少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello.. 我都係一個.... 4歲半.. 年紀大.. 都唔知仲有無機會... 一齊隨緣....

子爵府

bebeyan 發表於 12-3-7 18:43
其實我係想生多一個,雖然亞女好難教,但都沒太擔心。不過上天可能覺得我是handle不到的,而囡囡是可以獨立 ...

我囝囝4歲! 和你一樣都想追多個的, 追咗年幾仲未有聲氣, 都開始覺得算啦, 有就有冇就冇啦, 不過有時囝囝成日問我幾時生個細佬妹比佢, 我又覺得好對佢唔住咁! 其實我都是剛3字頭, 或者會再試, 但都是順其自然, 有時見佢地得一個人玩又真係幾悶, 因為我和老公都是有兄弟姊妹打打鬧鬧下長大, 明白有手足的感覺, 所以都想囝囝有個細佬妹!

大宅

BK Milk勳章

我都係得一個仔,雖然我得一個仔,但已經好感恩,因為我本身係不育的,我幾經辛苦,做左 2 次 ivf 先有呢個仔。所以我已經好滿足,別無所求了

pyjess  頭像O個個係你個仔? 好得意呀~  發表於 12-4-27 00:38

大宅

我都係得一個女咋, 都無諗住再生了, 此終, 怕無能力 (無論經濟及精神) 俾多一個

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

同我嘅實際情況一樣,生多BB,就多一份責任。好累。抽多D時間陪佢,多參加團體活動。

大宅

大家好,我既仔仔都係四歲半,平時我都會帶佢參加教會的主日學及興趣班,讓佢認識多啲朋友仔。希望日後如果時間許可既話,可以讓小朋友一齊玩,好唔好?

別墅

引用:我小朋友3歲,+但有返教會,+每星期都會跟一

原帖由 pyjess 於 12-03-04 發表
我小朋友3歲, 但有返教會, 每星期都會跟一班朋友見面, 而小朋友就返兒童主日學
就像今天, 他們幾個小朋友, ...
女4歲,,阿女出世後我頸椎爆左血管,心臟衰竭,半身曾癱瘓,,經搶救後大難不死仲行得番,住左個多月醫院。
阿女話好想有細路妹同佢一齊玩。。但醫生叫我千奇吾好惗再生多個。。

複式洋房

引用:我有一個仔仔,現在4歲。因為各種理由,我

原帖由 himhim_helen 於 12-03-04 發表
我有一個仔仔,現在4歲。因為各種理由,我不打算再生。但很怕孩子將來會孤獨,又怕他不董和其他小朋友相處 ...
樓主,我個仔就黎3歲,都係獨子,我都係唔諗住再生。我住港島東,我係fb開咗個"2009港島東區媽咪會",就算唔係住嗰區,有興趣pm我fb email 一齊吹下水

珍珠宮

BK Milk勳章

newcook 發表於 12-3-16 15:34
其實如果許可, 邊個唔想生多個, 除非有特殊原因.....

我都想生多個, 無奈生完第一個之後屢屢失敗, 年紀又 ...
而係年紀大太多風險, 萬一生個唔正常, 就累大果個一世架la~ <== 我都係咁諗, 老公就話, 陳慧琳都係咁生啦, 喂, 人哋幾有錢先得0架....

大宅

siujanjan 發表於 12-5-4 12:23
而係年紀大太多風險, 萬一生個唔正常, 就累大果個一世架la~
quite agree at this point, not dare to take such risk ar~~~~for my case, quite have no more energy to re-start the routine to take care of a new-born BB~~~~~maybe I am sort of selfish, but.........anyway, still need find points to convince hubby agree with me, sigh~~~~~

珍珠宮

BK Milk勳章

Alice00 發表於 12-5-4 13:48
quite agree at this point, not dare to take such risk ar~~~~for my case, quite have no more energy t ...
嗯嗯, 我嗰時餵人奶, 頭一個月基本上係冇瞓過覺咁滯, 你叫我而家再嚟一次? 我怕我頂唔住

大宅

siujanjan 發表於 12-5-4 13:58
嗯嗯, 我嗰時餵人奶, 頭一個月基本上係冇瞓過覺咁滯, 你叫我而家再嚟一次? 我怕我頂唔住 ...
我當時都係ar, 堅持左half a year, 最後都係唯有奶粉~~~and呢幾年真係一路都無乜試過可以一訓到天光過, 點都會驚佢無蓋好被etc, 真係好tired, though it is quite happy to have my girl's accompany the same ar~~~~~~~~btw, 你地兩公婆都有共識唔再生ar?

珍珠宮

BK Milk勳章

Alice00 發表於 12-5-4 14:48
我當時都係ar, 堅持左half a year, 最後都係唯有奶粉~~~and呢幾年真係一路都無乜試過可以一訓到天光過, 點 ...
我唔想再生, 我老公有d想, 我同佢講, 湊就得我湊, 你講生梗係易啦

大宅

siujanjan 發表於 12-5-4 14:53
我唔想再生, 我老公有d想, 我同佢講, 湊就得我湊, 你講生梗係易啦
咁就說服左佢lar? 我就慘d, 呢排hubby又開始日哦夜哦想生多個, 佢地唔會似我地mamis咁多worries, 又唔覺我已age大, 真係精力日差ar, ai, 未諗dim方法說服佢ar, 有乜好計記得share下ar~~~~

珍珠宮

BK Milk勳章

Alice00 發表於 12-5-4 15:01
咁就說服左佢lar? 我就慘d, 呢排hubby又開始日哦夜哦想生多個, 佢地唔會似我地mamis咁多worries, 又唔覺我 ...
咁你幾多歲? 我36喇, 生得嚟可能已38
咁經濟上你哋ok嗎? 你c6會幫手湊? 夜晚都會?

大宅

siujanjan, check pm pls ^0^

男爵府

養兒100,常懮99
生佐女之後,都冇計劃再生喇,除佐年紀大,仲有經濟也不允許。同你哋一樣,都係會擔心以后我們唔係度或者突然有事,亞女點算這樣的問題。
我覺得讀書幾叻始終天資也有限制,但獨立及生活常識卻是非常必要,所以由依家開始,已開始灌輸“自己事情自己做”
小日子,窮快樂

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:獨生子女媽媽入來傾下,做個朋友啦!

我個仔三歲。因為工作同經濟原因冇可能再生多一個了。養佢一個連埋工人每個月已經用成一萬蚊,再生多個都冇能力養。

而且我做merchandising, 成日要出trip同OT, 我真係比唔到太多時間佢。

但,一想到將來我地老咗佢冇人同佢分擔,又

侯爵府

回覆 clara1477 的帖子

如果想要, 可以領養
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

首頁

尾頁

跳至