親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wingyee_ma 發表於 12-1-19 22:26
回覆 Lqueenie 的帖子

請問台北兒童育樂中心 點去架?

http://www.tcrc.taipei.gov.tw/MP_104041.html

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Lqueenie 的帖子

thanks~ 又真係好近

大宅

各位好,預祝新年快樂! 有行程想請教大家, 因首次帶3歲及2歲小朋友去台北玩3日,可給予意見嗎? 計劃如下:

第一天:
1125 抵達桃園機場及乘shuttle bus 去台北市酒店check-in
1400 乘捷運去美麗華百樂園食野及坐摩天輪

第二天:
1000 乘私家車(尚未有聯絡,可提供電話給本人)去大溪花海農場玩
或 去動物園+坐貓空
1800 返酒店附近食飯

第三天:
1000 淡水行行買下野
1500 返酒店取行李去機場
1810 起機返香港

希望比d意見給我呀!謝謝!

子爵府

回覆 回覆:mikihouse的帖子

從台北出發,應途經桃園新竹,可以順路去概地方都很多. 如果未估錯你應該經過三峽大溪龍潭等桃園景點,不過從台北到飛牛要2個多小時,如沿途再停景點你可能要大半天至到.怕不怕太晚到浪費了在飛牛的時間?

男爵府

睛靈勳章

回覆 potpot 的帖子

sorry, 遲左覆. 今天才有時間上來bk. 我BOOK左台中入, 高雄走, 共8天. 其實都重係planning中.

高雄想去義大樂園, 六合夜士, 夢時代. (2天)
懇丁(不過看書d活動又好似未適合小朋友玩?) 係唔係呢? , 另想去埋四重溪(溫泉)
台中(清境, 其他景點仍未決定)

其實, 我想想下又想去babyboss, 不過車費好貴. 同埋我上面3個地方既車費都好貴. 包車都唔平. 看書又講要包車較好. 計下計下坐高鐵, 包車...加埋車費真係重皮. 所以都未知點好. 真係重係好初步.

子爵府

回覆 回覆:happygirls的帖子

第二日去動物園同貓空好些,因如只去大溪花海包車比較浪費時間,倒不如全程捷運沿線遊,方便又經濟.看你編的行程都頗悠閒,看來你同我一樣鍾意Hea 住行

大宅

係呀, 多謝您的回應,我會跟你所講去玩.

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

剛去完陽光沙灘,今曰心情仍在旅行,怎辨?我都準備復活節又去過,暫定台中,曰月潭,埔里、清境。先在台中住一晚,曰月潭可能停二曰玩埋九族文化村,再住一晚清境,四月台中唔知夠熱未,因想去月眉水上樂園,唔得就去浸溫泉。剛上綱check吓機票,國泰港龍把四月頭個多星期當旺季,可能都要過了紅曰至出發。你去台中book咗邊間航空公司?華信或香港航空?有時間真係要上嚟交換資料。叧我又試把我之前去過台北行程寫個紀錄分享吓,希望幫到些第一次帶小朋友自遊行旣爹媽。

大宅

potpot 發表於 12-1-20 21:05
從台北出發,應途經桃園新竹,可以順路去概地方都很多. 如果未估錯你應該經過三峽大溪龍潭等桃園景點,不過 ...

potpot,

THANKS.

我check過D航機班次, 我想揀去到台灣桃園機場大約中午12點幾...預入境攞行李唱$等...大約1點可以搭車出發去飛牛。
根據, 其他媽媽經驗, 大約2小時車程, 桃園機場->飛牛, 咁即係大約下午3點先到飛牛, 又要check in, 而飛牛牧場主要活動都係朝早, 下午4,5點已經冇野玩...即係我得1個小時玩, 咁所以我諗不如留返第2日先係飛牛朝早玩.....如果有錯, 請糾正我。
所以諗住不如落機之後, 會包車由機場去飛牛, 想睇下途中仲有冇咩景點可以順路去埋, 然得晏小小去飛牛check in。

你講既"大溪"係唔係等如"大溪花海"?
"三峽"即係咩? 有咩睇/玩架?
"龍潭"即係咩? 有咩睇/玩架?

子爵府

回覆 mikihouse 的帖子

原來你plan中午落機就去飛牛住個晚上,第二朝至玩,咁當然要用盡架包車啦(或自駕車)!(点解唔用台中機場,去飛牛近好多喎).

我所指大溪有花海農場、慈湖、大溪老街
龍潭-小人國、龍潭觀光大池
三峽-三峽老街及附近的鶯歌陶瓷街

不過幫你再睇Google map,要去以上地方可能要多一小時多的車程,反正你已經去農場,去小人國又不夠時間,反而發覺可能比較順路遊我上次唔夠時間去嘅新竹景点:

小叮噹科學遊樂區–同小朋友去最正,透過遊戲親子教育
南寮/新竹漁港-可以放風箏,撐船踏單車,又可睇沿海景色

去以上應多花一小時內之車程,可能只夠揀一個去。如果你包車,問問司機他一定有好介紹的。

大宅

potpot 發表於 12-1-27 14:40

原來你plan中午落機就去飛牛住個晚上,第二朝至玩,咁當然要用盡架包車啦(或自駕車 ...
因為今次行程一定要去babyboss, 所以點都會係台北返HK...
check 過, 如果出發台中, 返HK台北, 機票價錢會貴好多同埋台中航機D時間唔係好啱...
所以出發返HK會係台北機場....

