跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello! 各位好,Long Long time no talk here because of bad health. Tonight can't sleep so login to BabyKingdom and see you all discussing about primary school. Can I join and talk together?
Very happy to see you all have two or more kids.
For me, still only 1 child.
I am also thinking of my son's primary school but we live in Sai Kung District. I have no idea of any good primary schools here. Any Suggestion????

Also, any courses is good for training up my son as his English and Mandarian is VERY VERY POOR.
Can you all give me some information??

Sil (Can I call you this way?) you say準備之一就係留意下有冇D咩公開比賽, 可以參加下, But I really don't know有公開比賽for Kindergarten student嗎?

伯爵府

畀面勳章

原帖由 Baby Hei 於 10-2-17 05:40 發表
Hello! 各位好,Long Long time no talk here because of bad health. Tonight can't sleep so login to BabyKingdom and see you all discussing about primary school. Can I join and talk together?
Very happy t ...

welcome to join!
如果小朋友英文/pth比較差, 就要比佢睇下外語電視啦。又或者上堂都ok既。如果你家住西貢, 可考慮將軍澳那邊的直資小學, 播道, 直道都ok。而且不受校網之餘, 返屋企都近。但係呢兩間都非常受歡迎, 所以都難考架。

而比幼稚園小朋友比賽, 有奧數比賽啦(華夏盃/港澳盃), 朗誦比賽(校際音樂及朗誦節 - 5歲以上就得, 普師會朗誦), 填色比賽又得, 都幾多架。

複式洋房

i'm living in 葵涌, but I want my son to join Tsuen Wan Government Primary school, of course, I don't want to move my house. So trouble.

大宅

老sil,
好耐無入黎厘度,您好嗎?
我準備帶希仔返香港考定d私立或直資小學,明年如果真的回港又派不到好小學都有個準備嘛   請問您怎樣知道佢地d時間表?  由于我們不能在香港逗留太長時間,您有沒有聽說可不可以特別寫信到學校要求面試呢?
Sue

大宅

老sil,
唔好意思,無查看您之前出的post就出自己的問題=》【直資私校間間唔同, 不過你可以同時進行。自行還自行交表, 直資私校就你有你INTERVIEW。】

成日聽到您唔太喜歡SFA,是否有什麽特別原因?  我看到好多建議叫家長自己去觀察觀察學校的情况,校風好不好、學生程度怎樣。。。 我隔左山怎樣觀察呢 

伯爵府

畀面勳章

原帖由 MoMoHungHusb 於 10-2-25 13:46 發表
i'm living in 葵涌, but I want my son to join Tsuen Wan Government Primary school, of course, I don't want to move my house. So trouble.

咁你就要自行選佢, 之後大抽獎時甲一填佢, 甲二就本區第二志願。如果自己區選唔落手, 咁就連甲二都空埋佢。如果放榜當日唔得, 咁就即去叩門, 帶定哂所有文件, 同埋portfolio, 相, 等等, 望有個interview機會。學校見你咁有誠意, 都會加分架!

伯爵府

畀面勳章

原帖由 ccmching 於 10-3-1 17:48 發表
老sil,
好耐無入黎厘度,您好嗎?
我準備帶希仔返香港考定d私立或直資小學,明年如果真的回港又派不到好小學都有個準備嘛   請問您怎樣知道佢地d時間表?  由于我們不能在香港逗留太長時間,您有沒有聽說可不可以特別寫信 ...

你幾時帶希希返黎呀? 記得約我出黎玩喎!
如果你要報, 咁8月開始已經係高峰期, 至到12月左右。期間周不時有interview, 如果你寫信, 就真係可能難d, 因為難聽d講, 多你一個唔多, 少你一個唔少, 所以校長未必肯為你特別安排架。而且好多都係group interview, 所以佢地都會睇群體相處係點架。如果你要玩大抽獎, 九月都要交表, 你唔係香港讀幼稚園, 就要去民政處取表格。
而家先收集下你有咩心儀小學, 再上網睇幾時報名, 真係keep住上去睇架。

伯爵府

畀面勳章

原帖由 ccmching 於 10-3-1 18:05 發表
老sil,
唔好意思,無查看您之前出的post就出自己的問題=》【直資私校間間唔同, 不過你可以同時進行。自行還自行交表, 直資私校就你有你INTERVIEW。】

成日聽到您唔太喜歡SFA,是否有什麽特別原因?  我看到好多建議叫家長自己去 ...

