基督家庭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

大女好中意睇LEE 樹0既公仔,次次見到我上來就要我畀公仔樣佢睇。 昨日,佢話想寫故仔,原來系想用LEE 樹0既公仔來寫。我0念都好0既,畀佢發揮下腦袋裡的創作力。只要有機會,個女想做乜,總之唔系神響聖經裡定0既衰0野又無害0既,我都會畀個女做。所以今次破例響我監護下畀個女來寫貼子,作為我一教女的例子來說明我的靈活教學法。

大女寫第一個故仔,佢有時間留響樹改錯別字,亦都無幾多個錯別字要改。第二個故仔,可能用多好多佢平時少見0既字,所以好多錯別字,而佢又無時間留低改。我再等佢下次有時間再叫佢來改翻所有0既錯別字。

另有一事例響教女上我無接受我媽媽的提議:
有次難得同我媽媽、爸爸、啊女去行商場,遇到又試用立體眼鏡睇立體電影。我要睇住時間用,唔可以留低監護個女睇立體電影0甘耐。我問媽媽:“你可唔可以留低監護個女睇立體電影?我買完0野再翻來接你地拉?”
我媽媽答:“唔系唔可以,我得,不過我話唔好個女話要乜就畀乜,就慣曬,要培養佢有節制力。”
我:“0甘你幫我睇住佢LOR BOR. ”
我心0念:你成半年都無同我出街,點知我響邊方面有節制個女,邊方面畀個女呢?LEE D 睇立體電影0野,平時都未見過有機會畀個女睇。根本想睇都無得睇。 而加唔畀佢睇耐D,以後都好難再有機會啦。就算有,又無0甘0岩有婆婆幫手看先有得畀個女留低睇。 況且我趕時間買0野,一買完就要走了,還有幾耐畀個女睇先。而且電影內容又好,系海底動物、旅游。唉!都費事、費時同媽媽解釋0甘多,講佢又唔明,仲要話我長氣。自己走人去買0野算啦。

子爵府

細女因為仲食手指彼罰坐監,所以遲左埋檯食飯。無人拿細女用的刀叉放在她的座位前。細女幾經辛苦才自己爬上飯枱前的高凳坐,坐好後才發覺沒有拿刀叉。她望向她爸爸想爸爸幫她拿。我老公已經坐好正在喂二女平安吃飯,而且他已經很累了。不想再站起來走來走去的。於是我們都望向大女。
我問大女:“慈惠,你可不可以幫妹妹拿刀叉呢?”
大女猶豫了一下就說可以。我松了一口氣。若果不是,我就要給大女一些愛的訓導了。
我馬上叫細女向大姐說聲謝謝。好在細女猶豫了一下也肯向大姐道謝。
我當時心想,我應不應該在大女拿了刀叉來後贊她呢?我不想下下贊,形成她錯覺認為她要不斷服務家人才博得父母的愛同贊賞。所以我沒有開口贊。
想到這裡,我見大女在沒有問過細女要哪種刀叉而自己做了選擇拿了大人用的刀叉給細女。我看到細女拒絕地說:“我不想要這種刀叉。”
我就立刻指出大女可以做得更好的地方說:“慈惠,你可以在未幫妹妹拿刀叉之前先問問妹妹想用那種刀叉後才去拿。”
我很欣慰大女很聽話,馬上活學活用,把她拿出來的大人刀叉拿會廚房,然後再拿出小朋友用的刀叉,把之舉起來問妹妹,“你要的是這種刀,這種叉嗎?”妹妹說,“是。”她才拿過來給妹妹用。
事後感想:希望她們都學會一堂課。幫人要不求贊賞,不求被賞識的出自甘心樂意的愛心去幫,而且要問想幫的人要如何被幫助後才按照人家的意思來幫。希望妹妹也真感受到大姐的愛。知道這是對人禮貌的行為。

願她們在基督裡成長。

Mandy0203  a-men  發表於 12-4-12 03:22

子爵府

今天,小女撒嬌,雞蛋 (我老公)叫小女自己站起來,
她說:“I can't......”
雞蛋伸出手掌做作下說:“You want my faith healing?!
我在旁觀真是笑爆嘴。

幫就一定不幫小女,最後小女自己死死地地自己站起來。

子爵府

在團契聚會中討論如何教出個基督徒的子女。根據數據調查,生長與父母都是基督徒的家庭的子女到進大學後背棄了跟從神,信靠主耶穌的也不少。我聽到有人問究竟有沒有一個formula 可以照做就能養出個基督徒子女呢? 我把這問題帶回家與雞蛋討論了一個周末。最後雞蛋寫下一下感想:
...............

