婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

meimeimei1208 發表於 11-6-11 08:30
62更加認為bb

只要係佢地身邊, 佢個仔係佢身邊, 佢就覺得咁係最適合, 以為佢個仔唔適照顧家庭

想問..當初樓主結婚, 你62有冇反對? 佢當個仔未戒奶咁....

meimeimei1208  佢有反對, 就唔會有今日既事發生 , 我程願當日就反對la  發表於 11-6-11 23:15

禁止發言

大宅

美亞 發表於 11-6-11 12:47
奇怪? 你地做事要請示6299 ? 你地租屋的定金是由佢地俾? 你地自己落左定之後搬前一日OR當天先講都未遲(你 ...

其實我地係通知佢我地將會move, 定金當然都係自己比啦, 冇人要佢出過一個仙既, 我地連家c都買埋架啦, 交租都交左一個月用黎攪家c, 都我地話佢知, 佢就發晒癲話唔比搬, 叫我地退租又好賠錢都好, 總知搬就個仔都唔認, 咁係呢個時候, 換轉係你c6係咪真係會好不毫慮抗爭到底呢???

美亞  佢地要依靠你地俾家用.叫你C6放心搬LA.睇下邊個唔認邊個?  發表於 11-6-11 15:30

珍珠宮

既然你都算半個人搬左返外家,叫你老公久唔久去你外家過夜,最初就星期五六,慢慢就一個星期三晚,之後就四晚。過左一年半載,佢地就會習慣個仔唔係屋企住,咁到時話要搬都無咁大阻力啦。

大宅

mixmos 發表於 11-6-11 10:57
其實你同公老有咩決定?

如果你們都係目標一致,就應該堅持。我都明白,有時做仔女的,都唔想令父母唔開心 ...

想深一層, 問題全是出自冇勇氣既c6, 成長係需要獨立, 都唔明62自己都做過人個仔, 點會唔明做仔要養老婆養家既感受, 處處為自己個仔慳, 咁慳, 佢當初唔好生c6出黎咩最好lor

大宅

HAPPY~123 發表於 11-6-11 12:05
樓主:我會堅持搬,同老公講為咗呀b我會不顧一切如果你唔認同只會影響我哋關係,你問佢結婚為乜??:censur ...

結婚就係組織一個家庭, 唔係痴住個老豆lor, 個62都唔知係咪short short地, 人既生活就係洗錢架啦, 如果係咁不如離婚算啦, 一了百了, 唔洗搬來搬去lor=.=

大宅

唔好煩我 發表於 11-6-11 14:40
既然你都算半個人搬左返外家,叫你老公久唔久去你外家過夜,最初就星期五六,慢慢就一個星期三晚,之後就四 ...

我覺得咁既方法都唔錯, 等62面對現實, 如果當日佢生果個唔係c6係個女, 可能佢連結婚都唔比=.=

子爵府

回覆:meimeimei1208 的帖子

你要再同佢講,唔搬的話…遲早離婚佢老豆係戀子狂

大宅

HAPPY~123 發表於 11-6-11 15:44
你要再同佢講,唔搬的話…遲早離婚佢老豆係戀子狂

...

一來佢係戀子狂, 2來62唔想我抱呀b走, 2家我唔要c6都要抱走呀b, 示威都底

男爵府

引用:Quote:mixmos+發表於+11-6-11+10:57+其實你

原帖由 meimeimei1208 於 11-06-11 發表
想深一層, 問題全是出自冇勇氣既c6, 成長係需要獨立, 都唔明62自己都做過人個仔, 點會唔明做仔要養老婆養 ...
認真的同你老公傾下。拖 ~ 係永遠解決唔到問題。你自己再問心,假如你愛你老公,你願意犧牲自己再等宿舍。但做父母(你和你老公)都應該將最理想的東西給予BB,那應該何時開始?我明白很難決擇,但你們都做咗父母,是時候學習作出最佳的選擇。

冬天的味道

子爵府

回覆:meimeimei1208 的帖子

支持你,你不可以退讓的為了亞b

meimeimei1208  做左人媽咪,更加要做個強者,唔係點保護bb,未做媽咪果陣都係個強者,何況2家  發表於 11-6-11 16:39

大宅

mixmos 發表於 11-6-11 16:07
認真的同你老公傾下。拖 ~ 係永遠解決唔到問題。你自己再問心,假如你愛你老公,你願意犧牲自己再等宿舍。 ..
我一早都話唔等宿舍, 兩年前結婚等到2家, 今次真係因為呀b出左世, 差不多都3個月, 我自己2家做左人媽咪, 時時刻刻都想比最好既生活baby, 都認為唔可以再咁屈就下去, 先會先斬後奏去租屋, 點知換黎62既叫我地繼續屈就, 佢都知係屈就, 但就唔準move, 唔準waste money, 總知就係一句no way, waste money no talk, 但唔係用佢既錢, 搬就唔好再認佢

