夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

回覆 42# 小manman 的文章

您講得好好呀~~

複式洋房

原帖由 veronica0731 於 09-10-4 08:24 發表
我好理解好的感受,因我的CASE同好的有D似,如果我係妳,我唔會離婚,因為萬一真的離緍.他就會和個女人結婚,到時候,個女人可以申請來港定居,妳諗諗,到時候,咪重督眼督鼻,另外,樓主要有心理準備,港人所生的子女,係可以來 ...

係呀,我個仔讀緊中三,但以我經驗一升上中一,他們性格有很大轉變,因無法了解佢,但又唔想同佢有衝突,甚至我走去搵書睇,竟然俾我搵到本書,它形容12-14歲係好恐怖,很難捉摸嘅年齡,尤其與父母相處.所以你要有心理準備.

等待驗證會員

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-5 15:29 發表

係呀,我個仔讀緊中三,但以我經驗一升上中一,他們性格有很大轉變,因無法了解佢,但又唔想同佢有衝突,甚至我走去搵書睇,竟然俾我搵到本書,它形容12-14歲係好恐怖,很難捉摸嘅年齡,尤其與父母相處.所以你要有心理準備. ...

有時候,都唔知邊句講錯咗或唔arm聽,就會黑面,又有時候又要估吓亞仔想點,總之很難服待呀!再加上個衰公走了,自己心情都唔係好好,可以話鍊住條頸做人,但鬼叫佢係亞仔咩,有咩嘢都要硬食.

都明白個衰公走咗,唔係自己的事,其實也是亞仔的事,所以會互相包容.唔無話佢哋細,講真個句係咩都知.現在我同仔都係等時問沖淡D唔開心的嘢.

樓主呀,妳要加油,BK上有很多sister支持妳,做多些令自己開心的嘢,或多D上黎傾吓計喇

珍珠宮

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-3 14:35 發表
可能比較長,但希望大家可以比吓意見我.
以前c6係很多人心目中都係一個好老公,好爸爸,我哋結婚+拍拖都廿七年,有個十四歲嘅仔,他同個仔好close,我都時常受到朋友羨慕及欣賞,我都以為活在幸福中.
但在上年給我知道原來 ...

嘩! 邊有咁著數?! 咩叫成全呀? 唔識喎.
唔好離婚, 但係趕個死佬走. 等佢兩頭唔到岸. 咁風流呀嗱......:;pppp:

大宅

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-3 14:35 發表
可能比較長,但希望大家可以比吓意見我.
以前c6係很多人心目中都係一個好老公,好爸爸,我哋結婚+拍拖都廿七年,有個十四歲嘅仔,他同個仔好close,我都時常受到朋友羨慕及欣賞,我都以為活在幸福中.
但在上年給我知道原來 ...

我的C6都很多人心目中的好老公, 好同事, 好兒子, 可是人變起質上來, 可以是判若兩人, 有些事若然不是親眼見連我自己也不相信他會變成甘, 我2 個仔都同佢地爸爸感情好好, 細仔到依家也不相信他爸爸是這樣的人, 我也難以接受.

男人的強項是拖泥帶水, 永遠不想去面對問題, 我的 c6 被我發現時, 夠說佢以後也不會同那個第三者聯繫,那知什麼也是欺騙, 他只想兩頭瞞, 一腳踏2 船. 無論如何你也要為自己及個囝打算 , 不可被你的 C 6 一拖再拖, 你一定要想清楚自己想點 ? 自己要訂一個底線.

如果可以的話當然希望維繫家庭的完整啦 !

複式洋房

原帖由 pooth 於 2009-10-5 21:59 發表

我的C6都很多人心目中的好老公, 好同事, 好兒子, 可是人變起質上來, 可以是判若兩人, 有些事若然不是親眼見連我自己也不相信他會變成甘, 我2 個仔都同佢地爸爸感情好好, 細仔到依家也不相信他爸爸是這樣的人, 我 ...

男人的強項是拖泥帶水, 永遠不想去面對問題,
完全同意

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-5 21:59 發表

我的C6都很多人心目中的好老公, 好同事, 好兒子, 可是人變起質上來, 可以是判若兩人, 有些事若然不是親眼見連我自己也不相信他會變成甘, 我2 個仔都同佢地爸爸感情好好, 細仔到依家也不相信他爸爸是這樣的人, 我 ...

其實,可唔可以話俾我哋知,你c6的"她"是否大陸人呀?

大宅

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-6 09:07 發表

其實,可唔可以話俾我哋知,你c6的"她"是否大陸人呀?

『她』是香港人, 是他的同事, 也是我認識的朋友, 更自稱自己是虔誠的基督徒, 這使我的心更痛 ! 如果我不認識『她』, 我會好過d 囉 !

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

複式洋房

你唔好離婚益佢,佢咁驚,咪叫佢唔好上去!

複式洋房

原帖由 hellolal 於 09-10-6 13:35 發表
你唔好離婚益佢,佢咁驚,咪叫佢唔好上去!

我都覺得係,為嘜又要做,又怕要受到懲罰.

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-6 10:17 發表

『她』是香港人, 是他的同事, 也是我認識的朋友, 更自稱自己是虔誠的基督徒, 這使我的心更痛 ! 如果我不認識『她』, 我會好過d 囉 !

真唔知d第三者有嘜心態.若果他日佢哋d仔女同樣遭遇會點.