子爵府

Can you believe this?

I hear it said all the time, something like this: “There are no guarantees in life.” I often find myself agreeing with that statement. But deep down I don’t. In fact, I could kick myself for acting like I agree with the person who makes that statement to me.

The fact is that to the worldly there are no guarantees, but to a Christian who knows better, there are many guarantees. The bible calls them promises. They are precious promises. They are better than “money in the bank”.

One of those promises is that if we raise our children in the Lord, when they grow up they will not leave Him. Proverbs 22:6 – “Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it.”

箴 言 22 6 教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。

箴 言 22

6 教 养 孩 童 , 使 他 走 当 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 离 。

----------- to be continue ----------

子爵府

I worry about my children’s future a little. That is my carnal mind at war with my spiritual mind. I shouldn’t worry. I worry about the content of the education of the public schools in America. I don’t want to send my children to public schools mainly for one reason. I believe they will not be taught about the true God in the schools but rather to replace God with “reason” and “scientific knowledge”. It will be as though to believe in the God of the bible is to be “unreasonable” or against knowledge.

----------- to be continue ----------

子爵府

Perhaps I should have more faith that God will lead them through that safely as he did me, but I also know what they will face there. It is too early in my mind to submit them to the world. Before they get thrown to the lions, I would rather they be better equipped to handle it. I suppose that is my parental concern coming out, perhaps nothing more. However, I really think God entrusted me with a responsibility and a job to do. He gave me my children and expects me to teach them. That is the part of the Proverb above. This is also part of the covenant between God and Abraham which was before the Law of Moses. Therefore, to walk in the footsteps of Abraham, I have a job to teach my children about God. That is the essential teaching in life. It’s not being a “success” as the world defines it, or more correctly, as the worldly define it. It’s not about making lots of money, earning respect and admiration or gaining fame. It’s simply about knowing the true God and being adopted into His family so that we can one day be joined together for eternity in a heavenly bliss.

別墅

"如果有62、99、外父、外母不是基督徒的,我認為盡可能不好同住一屋。價值人生觀不同,如果與父母溝通又有困難0既,問題百出。"

如果我係6299,會傷心死.只因我不是基督徒,仔女就會唔同我住,老來無依~~

主耶穌是走進/住在罪人當中,活出愛.
基督徒分別為聖是靠甚麼?
又是甚麼讓我們被別人認出是基督徒?
不也是愛嗎?

我同意,與6299住,不容易.
即使是基督徒的6299,同住也一樣不容易.
即使夫婦,也要包容,才可天天相對.
在人不能,在神凡事都能啊!

ndw  謝謝讀後感。請容我遲點再回應。因我還在續我還沒有完成由64至67樓的topic:  發表於 11-10-11 06:57

子爵府

----------- continue # 67 --------------

I know that I can teach them about God while the world (包括 有 不是基督徒的62、99、外父、外母) teaches them to ignore God, but I think my children will be confused by the irony of having their father teaching one thing and then sending them off to be taught the opposite by a trusted authority figure. When they get closer to maturity, it will be less of a problem.

子爵府

----------- continue # 69 --------------

What is the worst thing that can happen to my kids if they don’t fit into the world’s success formulas? They will be poor (maybe), less educated (maybe), less likely to get out of being poor (maybe) if they are poor. A lot of maybes, especially since my wife and I are not poor, poorly educated or trying to be poor. On top of that, we have the promise from God that we will have all we need if we seek His kingdom first. However, we don’t hold the future or know it. There could be some adversity in it for our children. Still, the worse thing that can happen I have already said. They live and die poor, basically.

However, if I did my job right and they make the right choice, then they will be saved and go to heaven which lasts forever. So, they give up a few years of a better earthly life in exchange for an eternity of heavenly life. All their sufferings and poverty of the past life will have disappeared and long be forgotten.

Not too bad a prospect, I would say. Now, what if they were taught to not follow “blind faith”, not to believe in “superstitious nonsense” of a loving God, but instead encouraged to focus on making the world a better place by doing things for the environment, world peace, stopping world hunger, etc.? There are certainly a lot of good causes out there to choose from.

Sounds good, but what if they exchange that for faith in Jesus Christ and are lost eternally? They exchanged a few years of a nice life for their soul! That is not a good choice. I would hope my kids can make a better choice.

The better choice, indeed the only choice, is to follow Jesus Christ. And I can teach them to do that while trying to get them a good worldly education, not to “succeed” but to be familiar with the world of darkness they are going to have to live in so they can better shine as lights in it.

