自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

funghon 發表於 24-4-27 11:15
我見網上有資料

thx

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

算我直言溜冰如果只係isi真係無乜用香港每年搞既isi 賽4月同11月都係當玩下好啦
比心機D培養囝囝入isu 啦!

男爵府

回覆樓主:

我以前個年代,
要老師推薦先可以去考!

侯爵府

體藝反而好睇成績,體育運動反而唔洗真係好叻,但要show 到有幾咁熱愛運動咁

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

體藝首要睇成績
教育局會將所有申請體藝既學生成績排名,首2xx先有資格面試/考試,其他申請者一律out.
體育成績/獎項已經係次要;視藝要求:由開校時所講要有「藝術天份」,在多年前已改為對藝術有興趣就已經可以
所以最緊要係成績,基本上如果係前2xx幾名,取錄機會已經好高

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

karenlyk 發表於 24-4-26 15:54
係呀 而家個校長搞到學校三不像

同意!呢個校長咁後生,真係有排佢玩

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bufferzone 發表於 24-4-28 09:26
同意!呢個校長咁後生,真係有排佢玩

疫情期間更覺不知所謂

讀書叻唔代表識教

子爵府

米菲媽媽 發表於 24-4-26 07:47
嘩 甘勁都吾收
甘以我仔成績即係吾洗考慮啦

到你仔仔考嗰年又無咁多學生升中,唔使咁驚,我仔同學成積中等,運動ok今年都入咗

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-4-28 10:14
疫情期間更覺不知所謂

讀書叻唔代表識教

讀書叻都係會考時嘅事,識唔識管理又係另一回事
不過佢真係認為自己好叻
佢好命水,上任冇幾耐前校監退休,否則佢唔會過得咁快樂

男爵府

回覆樓主:

現任校長好差?點解咁多負評嘅?真係唔清楚喎

男爵府

回覆樓主:

我識兩個近兩年入去都係band 2成績
學界有獎

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

karenlyk 發表於 24-4-28 10:14
疫情期間更覺不知所謂

讀書叻唔代表識教

疫情期間個位校長做過既野,令到班學生成績大跌,份annual report無眼睇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

bufferzone 發表於 24-4-28 10:23
讀書叻都係會考時嘅事,識唔識管理又係另一回事
不過佢真係認為自己好叻
佢好命水,上任冇 ...

我極鍾意佢前任鬼佬校長,班學生玩運動同藝術都好好,成績不過不失,有40%或以上入到大學

佢黎左之後玩到大跌,份報告唔見得人
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

米菲媽媽 發表於 24-4-28 10:57

副校長個花名叫「白咭」

珍珠宮

miriam 發表於 24-4-28 11:59
我極鍾意佢前任鬼佬校長,班學生玩運動同藝術都好好,成績不過不失,有40%或以上入到大學

佢黎左之後玩到 ...

能夠守住體藝辦學理念既只有第一任校長,其他既就no comment 啦

珍珠宮

米菲媽媽 發表於 24-4-28 10:57

小朋友讀書又唔洗理個校長好唔好既,其實間間學校都會有自己嘅問題,係體藝讀書又真係讀得好開心架,果種運動/活動嘅氣氛,真係唔係間間學校有架

王國長老

bufferzone 發表於 24-4-28 12:09
能夠守住體藝辦學理念既只有第一任校長,其他既就no comment 啦
Dr Terrence Quong 係我囡 S.1 時既校長,學校整體感覺好好,唔係一言堂

依家個位入到黎,玩一大堆野,老師唔鍾意,但為左份工無辦法,剩係一句話學生唔可以係校內著住或拎住非校服既衫,只要有老師見到拎住咋,都可以玩記名,呢下真係火都黎,搞到我打電話返學校勁乜個老師,既然係咁既話,唔好整校隊衫啦,著返原本既PE衫參賽咪得囉,玩咁多野做乜啫,最後先無左呢條咁白痴既條例咋,依家仲有無我唔知啦,我囡都畢左業幾年

仲有唔少野係前PTA主席同我講既,我只係講班學生無運行,仲有體藝有個花名,多謝呢位校長,搞到體藝俾學生叫左做「體藝書齋」

珍珠宮

miriam 發表於 24-4-28 12:38
Dr Terrence Quong 係我囡 S.1 時既校長,學校整體感覺好好,唔係一言堂

依家個位入到黎,玩一大堆野,老 ...

放學後著自己嘅隊衫、社衫、班衫係體藝既傳統,佢破壞傳統就註定俾人X, 去得體藝,不論老師、校長同埋學生,都要接受新思維、新理念,一味將舊校野搬過去,變成xx2.0, 真係唔會有運行
不過都係果句,體藝學生真係讀得好開心

珍珠宮

miriam 發表於 24-4-28 12:38

依家個位入到黎,玩一大堆野,老 ...

「體藝書齋」呢個名又真係….

王國長老

bufferzone 發表於 24-4-28 12:47
放學後著自己嘅隊衫、社衫、班衫係體藝既傳統,佢破壞傳統就註定俾人X, 去得體藝,不論老師、校長同埋學生 ...
我囡理得佢死,照舊一套行事,幸好讀得開心,係去到疫情個下先知個校長白痴既,個下知道同成績講拜拜

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