跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

Re: hi,我係新入會既媽媽,我個bb已經就來5個月啦?有冇媽媽可以傾

irisau 寫道:
YokoLai :

請問"猴棗散"是什麼來的?是否可以化痰?在那兒可以買得到?如何服用?

Godwine成日好咳到似cam cam聲好似有好多痰咁,拍背也没有作用,又没有痰出,有時甚至咳到腰到伸直埋,睇見佢就辛苦,驚佢有事。

猴棗末/猴棗散都係化痰、止咳,猴棗末就唔苦甘甘地(我老公話,我未食過)/猴棗散就苦既~~(但係賣o個d人實話猴棗末好d(我估因為貴d同唔苦)),睇下你想比個B試邊隻囉~~我姨甥同我個女都係食猴棗末,因見到我姨甥第一次食猴棗散,食到又喊又嘔,結果梗係無食啦~~咁我地寧願買返猴棗末試下,點知都係唔鍾意食,但係都無喊得咁利害,同埋最後都食左,到E家佢都肯食,當時佢都好細個~~(大約6個月啦)。
d sales話滿左月就食得,個盒就話滿3個月每次食1樽,每日食2次,咁我個女就每日食2次,每次半樽,因怕太多中藥唔知對佢有無影響~~呀女食左4日西藥,再食左5日猴棗末d痰清晒~~無咳~無痰聲~~(記得食左猴棗末d臭臭會黑色嫁~)
係余仁生、位元堂都有得賣嫁~~余仁生多數買6樽有得平,位元堂就要買10樽,仲要唔係時時有得平~~我地試過2隻都ok,都可以化痰止咳。

如果你聽到有痰聲可以比佢試下食~~不過如果有鼻水/無平時咁笑~(可能係頭痛)咁你就帶佢睇西醫先好d,怕佢感冒嘛~~(個人意見)
我個女都係咳~~我比猴棗末佢食,食左咳好d,但有鼻水所以都係睇西醫~~一食西藥d痰起晒,再食多2日無鼻水、無咳就比猴棗末佢食囉~~

太長篇、唔好意思~~又唔知點樣可以簡短到,希望幫到你。

別墅

Re: hi,我係新入會既媽媽,我個bb已經就來5個月啦?有冇媽媽可以傾

hello 各位媽咪,

又有一段時間無留言了. 都係因為lazy啦..不過我有一直留意你地既消息架. 希望之前病咗既bb已經好番啦.唔駛媽咪咁擔心.

我既浠浠已經足咗5個月大了... 感覺時間過得好快呢. 唔知各位媽咪會俾bb食人奶/奶粉以外既食物未呢?? 我早幾日已經買咗一樽heinz既蘋果汁同米粉啦...不過仲未俾bb試. 要選擇買邊個牌子其實都幾傷腦筋.. 我都企咗喺個bb部門好一段時間呢...haha... 唔知各位媽咪會點選擇呢??

大宅

其實我而家都未決定副食品嘅種類,不過都應該試粥仔先,睇吓囡囡反應點。佢而家好似開始減少飲奶嘅份量,可能真係要開始俾佢試吓其他嘢食啦。

別墅

siulowbo,

咁你打算煮粥仔俾囡囡?? 我買米粉(開人奶糊), 係諗住可能會方便d...因為開始時只會試好少份量. 如果要煮的好似好痳煩呢..

係呢,你點同bb慶祝5個月大生日呀?? 我地無慶祝呀,因為浠浠爸爸話邊有人個個月都慶祝架喎... 所以無慶祝了.

噚晚bb竟然瞓瞓吓覺轉咗身呢!!! 我仲傻傻咁望住佢好耐.因為覺得好得意... 哈哈... 噚日佢係一日之內轉咗3次身呢..哈哈...