Hopefully, they won’t suffer much, but since everyone suffers in some way, and there are no guarantees they will not have afflictions of some sort, they are going to suffer. It won’t be any worse off than anyone else if they do suffer some. They may end up poor in life or rich, but at least I can have one guarantee – Bring them up in the way they should go, and when they are old they will not depart from it. Then they will go to heaven when they depart this life. Those are two promises actually, but a little more of a good thing can’t hurt, huh?

Hang on to those precious promises of God! They are all we have to hang on in this life. Can you believe it?

------------------------ THE END ----------------------

子爵府

我最細個女先三歲已經自信心爆棚個隻。
我初時以為佢好介意人地點看佢啦,因為佢成日問:“你覺得我靚唔靚?”
我同老公講可能個女好在乎人地既眼光,0甘我地教佢時要注意下點幫佢唔好從人地眼光樹建立自信心。
老公話:It doesn't matter what people ask, she will do whatever she want anyway. 佢系0甘已問下炸。若你答佢話佢醜樣啦,佢會答:I don't think so.

子爵府

我希望就算我個女讀書沒有第一,沒有老師讚佢乖,我都有理由教我個女無需自卑。若人地歧視佢,系人地做錯事,唔系我個女既問題。我地有我家的神的話語和教會家庭溫暖撐住佢一世走義路就夠用來趕走佢自卑感了。 I hope it will work on my daughter's case. This is pending on my GOD.

子爵府

心如飛絮 發表於 11-10-10 12:20
"如果有62、99、外父、外母不是基督徒的,我認為盡可能不好同住一屋。價值人生觀不同,如果與父母溝通又有 ...

“仔女就會唔同我住,老來無依”
仔女長大自有家室,唔同我住唔等於我老來無依既。好似我0甘,一份人工負責兩頭家,我自己五個人一家加我父母兩個人一家。特意選個單位畀父母系好近我家,近到行路都到既。有乜看醫生既日子,都系我車出車入接送我父母。連媽媽既營養師都話無乜人見營養師都有女同老公陪住。 父母住既單位乜費用既帳單都以我同老公既名,每月經我地手支付,完全唔使父母操心。他們簡直嘆過青少年人,因為青少年人都要同父母住。

我媽媽可以同爸爸嘈交時唔知點挽回個面,竟然可以隨手拿個手機(我畀錢)響我正喂我個B女食緊飯時打畀我叫我即刻過去撿起我爸爸發爛炸時扔落地下既褶凳。0甘我撇低個B女唔理畀老公理,而我都盡快去上父母既門做和事。

不過近年來,我地既關系好好多。隨著我語耳目染甘灌輸我從聖經裡所領受既人生價值觀畀父母,又每周末以車接送他們來我家相聚一起讀聖經,神的話語後,真系見到父母有心意更新的改變。

Mandy0203  要感恩...和多點為你父母禱告...他們歸主的日子不遠啦!a-men.  發表於 12-4-12 03:18

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

沒錯養育係一項大工程,重辛苦過返工架...
我和老公都有五份產業...將會有第六份...
只有他在外工作,日間只有我去湊他們...
感恩的是...這十多年來...
別人兒女有的煩惱...恰巧我全都沒有...
如學業上,從不用他們補習...成綪也不令我擔心
健康上,他們係較少病痛...感謝主保守
不用豪花$學東學西...但他們的生活也不會乏味...
我們會盡心盡力繼續教養他們...直至完成使命...
estw 姊妹欣賞您肯順服於主...
去協助女兒湊孫...加油...在禱告上記念...

子爵府

回覆 Mandy0203 的帖子

謝謝在禱告上紀念。
六份產業,勁多!你有許多項大工程要做呢。真的不值得兩人出去工作而失去全職管教兒女的機會。 願他們個個一生與神同行,不偏左也不偏右。
照顧小朋友時注意身體。我每生完一個後,身體就弱了一級。總個來說,主的恩典夠用。雖然要日日舉重,抱三十八磅既 平安 起坐出入,但還未有弄壞腰部。有時是左邊膝蓋不就位而隱隱痛,但這是生第一個後第一晚發生落床跌倒的意外後留下的舊患而已。

我們會盡心盡力繼續教養他們...直至完成使命..