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主day 1就做錯左,2公婆上下格床你都可以接受真利害你同c6講佢零願冇左個老豆定冇左你2母子,如果佢落唔到手,你就同bb搬出去先,你諗下如果未來2、3年都搬唔到的話你個仔都冇地方住啦,叫你老公用個腦諗下要委屈個老婆同個仔咁結婚生仔黎把鬼:;pppp:講真要分上下格咁瘋狂的事我唔明日你點解會就範
典解茅lala又要禾千名

大宅

三順 發表於 11-6-11 17:20
樓主day 1就做錯左,2公婆上下格床你都可以接受真利害你同c6講佢零願冇左個老豆定冇左你2母子,如果 ...
我都係諗住好快有宿舍, 先會屈就, 等下又一年, 等下又一年, 等到呀b都出埋世, 當然就唔能夠再係咁落去啦, 同埋初頭都未上下格床既, 係有左baby之後, 驚整到baby先開始上下格, 但就算唔上下格都會好迫, 我有時都係度諗自己係咪short short地=.=

大宅

三順 發表於 11-6-11 17:20
樓主day 1就做錯左,2公婆上下格床你都可以接受真利害你同c6講佢零願冇左個老豆定冇左你2母子,如果 ...

其實連我媽都炳我, 話我第一日就唔應該係度住, 結婚之後就要即刻move出去, 咁就唔會攪到今日既局面

momotang  我c6未結婚前都係做廰長架,結婚前,我阿媽已落晒order,唔准我過去訓廰!  發表於 11-7-14 16:57
cheungtoto  你阿媽講得啱~~依家為左阿b你唔可以再屈就~~  發表於 11-6-11 18:48

大宅

又一個變態62,D錢係你兩公婆揾,都唔到你62理啦!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

meimeimei1208 發表於 11-6-11 18:43
其實連我媽都炳我, 話我第一日就唔應該係度住, 結婚之後就要即刻move出去, 咁就唔會攪到今日既局面 ...

咁仲唔行動?講有乜野用!係我就納晒行理帶埋個b走啦,62話要斷絕關系叫佢記得登報多d人知好d喎:;pppp:
典解茅lala又要禾千名

大宅

三順 發表於 11-6-12 02:15
咁仲唔行動?講有乜野用!係我就納晒行理帶埋個b走啦,62話要斷絕關系叫佢記得登報多d人知好d喎 ...

我決定繼續行動啦, 放假就係間屋到住, 閒日有時就係62家住, 兩邊住, 慢慢住到走左去, 咁樣維持到有宿舍

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

meimeimei1208 發表於 11-6-11 08:39
你真係諗得好週到, 我都冇諗過bb要爬, bb2家3個月大, 幾時要爬架, 我一諗到bb連爬既地方都冇, 就好希虛, ...

下, bb先至得3個月, 我以為你bb已有1歲幾, 冇空間就真係唔得.

你老爺只係做咗3個月爺爺, 又難怪睇唔到bb成長需要. 樓上講咗bb 6-8個月大學爬, 有遲有早~ 不過3個月大, 頸仔硬的話, 都要幫佢學下轉身, 同埋咁細唔建議放地下, 响床仔玩都得.

問題係你哋大人仲想唔想瞓地下, 真係唔想, 就唔好理咁多. 女人, 雖然係外嫁女, 唔通受咗委屈, 你媽媽又會好過, 掩住半邊咀笑咩? 你要諗下自己, 諗下bb成長之餘, 都要諗下你媽媽感受.

搬出去一定係一濶三大, 總之你哋(短時間內)唔好因為搬咗而cut家用, 或者對62差咗, 反而多d約佢飲茶, 去探佢, 等佢知道你哋搬走唔係唔理佢.

有d老人家唔願放手比自己仔女成長, 情況就好似而家所謂的港媽港童咁. 我62都係唔想放手, 成日覺得新抱唔煮飯=個仔冇家飯食=餓死!!!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至