小人國上次去過, 所以今次唔去...
我都想睇花, 但大溪花海農場, 好遠唔順路....

我應該點樣係網上Search有冇景點係附近or順路?

如果冇, 我諗最後只好直接去飛牛....

Day 1 機場->飛牛
Day 2 飛牛->台北
Day 3 Babyboss
Day 4
Day 5

另外, 我仲有2日行程唔知去邊好???
有冇好介紹?
(以下係已經去過既地方: 淡水, 台北市立動物園, 美麗華摩天輪, 小人國, 台灣故事館 )

複式洋房

我都打算復活節去

大宅

回覆 vickieso 的帖子

我都想復活節幾家人一齊去台北, 但係有無 d 啱大人玩架, 例如沙灘 / 溫泉地方 !
thanks

大宅

leung_michelle 發表於 12-1-17 11:22
really v cheap ar
POPO,

請問你知唔知復活節有無 D 咁平嘅機票呀 ?

男爵府

睛靈勳章

回覆 potpot 的帖子

我去程係台中坐AE, 回程係高雄CI.

原先想4月8日出發, 但無位. 改為7號仍係high season. 大人每張加左$300, 因在高雄走. 又每張飛再加$200. 所以張機票好貴. 每人要$2180另加tax.

我去8日. 心思思想去: 台中->台北->高雄->懇丁->高雄

但高鐵車費加埋每人都要差不多hk$600(台中->台北->高雄)又真係唔值. 我去台北主要想去babyboss. 想淨一層, 原來去台灣玩交通費真係昂貴.

想問下其實去清境係唔係一定要由台中去, 若再去其他地方又要經回台中走? 同樣地, 去懇丁, 是否要必經高雄呢?

重有若去溫泉, 四重溪定盧山好呢?

另, 紙教堂及紙箱王係邊度呢?

其實去清境及懇丁係唔係最好係包車呢? 我一家四口, 又無車牌.

哎...機票定左, 但對台灣的景點, 交通仍係未攪掂.

12312  高雄巿內到墾丁約千六左右(一程、點對點、包車),全曰包車約四千  發表於 12-1-28 08:55
12312  清境都有個紙箱王,在小瑞士隔壁,但沒有台中的大。  發表於 12-1-28 08:51

珊瑚宮

高雄和墾丁是比較大小小的小朋友去,最好是小學生,去海生舘摸海參等、賽車等,小朋友太小只能住yoho hotel有小小活動,科學博物館適合二至二十歳的人玩。n
八日時間只夠玩兩處地方。

子爵府

回覆:原來台北效區親子遊也不錯,樂園、農場、溫泉樣樣齊

我想復活節去only 玩台北有什麼好介紹5日4夜

我小朋友5yes &11yrs 是不是要book 3人房?邊間酒店好!help thx

子爵府

原來是這樣,其實如果你想去大溪花海,何不安排從飛牛回程時順道遊桃園,或停一晚桃園,玩埋桃園景點後再去台北,這樣看起來也頗順的。有沒有興趣去台北近郊,即近來熱點十份,平溪又或過往多人去的野柳(唔知點解近年很小人提野柳,其實佢風景都不錯的)?
至於點搵順路景點,其實真係睇你點走,由機場到飛牛途經三個縣,即桃園、新竹及苗栗。最快應走國道一號再轉三號,那你就可以看看這兩路附近有沒有景點

子爵府

原來是這樣,其實如果你想去大溪花海,何不安排從飛牛回程時順道遊桃園,或停一晚桃園,玩埋桃園景點後再去台北,這樣看起來也頗順的。有沒有興趣去台北近郊,即近來熱點十份,平溪又或過往多人去的野柳(唔知點解近年很小人提野柳,其實佢風景都不錯的)?
至於點搵順路景點,其實真係睇你點走,由機場到飛牛途經三個縣,即桃園、新竹及苗栗。最快應走國道一號再轉三號,那你就可以看看這兩路附近有沒有景點

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

如果為babyboss專登去台北,然後又返台中,似乎真係成本(包括時間)都幾高,倒不如今次集中火力遊台中高雄及懇丁,可能比較充實。

去清境通常由台中去,因台中是一個交通樞紐(機場,高鐵)距離清境最近(話近都要2個幾小時車程)途中必經埔里,所以通常順路遊. 同樣,高雄是最近懇丁的交通樞紐,所以必然去懇丁的起點(都要2個小時車程)。

四重溪是台灣四大溫泉之一,而盧山經過前年風災好像還未完全復元,如果會去墾丁,我個人會選四重溪。

紙箱王如果你留在台中可以去大坑試試

有小朋友當然包車最好。去墾丁,其實也不需要全程由高雄包車到墾丁,在高雄左營站巳經可以有公車去墾丁,可以到墾丁後叫民宿或酒店幫忙安排一天遊墾丁景點,至於去清境,冇記錯都要先搭公車到埔里再轉車到清境,可以試問清境民宿是否可安排從埔里接送到清境。

訂機票後就要想行程,然後就訂酒店了,其實你心目中有乜景點想去?不如列出來一齊度度。

首頁

尾頁

跳至