啊們!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 ndw 的帖子

當然...我也會注意自己的身體...十分感恩的是,在我人生裏面...
暫時沒有面對任何重病...
我每生完一個...在坐月期間會稍為補一補...
當然唔會好似別人咁咩產後廿八方咁大補一番...
一日五至六餐...有三大餐必須飽肚(要餵母乳嘛)...
有得瞓就瞓,就算小睡一刻也要...
坐月坐得好...之後沒咁多煩惱架...
我現在更祈求主給我們多一點力量與智慧去教導我的兒女...
因為大女和二女已進入少年期...
將會有更多挑戰等著我們去誇過...haha~

你的分享...讓我有很多反省的機會呢...繼續多d分享...加油!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

尤其是現在...有左16w...年紀也開始不輕...
感到疲倦的時間開始多了...
我真的很需要power哦~

子爵府

大女,我今天都同她說:“謝謝幫手開檯預備食飯。又幫手把干淨刀叉放回餐櫃裡。” 又當面讃大女乖。
小女撒嬌要人喂食飯,大女自動承瑛話:“讓我來喂妹妹食飯好唔好?” 惹得我第笑呵呵,連她自己都笑了。
小女,唉!我們還在辛苦栽培中。她就來四歲啦,上個月我先花了幾天休息既時間精心訓練她用廁所來大小便。以前一直唔做,就只系纜屎尿片。好啦,老公都知我在potty train 這事上有功,但老公又心急,0甘快就要她自己小便後清潔個butt. 我又再無時間大小便都看住她,幫她,訓練她自理。一由老公接手就始終都無我搞得0甘好。都系要馴服順服老公啦,神叫我有份有薪水既工作,叫老公留家照顧女兒嘛!唔老公話事唔通我話事咩。仲然我好多老公理女兒既野我點看不順眼都好,我都要接受,無計,自己又被工作上既事綁住,無時間來幫老公做唔到既野。若果我要求老公次次大小便都看住小女,老公做唔到時實揾翻我來搞,我邊有0甘得閑搞喔。惟有無聲出。
結果搞出一鍋泡,唔知系小女唔識抹個butt定系根本唔聽父母話無抹個butt?搞到個butt成日又癢又唔舒服,所以就忍唔住自己用手挖,挖到幾指頭都好臭,仲要周圍摸。玩到我既匙扣臭曬。抹過我既床單被子都實有臭啦。我都唔知如是者過了多少個日子。最後被我發現,雞蛋中蒙盛盛。我推論出來後,雞蛋先至:噢!
我個刻真系氣到發顫。你知我有些少潔癖啦,當堂好似大笨像見到老鼠0甘全身卷縮在一起動也不願意動。老公先話:我會將D床單被子全部拿出來洗。 然後又拿支拉素殺菌劑來噴我既新匙扣同房裡所有門上開門既制,燈制等。當然有洗埋個女雙手啦。晨早流流都掟個女入浴缸全身洗過。
我同老公都發覺這細女好頑固,教過好多次都唔聽父母話。昨日因生家姊氣而用個拳頭打家姊,家姊無還手,走來我樹告狀。我翻緊工嘛。理唔到,叫家姊同爸爸講。家姊話爸爸忙住整木架放野,唔得閑。我真系好慶唔知點解決,工作我又馬上放唔低因為人地成棚人等我交研究報告出嘛。結果老公出現翻。問下細妹系咪一拳打落家姊樹,距有好老實0甘認喔。結果咪屁股受罪LOR。 受完後就坐監(上床訓)。見距都唔知幾好訓,訓到食晚飯先醒。
由於下午太好訓,晚上就訓唔著,成日借口要小便起身去廁所,但又無0野出。搞到老公好似陪太子讀書0甘,起左五六次身,老公問細女痛唔痛,距又話唔痛。因為我地唔知距會唔會有尿道炎。探下體溫,又無燒。
到左今日日間,個女又大小便恢復正常。今晚又來鬧。剛剛先鬧完。

大宅

好媽媽勳章

ndw 發表於 12-5-17 14:51
大女,我今天都同她說:“謝謝幫手開檯預備食飯。又幫手把干淨刀叉放回餐櫃裡。” 又當面讃大女乖。
小女 ...

你大女咁生性,真係抵讚!
兒女除左係產業,很多時也是十字架的一部份呢!加油呀!

子爵府

gpb 發表於 12-5-18 02:16
你大女咁生性,真係抵讚!
兒女除左係產業,很多時也是十字架的一部份呢!加油呀!
...
"...很多時也是十字架的一部份呢! ..."
噢!果然道是。完全同意。所以幸生兒育女的人要注意這個 合約的 catch 了。而且貨物出門,恕不退換。呵呵呵!

首頁
23456...7

尾頁

跳至