複式洋房

上星期四見Godwine咳到好辛苦,cam cam聲好似好多痰咁,於是帶他看太古城康怡場六樓一個姓鐘的西醫,那西醫的qualification列明他有小兒科的,但當那醫生聽過Godwine的肺後說他的肺很清不像有痰,給了一瓶黑色的藥水(味道不是甜的,但也不是苦,像是我們成人普通的咳藥水般)。回家吃過藥水後,到今早仍時咳到cam cam聲很辛苦,甚至一路吃奶一路咳,睡覺時也咳到腰到曲起來。看來真的要轉轉醫生或試試其他的方法如”猴棗末/猴棗散”,看看是否可行。 :-( :-(
我們在天上的父。願人都尊你的名為聖,願你的國降臨,願你的旨意行在地上,如同行在天上。我們日用的飲食,今日賜給我們。免我們的債,如同我們免了人的債。不叫我們遇見試探,救我們脫離兇惡。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們。

大宅

cathyl:
囝囝張相好醒目啊 :mrgreen: 我個女成日一望到個鏡頭就唔識笑,其實好想同佢影番d笑哈哈嘅相,你有冇計

irisau:
最好快d帶bb去睇第二個醫生,因為我覺得呢位鍾醫生有d馬虎

別墅

siulowbo,

多謝你既讚賞. 我地通常同囝囝影相時都會整d怪聲引佢架. 再加上不斷嘗試囉.都影到d得得意意既相既.

大宅

cathyl:

我有比蘋果汁呀蕎豬飲,佢都唔飲~~我諗住遲d試下比d粥水佢飲,跟住先試下雀巢米糊(贈品)~~我都係比呀女飲heinz既蘋果汁,唔知係咪e家稀釋左,所以我個女唔飲~~之前我姨甥勁鍾意飲蘋果汁(包括heinz/家寶)嫁~~

小卓浠好叻啊~~呀蕎豬到e家都未返過身呀~~

irisau:

我記得呀蕎豬第1次睇e生,個e生都係比左d舒緩既藥佢食,所以呀女食左都係咳得好利害,睇到心痛~~到睇第2個e生,佢就話比有小小止咳成份既藥水,食完一樣有咳不過都算訓得幾好~~不過就起晒d痰,見到佢地好多痰又咳唔到出o黎,好似因為多痰而咳咁~~仲心痛~~
希望Godwine快d好返啦~~如果睇第2個e生,記得帶埋之前個e生既藥水去呀~~

siulowbo:

我都覺得呀女食小左奶~~e家有時佢1日食3餐都試過~~有時真係怕餓親佢~~
呀蕎豬都係一望住個相機眼定定~~我地多數都係同佢玩緊o個時影,或者引開佢唔好比佢望住個相影,咁佢就會同我地玩就會笑,咁就會影到佢地笑個樣囉~~

大宅

YokoLai:
多謝你嘅影相小貼士,第我返屋企試吓先 :mrgreen:

YokoLai 寫道:

siulowbo:

我都覺得呀女食小左奶~~e家有時佢1日食3餐都試過~~有時真係怕餓親佢~~
呀蕎豬都係一望住個相機眼定定~~我地多數都係同佢玩緊o個時影,或者引開佢唔好比佢望住個相影,咁佢就會同我地玩就會笑,咁就會影到佢地笑個樣囉~~

別墅

我有比蘋果汁呀蕎豬飲,佢都唔飲~~我諗住遲d試下比d粥水佢飲,跟住先試下雀巢米糊(贈品)~~我都係比呀女飲heinz既蘋果汁,唔知係咪e家稀釋左,所以我個女唔飲~~之前我姨甥勁鍾意飲蘋果汁(包括heinz/家寶)嫁~~

小卓浠好叻啊~~呀蕎豬到e家都未返過身呀~~

YokoLai,
我都有試過heinz d 蘋果汁, 淡淡地, 其實得好淡既味道. 咁我諗都適合試吓俾bb飲囉. 但係我都覺得囝囝痳痳地鍾意...

上次我去買米糊粉俾浠浠既時候都有留意過雀巢既, 但係好似嗰隻米糊有加糖架... 所以就無買到..或者你可以check吓.

大宅

我沉日煲左d米水比呀蕎豬佢唔飲呀~~唉!佢只係飲奶~~好肚餓先會飲到半安至1安水....點算好~~

siulowbo:

唔洗客氣~~我地有時專登影佢喊~~我老公話佢喊個樣好慘,個咀四方形~~反而我地次次都影唔到。

cathyl:

雀巢o個隻有加糖嫁~~我唔知呀~~我無睇只知道有幾包係度~~咪諗住比佢試下。

禁止訪問

子爵府

唉, 阿b試食糊仔就ok, 我煲d粥(又係加工磨成糊狀)就吾多食(已經試咗幾次), 今日加d菜汁, 仲衰, 吾肯食, 以為有時間就俾d新鮮野佢食, 點知...
萍果汁就飲, 萍果蓉又係麻麻.

