自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-5-17 14:22
Jupas (DSE) vs non jupas (非dse)
NJ有一大缺點 (當然亦有優點)
Jupas係dse公佈成績後,可以重新排序同 ...

所以上年IB一收緊,好多差1分meet唔到CO嗰分就會好徬徨

男爵府

zitamamama 發表於 24-5-17 11:41
本身我同我老公都係本地學校出身。
一直都係打算比小朋友行DSE傳統學校條路,近期見到依度既post,又諗下其 ...

仲有一種學制是GCE A-level. 如果小朋友language 弱,可以專注science 或arts stream, 不用考中文及英文

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Adiezz 發表於 24-5-17 15:29
要NJ入神科需要好多鋪排,學院會睇你為咗入讀做咗乜嘢,唔一定要使好多錢但要做好多準備,唔係單單成績好
...

例如邊啲係NJ 神科呢?
med, law, qfin, g bus...?

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 24-5-17 15:23
係會超難,我識最叻立志入神科嗰班人,已經走哂去英國最top嘅boarding神校,仲個個zoom香港補習 :sweating ...

係,我前面都有講,而家識玩都玩呢套

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-17 15:35
係,我前面都有講,而家識玩都玩呢套

我有咁多錢我都識玩

珍珠宮

好媽媽勳章

uns 發表於 24-5-17 15:30
仲有一種學制是GCE A-level. 如果小朋友language 弱,可以專注science 或arts stream, 不用考中文及英文
...

去英國讀大學,一樣有英文的entry requirements,要考IELTS or equivalent 。。。我見比較出名的大學,例如UCL,讀science某些科都要求IELTS overall要有 7.5,我覺得對香港考生不算容易。。。你也可以用GCSE的英文代替,但難度一樣高。

侯爵府

2024年龍年勳章

如果有能力,真係讀其他學制好過傳統填鴨式
我仔小學係傳統名小(中學部有IB),直資教學法已經叫靈活,好少死記硬背,講真我都好滿意。
中學去外國讀私校,先知道咩係真正探究式、自主學習,佢啲鬼仔同學高小已經做好多project、research、model,presentation & public speaking當食生菜,佢地亦都有一門課係訓練logical critical thinking,成個思緒系統都唔同。
所以唔同學制唔係淨係為考試,係塑造一個人既思維系統,識得多角度去分析問題。

複式洋房

Morow 發表於 24-5-17 12:33
死讀書型...DSE

咁如果喺外國讀書呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

zitamamama 發表於 24-5-17 14:53
唔係因為語文關係,現時模式覺得佢讀到。
只係諗另一學制是否可訓練到佢本身的弱項。
...

人人性格同成長步伐都唔同,讓仔女用自己最自如嘅方式學習,面對公開試會更有信心。

想訓練弱項,未必要孤注一擲轉全新學習模式,課外活動都有幫助,搵間多不同活動嘅中學,比直頭轉另一學制彈性更大。

子爵府

MM2H 發表於 24-5-17 15:35
例如邊啲係NJ 神科呢?
med, law, qfin, g bus...?

差唔多,和有啲+law 既double degree

寶石宮

2023年兔年勳章

zitamamama 發表於 24-5-17 14:53
唔係因為語文關係,現時模式覺得佢讀到。
只係諗另一學制是否可訓練到佢本身的弱項。
...

明白
升中可考慮例如港同/赤提
教學相對無咁傳統 高中雙軌

子爵府

Poyau 發表於 24-5-17 16:49
明白
升中可考慮例如港同/赤提
教學相對無咁傳統 高中雙軌

港同應該唔會有可能。

翡翠宮

Adiezz 發表於 24-5-17 16:34
差唔多,和有啲+law 既double degree

作為IB家長,對於所提及嘅鋪排、學院要睇做左啲咩.... 都唔太認同

子爵府

MM2H 發表於 24-5-17 17:01
作為IB家長,對於所提及嘅鋪排、學院要睇做左啲咩.... 都唔太認同

單純睇分數?

翡翠宮

yauchuchu 發表於 24-5-17 16:00
我仔小學係傳統名小(中學部有IB),直資教學法已經叫靈活,好少 ...

講解合理,求學的確不是求分數

但當學習思維清晰,隨著學制逐步行,期間搵啱自己方向,建立目標,自然就會得出合理結果

當然,過程中,家長都要一同並進,支持同鼓勵

子爵府

yauchuchu 發表於 24-5-17 16:00
我仔小學係傳統名小(中學部有IB),直資教學法已經叫靈活,好少 ...

絕對贊同。
如果諗住讀其他學制,真係越早開始越好,人哋小學已經訓練好思維模式及各種soft skills(本地家長眼中就覺得不可思議及好似好輕鬆),上到去一樣要記仲要分析運用好多資料性嘅內容,但係小學打好個底,係容易上手好多。

如果習慣咗背資料嘅學生,去到初中或高中先至轉學制,唔係個個咁易轉變到。而且處於青春期嘅敏感時候,最易被自信心影響而阻礙發展。

翡翠宮

Adiezz 發表於 24-5-17 17:03
單純睇分數?

課程上嘅步伐,冇論讀邊個科目組合,同學都係跟住做,同考試上取分咁,大同小異

個別學生可能會有所謂嘅特別鋪排,但確實唔多,而學院嘅interview,不會只關心這些

子爵府

MM2H 發表於 24-5-17 17:19
課程上嘅步伐,冇論讀邊個科目組合,同學都係跟住做,同考試上取分咁,大同小異

個別學生可能會有所謂嘅 ...

謝謝分享

子爵府

MM2H 發表於 24-5-17 17:06
講解合理,求學的確不是求分數

但當學習思維清晰,隨著學制逐步行,期間搵啱自己方向,建立目標,自然就 ...

咁如果唔選DSE,家長要點解配合?除了金錢。

翡翠宮

zitamamama 發表於 24-5-17 17:32
咁如果唔選DSE,家長要點解配合?除了金錢。

唔選DSE,要點配合?
即係點

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