自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

potato38 發表於 24-4-22 00:37
係我問題,定好多人都係咁?
結婚9 年,對身邊老公百般睇唔順眼,湊仔問題,一早被生活磨滅晒愛情,連感情 ...

要比返自己me time。行開吓。去做吓facial、行吓花墟、約吓朋友呻。

子爵府

小朋友細就無咩可能有時間發展興趣
我都要等到佢哋高小先開始搵返自己
小朋友細的確好辛苦,捱多幾年上中學會好好多

男爵府

yeemeif 發表於 24-4-22 08:06
我本身都認為自己係一個好多煩惱嘅人,直至我有一次因為去醫院做檢查,隔離係心臟科ICU,我坐喺ICU門口等叫 ...

同意,好多時我地嘅煩惱都只係慾望得唔到滿足

子爵府

唔知樓主媽媽係唔係同住, 如果唔係, 就少見D, 一星期見一次之類. 唔好比佢太影響到你情緒...

至於男人.. 好多都唔會湊唔會教唔會陪玩, 只要佢搵到錢/出比你多錢就算。如果可以, 幫小朋友報下興趣班 (叫工人帶出入),樓主就去下街放鬆下。

有時係因為女人對自己要求做一個好老婆 (處理屋企野一絲不苟), 一個完美媽媽 (連學野都唔敢唔湊出入怕Miss左興趣班老師同自己交流), 好女兒 (怕老人家覺得自己盡孝得唔夠極致), 反而太迫死自己。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

milkteabb 發表於 24-4-22 10:14
唔知樓主媽媽係唔係同住, 如果唔係, 就少見D, 一星期見一次之類. 唔好比佢太影響到你情緒...

至於男人.. ...

可能我女仲細,我去親興趣班大部分同學仔都係搵啲工人姐姐接送

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-22 10:19
可能我女仲細,我去親興趣班大部分同學仔都係搵啲工人姐姐接送
...

真係要善用工人.. 有d阿媽覺得比工人湊小朋友出入, 係比機會工人出去行街/放空/hea, 感覺係"蝕"左咁。

我小朋友都係工人湊去興趣班... 個段時間係我難得的me time呀........

男爵府

我小朋友就有希望 , 我內心都想有小朋友但事實我唔會有

複式洋房

樓主完全講中晒我心聲,我每一日都係生存模式,過得一日得一日。工作不如意,生活又艱難,老公唔上進,撐住只係為左對仔。

水晶宮

結婚9 年,對身邊老公百般睇唔順眼,湊仔問題,一早被生活磨滅晒愛情,連感情 ...

人大咗要學佛系,真係舒服好多㗎!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

畀面勳章

樓主,將重心轉移放在自己,不為老公,孩子,找me time ,想想以前的自己是怎樣,自己年青時的微小夢想°生活是要負責任(湊仔,工作上),做到了自然有滿足感,要嘉許自己,記任永遠需要討好的係自己,學懂愛自己才是終生浪漫的開始!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

milkteabb 發表於 24-4-22 10:24
真係要善用工人.. 有d阿媽覺得比工人湊小朋友出入, 係比機會工人出去行街/放空/hea, 感覺係"蝕"左咁。

我 ...
覺得大人返曬工, 小朋友又返曬學應該仲蝕
湊出湊入都叫有行到, 成日流流長響屋企真係唔知做乜, 煮餐飯做少少家務,
要講蝕, 咁樣仲蝕啦
去playhouse幾乎有8成都係工人姐姐湊住去, 小朋友自己一堆玩, 工人姐姐一堆圍燼或散開各自睇手機

珍珠宮

回覆樓主:

樓主呢個階段好多時都有多方壓力,人生就係要去承擔,試下走落去風景會唔同,有時有得煩,有能力煩都未必唔係好事,望住子女成長都已經係人生好大嘅目標,也值得努力。

我仔4,5歲時評估ADHD加反叛,佢自細我湊佢真係好辛苦評,其他人包括我老公都唔明白我面對嘅係啲咩事情,仔經常闖禍也曾經放棄學業,我失眠無人傾到,好辛苦先捱得到個仔現在16歲,而家嘅佢生性咗好多,讀書自動自覺,十年前我係想像唔今日個仔會有咁大轉變。

