論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我03年開始請工人, 當中有兩個係斷約工人, 因為好等人用, 其餘的都係overseas, 咁多年來共炒咗兩個工人, 咁啱就係呢兩個斷約嘅, 所以真係唔好請斷約嘅工人:;pppp:

水晶宮

NatalieMaMa 發表於 12-10-14 11:41
我03年開始請工人, 當中有兩個係斷約工人, 因為好等人用, 其餘的都係overseas, 咁多年來共炒咗兩個工人, 咁 ...

Bye

大宅

回覆:奇怪現象......坊間出現很多斷約工人.......((小心))

今時今日,有完到約嘅工人先係奇怪現象

meow~meow  ................(but 苦笑)  發表於 12-10-18 14:04

別墅

真係要大家團結,

1.不請繼約工人
2. 11月4日大家出來,給政府,大衆知道大家的苦況,正視問題,對症下藥

行咗未必即時見效,
但唔行,連希望都無

大宅

唉,我之前個工人用了4年,佢老公要佢返去生仔,所以佢要走,我知佢好想在我家做, 佢對我住我d親戚喊, 話唔捨得我個女.

我剛請了斷約, 來了2日,未知如何...現在開始好擔心啦~~

其實我搵工人時, 10個有9個斷約或想放棄個僱主. 如果得呢2種簡, 都唔知點揀, 前者令人擔心,後者勁有要求, 到時可能放棄我都唔定.

見成20個, 有完約的, 得2個, 個菲話要自己一間獨立房..另一個印話只做港島區..個菲interview時望都唔望我一眼,可能一睇就知我一副窮相,成個傻婆咁

我c6又唔肯請oversea..

好令人煩惱呢!

男爵府

而家真係有好多騎牛搵馬? oh! 我真係驚驚地,我個菲係咪都想走?
自問我地待佢不簿,佢唔係好多野做,下午仲要有時間休息上網講電話,夜晚佢休息時間有野都唔會 叫佢做,主要都係清潔煮飯,幫手睇下小朋友啫,雖然無得放星期日,但我知佢放假都約到朋友去玩。有野分俾佢食,有得玩連海浪公園都帶埋佢去,係咪我地對佢太好,令佢以為個個顧主都會係咁?
難道就因為新約有得加幾百,就想轉工? 咁多人以為做左幾個月有少少經驗,就可以揀工? 唔洗點做就有錢收? 而家咩世界?

男爵府

LittleLavender 發表於 12-10-10 17:23
請斷約 = 交換工人 = 交換痛苦

形容得非常好

剛炒完第5個工人, 永遠對她們說再見... 不打算請了

水晶宮

meow~meow 發表於 12-10-10 16:50
只係百零蚊都咁...............絕對養唔熟....
chunsamyuen $3920-$3580 = $340/月 發表於 13 分鐘前

你果個係10-11年頭既舊約,我個friend 係一直比緊$3,780。

Bye

別墅

(年中) 我聽agency 講有個網, 工人比小小錢登記, 然後 agency 又租了這個系統, 所以好容易比到一d急用工人的僱主.
有好多可能做手腳, 比d唔適合的overseas, 又比d斷約, 你等得耐, 都會考慮斷約,
agency 又會sell 斷約 賣點..

我初時以為工人自己walk-in 入去, 原來好似 headhunter 咁,
唔知係唔係一個錯覺market 好多斷約, 但我知是斷約對agency 是不困難, 因為佢地有 account.

別墅

年中) 我聽agency 講有個網, 工人比小小錢登記, 然後 agency 又租了這個系統, 所以好容易比到一d急用工人的僱主.
有好多可能做手腳, 比d唔適合的overseas, 又比d斷約, 你等得耐, 都會考慮斷約,
agency 又會sell 斷約 賣點..
我初時以為工人自己walk-in 入去, 原來好似 headhunter 咁,
唔知係唔係一個錯覺market 好多斷約, 但我知是斷約對agency 是不困難, 因為佢地有 account.

別墅

回覆 jamhappybobo 的帖子

agree...no more breaking contract maids...my 4th is coming this year..

大宅

今日工人last day
市場上又多一名斷約妹!

別墅

回覆 MONKYmama 的帖子

你地平均工人做幾耐 ?
我工人1.5月,下個月中完約
上一個唔識eng,2個月 
今年第4個cominb

咁耐, 只有一個完約.
7年菲,第十個coming

大宅

ni_ni 發表於 12-10-18 15:01
唉,我之前個工人用了4年,佢老公要佢返去生仔,所以佢要走,我知佢好想在我家做, 佢對我住我d親戚喊, 話唔捨得 ...

我都好擔心,
我都說過印印走了個半月,
agent 不斷介紹d斷約工人,
我之前印姐雖然煮飯唔得,
做野一半,但唔偷,唔大話,
愛護我小朋友,大家可以信字.
但有病走了,
她走時我和她都喊,
她返到印尼都有打電話比我.

大宅

ruth210 發表於 12-10-18 17:34
回覆 MONKYmama 的帖子

你地平均工人做幾耐 ?

送都唔要.

水晶宮

ruth210 發表於 12-10-18 16:15
(年中) 我聽agency 講有個網, 工人比小小錢登記, 然後 agency 又租了這個系統, 所以好容易比到一d急用工人 ...

請斷約 = 縱容姐姐不斷東家唔打,打西家、 跳草裙舞、送 $ 比佢. (1 month $$) 、比 agency 賺多幾次 $$

唔請斷約 = 叫姐姐安份工作、斷 agency 揾水魚後路

依家十間agency有九間有斷約,不斷製造市場貨源不足假像......

事實上, sell 斷約 可以 save 唔少辦理程序.....賺 $$快好多

sell 斷約 = 即賺 $$, 仲可以同一件貨賺 $$ 幾次 (和味)

成件事受害人...得僱主一個

如果大家只抱住掃門前雪心態...........................他朝君體也相同.......因整個 market 只會變得更 worst~!!!加速更多不良 agency成立..........更多斷約 maid 出現~!

Bye

水晶宮

寧揾本地家務助理幫住手.............都唔要斷約.

斷 agency 及 壞 maid 賺外快後路.
Bye

大宅

回覆:奇怪現象......坊間出現很多斷約工人.......((小心))

但我呢d 2公婆都要返工,又無老人家幫到手,有2條化骨龍,可以點?個女放半日,我最快6:30才回到家,計埋每日要請最少7個鐘鐘點,邊有咁多錢?我都好想唔做,但唔可行。

ruth210  good point  發表於 12-10-19 11:16

水晶宮

ni_ni 發表於 12-10-19 11:01
但我呢d 2公婆都要返工,又無老人家幫到手,有2條化骨龍,可以點?個女放半日,我最快6:30才回到家,計埋 ...

家務助理 , 返 12:00 - 18:00 ? or 揾凑上門 ee 得唔得? 附近有冇循道衛理, 明愛..YWCA...etc 中心? 佢地有托兒服務提供.

有d 人話家務助理貴(事實亦啱), 但如果計返徐條數.(.agentcy fee+ 1 month $ + aric ticket..), 請咗 衰maid 所付出既$$ 仲多

寧缺勿濫...睇清楚d 先請好d.

特別係樓主有小朋友, 唔小心請個衰既對小朋友更唔安全
Bye

大宅

回覆:meow~meow 的帖子

讚成。

首頁

尾頁

跳至