大宅

我覺得你好堅強, 比著係我,個老公明明咁多年都對我咁好, 真係好似由天堂掉去地獄一樣, 我一定接受唔到, 而且佢而家仲陪你幾日又去個邊幾日....我阿媽以前都係咁, 佢無揀離婚, 但係老豆而家都對佢一d都唔好, 而且佢地一齊我覺得佢當我阿媽係工人, 個2奶先係寶, 講真我覺得阿媽同佢一齊唔知為咩, 咩好野都無佢份.剩係得個捱字...真係要諗清楚.

複式洋房

原帖由 superbaby101306 於 09-10-6 15:28 發表
我覺得你好堅強, 比著係我,個老公明明咁多年都對我咁好, 真係好似由天堂掉去地獄一樣, 我一定接受唔到, 而且佢而家仲陪你幾日又去個邊幾日....我阿媽以前都係咁, 佢無揀離婚, 但係老豆而家都對佢一d都唔好, 而且佢地 ...

你講得對,當初我真係好似由天堂跌落地獄一樣.但而家目前佢對我,唔似你呀爸對你媽咁,佢唔會要求我做家務,如每次在香港佢都會洗衫.曬衫,煮飯...,又載我同個仔去食d特別野.就算我話唔去,佢都不斷唉.所以俾個仔覺得佢對我重咁好.

大宅

樓主,

半年前我都是由天堂跌落地獄的感覺, 佢仲口口聲聲話醒啦 ! 我還深信不疑, 可是男人的強項是說謊和拖拖拉拉 !

樓主其實你的c6 對你都算不錯, 你可否忍受同人分享你老公 ? 我就係忍受不了, 所以才迫他做決定 , 你要想清想楚, 單親媽媽不易做.
我個大仔都 14歲啦 , 以前佢好錫佢爸爸, 他依家好生性, 好鍚好, 處處為我著想, 仲幫手照顧細佬添.

瑪瑙宮

叫佢比到, 錢過左戶, 至傾離婚一事, 其他有關大6婆,大6仔o既事, 佢再講, 您話得, 唔使再講. 您同佢一齊又有無問過我呀. 但千祈唔好比佢在仔面前提呢 d 野, 佢講的話, 您就話遲 d 再傾. 唔好比佢成日在個仔面前扮晒慈父, 個仔成日扣您分. 您亦唔好對個仔在呢件事上發任何怨言/批評, 除非個仔問您, 您就就住答. 佢講咩都唔好離婚, 呢盤棋, 您話晒事, 您要堅持呀.

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-6 22:21 發表
樓主,

半年前我都是由天堂跌落地獄的感覺, 佢仲口口聲聲話醒啦 ! 我還深信不疑, 可是男人的強項是說謊和拖拖拉拉 !

樓主其實你的c6 對你都算不錯, 不可你可否忍受同人分享你老公, 我就係忍受不了, 所以才迫他做決 ...

我個仔都係14歲,讀緊中三,但唔知係唔係我比較緊張佢啲學業,所以由細到大對佢要求高,佢就比較鍾意老豆,加上佢個老豆而家重好就佢,舉例:我個仔朝朝返學都唔願起身返學,如是者就算起身自己搭車就會遲到,佢daddy就會冒住自己返工遲到,都會揸車載佢返學,有時還特登揸車在學校門口接佢放學,你話佢係咪會好抗拒做單親.

複式洋房

原帖由 Nancy20090615 於 09-10-6 22:53 發表
叫佢比到, 錢過左戶, 至傾離婚一事, 其他有關大6婆,大6仔o既事, 佢再講, 您話得, 唔使再講. 您同佢一齊又有無問過我呀. 但千祈唔好比佢在仔面前提呢 d 野, 佢講的話, 您就話遲 d 再傾. 唔好比佢成日在個仔面前扮晒 ...

係呀,佢每次傾親,都係揀我個仔返房訓,我哋剛剛上床訓教時候講,重叫我唔好咁大聲俾個仔聽到.所以影響到我睡眠質數.

大宅

有邊個想做單親

我以前都時常迫孩子讀書, 我永遠做衰人, c 6 就做好爸爸, 所以呢半年, 2 個仔都同佢爸爸企在同一陣線, 時常話我有精神病, 有妄想症, 叫我唔好亂諗佢地爸爸還有同狐狸精聯絡, 佢地爸爸還在他們面前發誓添, 所以佢地深信不疑, 可是紙是句不住火的, 天惘恢恢, 疏而不漏, 最後佢地知道c6 全都是謊言, 心痛不已, 對c 6 又愛又恨 !

2 個孩子都同我講過好多次, 佢地唔想在單親家庭長大, 所以才盡一切努力去挽救, 不過做什麼也是徒然.

致於你的c6 是否俾錢你, 或者比層樓你, 我覺得有當然好, 不過如果真的要在法庭見, 大家的所有資產也要拿出來, 看看法官點叛, 但你的case 特別d, 你的c 6 很怕你會上大陸告佢, 咁可能易d 傾. 記住有錢揸手最實際.

我依家要靠c 6 俾家用先有錢用, 所以唔敢輕舉妄動, 我過往 10 多年是全職家庭主婦, 全心全意奉獻給這個家及他, 都落得如此下場.

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-6 23:13 發表
我以前都時常迫孩子讀書, 我永遠做衰人, c 6 就做好爸爸, 所以呢半年, 2 個仔都同佢爸爸企在同一陣線, 時常話我有精神病, 有妄想症, 叫我唔好亂諗佢地爸爸還有同狐狸精聯絡, 佢地爸爸還在他們面前發誓添, 所以佢地深 ...

我比較好彩,就一向都有工作,不過人工唔多,所以唔能夠搬出來自己住,連我d姑奶都驚我唔掂,叫我唔好搬.要搬都係個衰細佬啦.

首頁

尾頁

跳至