我結婚二十幾年,同老公係家人一般嘅愛,無話好愛,無話唔愛,平平淡淡,間中嗌下交,跟住又當無事。
6年前我得了重病變成殘症,所以沒有工作,每日係屋企只係做少少家務,煮下飯,有時都幾無聊,又無能力四圍去,而家生存最大動力就係為個仔,仔大了需要嘅照顧少了,現在多啲係關心佢,輔導佢,執下佢平時處理得未夠好嘅事情。
我有時同老公講,等到仔成年佢完全照顧到自己,我都唔勉強撐住去生存,幾時走就幾時走。
人生係唔輕易,但總有值得去堅持嘅地方,行過咗事情會變好。

珍珠宮

potato38 發表於 24-4-22 00:47
咁樣落去,點挨到死嗰日。講話搵d 興趣就易,但每日仲要趕番屋企同小朋友做功課,睇圖書,教佢。星期6日又 ...

明白你, 生意枯燥苦悶,小朋友仲細好難有自己生活。 但放心,小朋友大點,情况會好好多。

夫妻生活最易起衝突,就是孩子小的時候。到他們大了,生活重心回歸自己,會好好多。

煩就揾人傾下偈,吐下苦水,吐左出來,心情就會好d.

水晶宮

回覆樓主:

上多D來,BK。。。希望幫到你

象牙宮

回覆樓主:

結婚超過20年,都唔會你咁!可能我返工唔太上心,份工壓力一般,工作量唔太多!比自己私人時間,例如同朋友飯聚下,唔帶老公同仔係身邊!

象牙宮

liverpool2023 發表於 24-4-22 01:30
有小朋友,陪伴佢已經係最大樂趣啦!仲駛咩搵興趣呀?

湊仔對我黎講完全唔係樂趣喎

瑪瑙宮

potato38 發表於 24-4-22 00:47
咁樣落去,點挨到死嗰日。講話搵d 興趣就易,但每日仲要趕番屋企同小朋友做功課,睇圖書,教佢。星期6日又 ...

都無得諗, 目前係顧好小朋友, keep 住有工開有糧出.

呀仔細時我又返工屋企果件又係乜都唔理, 情況與你相約.

最重要每日有錢去run . 咩都係小朋友行先. 見步行步.

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

人人都有缺點㗎啦,包括埋自己,真係要睇開啲,有時覺得頂唔住就行開抽離一下

搵啲興趣或寄託係其中一個方法,我me time時會打機、睇片或聽歌,仲有落街健步,俾自己放空一下

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

係咪小朋友仲細。其實呢個階段應該係最辛苦,我都經歷過,而且工作和你一樣難受,想唔做又不可能。但回想返,如果果時呢度做多啲,果度又放鬆嘅,咁一家就更穩固。
朋友中,我算早生。身邊朋友喪買喪玩去飛,我好多時都join唔到。有次同另一個比我更早生嘅朋友呻。
佢話你都傻嘅。人生有高有低,有快有慢,你有家庭,生咗小朋友就有你嘅責任,每個人嘅過程都唔一樣。要學懂去處理,去享受,令自己一家融合。唔好同人哋去比較,你睇人好,人睇你好。
到而家,真,我啲細路都開始大,我又可以四圍去,兩公婆飛又得,一家玩亦得,同朋友飛都得。同細路傾下公事,心事,乜都得。幾個玩嘅朋友都仲係單身,有啲想生嘅都已經過咗生育年齡,唔係想就有。
好多謝呢個朋友點醒我。

不過而家又到另一階段,覺得兩公婆開始有更年期問題,細路有青春期問題。大家互相切磋中。
有一樣係我工人真係幫到手,幫到屋企。當然對工人某啲方面又唔好要求太高。

水晶宮

你幾大呀?唔係越老越化㗎咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