呵呵....唔鐘意SFA有幾個原因,詳列如下。(希望其他SFA FANS唔好見怪)
1. 報名當日我親眼見到無論在讀學生家長及老師,均自以為了不起︰
A - 家長帶小朋友離開學校時, 小朋友問呀媽點解咁多人, 點知個呀媽大大聲答:報名囉, 你學校咁叻咪咁多人黎報名囉"
B - 學校老師帶左個警察公共關係科既MADAM入禮堂之後, 一轉面向住我地班家長時, 佢大大聲笑住咁講"哎呀, 攪到警察都黎埋添", 咁我就再忍唔住插佢" 咁你唔覺得你學校好有問題咩? 點解只得一日收表? 攪到咁多人要同一時間係度等, 比人睇呀? 造勢呀?" 但個老師點都估唔到報名人群中有一個呀媽為左對個仔既承諾而報名既師奶, 個心係咁不滿既....所以佢就答我"哦...我會同學校反映下", 但睇黎上年佢地都係咁囉...

2. 校舍細又舊
3. 一班40人(太多了), 只得一個班主任
4. 課程學高一級, 我覺得唔係幾好, 學得快唔代表你叻, 只係代表你個底未必打得穩。

不過無可否認, 佢地係九成入BAND 1 中學, 不過你呢6年就要每個月測驗, 每星期默書兩次, 你捱得到, 咁就抵你入BAND 1啦!

大宅

幾時帶希希返黎=》最快要到7月底8月初,因爲希仔這邉學校要上課到7月23日。  他好喜歡上學,一天都不能少個隻,而且過了今年,他就要離開這學校了,顯得他就更不捨得我自己也好喜歡這學校,希望他好好享受這一年的學校生活。

謝謝您的資料。  如果校長抱著【多你一個唔多, 少你一個唔少】這個態度,那我也沒有辦法,唯有等派位或抽獎

原帖由 silvia_ng 於 10-3-4 10:02 發表

你幾時帶希希返黎呀? 記得約我出黎玩喎!
如果你要報, 咁8月開始已經係高峰期, 至到12月左右。期間周不時有interview, 如果你寫信, 就真係可能難d, 因為難聽d講, 多你一個唔多, 少你一個唔少, 所以校長未必肯為你特 ...

大宅

謝謝您的分享。

真的不容易講一家學校好與否。  我覺得您講關于SFA的情况也不只她一家,在這裏別提什麽名字某區的名牌,從校長到教師都或多或少表現出有點驕氣,有自信固然是好,可是變成不可一世,就給人家覺得有點兒井底之蛙了:;pppp:  所謂一山還有一山高,謙虛、誠懇、友善的學校又有實力、表現大方、恰到好處,實在不容易找到。

原帖由 silvia_ng 於 10-3-4 10:17 發表

呵呵....唔鐘意SFA有幾個原因,詳列如下。(希望其他SFA FANS唔好見怪)
1. 報名當日我親眼見到無論在讀學生家長及老師,均自以為了不起︰
A - 家長帶小朋友離開學校時, 小朋友問呀媽點解咁多人, 點知個呀媽大大聲答:報名 ...

大宅

ccmching,

你要長遠回來香港嗎? 還是暑假回一回來?

你可以給我電話. 小小JASON也是同月, 一起考小學呢!
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

各位女仔媽咪,

我大女現在P2, 曾經經歷過考津小, 私小(我沒有考直資). 若有甚麼問題, 可大家交流交流.

至於男仔.... 我今年同大家一樣第一次努力!

大宅

只是暑假回來度度假兼看看是否碰上考明年小學,雖然未有具體計劃囬港定居,可是總是要準備吧!

電話您説是我英國的電話?  
原帖由 nicolemummy 於 10-3-14 00:34 發表
ccmching,

你要長遠回來香港嗎? 還是暑假回一回來?

你可以給我電話. 小小JASON也是同月, 一起考小學呢!

大宅

暑假考的小學有音小. 如果可以10月才回去的話, 可以考小學有很多, 包括第一輪小一派位.

英國和香港的電話都可以給我. 我給多一些資料給你啦.

原帖由 ccmching 於 10-3-27 06:45 發表
只是暑假回來度度假兼看看是否碰上考明年小學,雖然未有具體計劃囬港定居,可是總是要準備吧!

電話您説是我英國的電話?  

大宅

真不好意思,整個四月都在德國,沒有找時間上上网,所以看不見您的回復,請看私人通訊,我留言給您了!

原帖由 nicolemummy 於 10-3-27 20:24 發表
暑假考的小學有音小. 如果可以10月才回去的話, 可以考小學有很多, 包括第一輪小一派位.

大宅

nicolemummy

請問你女女現在讀边間? 你係 ? 網# ?
可分享嗎? 我係#31網, 女女.. 吾知点選好?

原帖由 nicolemummy 於 10-3-14 00:36 發表
各位女仔媽咪,

我大女現在P2, 曾經經歷過考津小, 私小(我沒有考直資). 若有甚麼問題, 可大家交流交流.

至於男仔.... 我今年同大家一樣第一次努力!

伯爵府

畀面勳章

原帖由 nicolemummy 於 10-3-27 20:24 發表

第一輪不是9月底左右便要交嗎? 今年暫時未見學校有資料比我呢。

首頁

尾頁

跳至