男爵府

各位媽咪:

病左成個星期無上黎,你地以經開始比固體食物比BB食啦?等我下星期都比謙謙食先.其實邊隻牌子既糊仔好D?我以前比晴晴食雀巢,但覺得好難開得好,成日都有一粒粒咁.

話說我上星期有一朝起身(7:30am)突然間天旋地轉,差D眼前一黑,好彩我及時返到張床到,馬上合埋對眼,但依然係咁轉,當時我真係好驚,因為我仲要叫晴晴起身返學,謙謙又肚餓要食奶,係咁喊! 都吾知點算好,老公又去左台灣!徬徨之際諗起媽咪,馬上打比佢,佢立刻15分鐘內飛 taxi到,真令人感動!跟住一直合埋眼到差不多十二點至去看醫生,原來係感冒菌入腸,吾講吾知,原來胃吾舒服,會影響頭暈,醫生話尤其是我長期吾夠訓,吾暈倒巳算好彩.我諗返都好驚,如果我當時係抱住謙謙就........

想問人奶媽咪,你地BB每日便便幾多次架?謙謙成四五次,我同醫生,姑娘講又話人奶BB係正常,但我覺得好似吾多妥,水份好多!但佢又無特別扭計!

講開余仁生猴未,真係好得,我比晴晴食左一支就差吾多清哂D痰 ,之前佢支氣管炎好返後一真都cam cam 聲,食左之後就無再cam cam 聲啦!
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

YokoLai:
我都有一幅囡囡個幾月嗰陣張喊樣相,其實佢都好少喊,只係忟憎d,尤其是眼瞓嘅時候,次次都會大叫。

carmen:
你而家好番晒未啊?我一路讀你嘅描述,一路覺得一額汗。好彩你媽咪住得比較近你,都可以即刻嚟。呢排要小心飲食,因為你老公仲喺台灣,希望佢快d返嚟啦。

vyvy:
我個女就同你個bb相反,俾佢飲果汁就喊,食果蓉就ok,我諗住呢個weekend俾佢試吓粥仔。

別墅

其實我都仲未正識俾固體食物個仔啦...只係開始試蘋果汁. 噚日再俾第二次佢試飲,佢都係痳痳地鍾意.. 睇黎都係飲唔晒要掉..(48小時內)

Carmen99,

好彩你有媽咪喺身邊..都叫做有個照應.. 我都唔知如果係我會點啦...唉..始終都係媽媽好呢~~~

我個囝日日都有好多次大便架, 起碼都早,午,晚,臨天光各一次..但我又唔覺得佢有問題喎..係咪你緊張呀???

複式洋房

HI ALL

I am a new member. My girl is nearly 6month old. May I join this topic?

大宅

ptsamm,

You're very welcome to join us.

ptsamm 寫道:
HI ALL

I am a new member. My girl is nearly 6month old. May I join this topic?

複式洋房

siulowbo (it's my nick name when I was a kid)

Thank you.

Regarding to the baby food, I started to feed my girl cereal when she was 5 month and gradually add the mash apple, pear and carrot. For the can food, as it can only be kept for 48 hours, I serve it for 3 days. :lol:

別墅

ptsamm:
Welcome to join.

Carmen99 and Cathyl:
我發覺D姑娘對於幾時食固體食物係各有各講.我好記得大仔4個月時姑娘就叫我俾佢食固體食物,依家細仔,一個姑娘就話6個月先至好試,一個就話4個幾月就好開始試啦.
我細仔五個幾月時開始試食Baby Organic有機米糊,佢so far食得幾好.我準備等佢六個月先至正式食.

Carmen99:
或者你同我一樣有兩個人奶BB,有得比較,就驚細B太多大大.我問過醫生,佢地話一日幾次都係正常.不過我奶奶話如果我食少咗生果,BB就一日先至有一次大大.

首頁
23456...14

尾頁

跳至