千都仍然係香港,唔駛靠咩5+1……不過總括條路係自己揀,佢哋接受到呢種生活覺得冇問題咪祝福咯

大宅

要注意有冇錢。

我都覺得好荒謬。成日話香港教育唔好,但去到外國又讀嘢雞大學,或者一啲連啲本地人都唔願讀嘅山卡啦公立學校。要讀就讀好的,唔好求其是但

翡翠宮

畀面勳章

唔知喎,佢老公未移民都要交稅?

佢兩公婆都係打基層工,斷估唔需要交兩邊稅呱
日日是好日

大宅

預算案宣佈在英國居住滿4年後,所有的海外收入及資產增值都必須繳付英國稅,變相撤銷只向帶入英國的資金徵稅的匯入制。

https://www.stheadline.com/investment/3324178/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%AD%A3%E5%BC%8F%E8%90%BD%E9%96%98-%E5%90%91%E5%9C%8B%E6%B0%91%E5%85%A8%E7%90%83%E5%BE%B5%E7%A8%85-%E7%A7%BB%E8%8B%B1%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%B3%87%E7%94%A2%E9%9B%A3%E5%86%8D%E8%97%8F%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%85%B3%E7%A8%85%E6%84%8F%E5%91%B3%E6%9C%89%E4%BA%9B%E4%BA%BA%E5%8F%AA%E5%89%A9%E4%B8%80%E5%B9%B4%E8%99%95%E7%90%86%E8%B3%87%E7%94%A2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-12 09:13
如果我一個人移民,去邊度都生活到,搵到食,清潔洗碗喺香港都有做開,無其他人落差咁大,唔洗顧住d仔,搵 ...

講到呢粒‘’星‘’仲重要過屋企人,想八下係邊個?

大宅

mln 發表於 24-4-12 09:23
謝謝你點醒咗我

咁客氣

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-12 09:34
個個人追求嘅野都唔一樣,咁好多人唔移民都會有其他原因導致離婚,我父母當年都無移民,我媽一聽到居英權 ...

咁樓主話追求學業呀嘛,咪從學業角度討論

首頁
23456...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