論盡家傭

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mylovelyhome 發表於 12-11-2 11:24
佢地係有權留喺香港14日搵工,你出張機票係佢離開你屋企1至2日後嘅,佢唔走到14日後都可以再追你架.

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

如果屋企長有人, 係咪好大機會請到番黎都會搏炒 ?
2大一細(小學).

男爵府

回覆 bigeyeada 的帖子

因係bk見到有僱主, 炒了工人後, 被炒工人攞d睇醫生收據去追討僱主冇比醫藥費!
隋心而行

複式洋房

Agent 同工人之間的約, 對工人黎講係咪好重要架?

我本身同agent 續咗1次約, 今次想轉agent, agent話會取消同工人之間的擔保, 即係咩意思呀?

禁止訪問

大宅

回覆 karenwong2012 的帖子

勞工署有權相信你因為要避長服而炒工人, 工人勝算頗高.

sunshine0613  yes!  發表於 12-11-3 13:51

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

karenwong2012 發表於 12-11-2 15:10
我係工人仲欠一個月就5年炒左工人, 而家個工人追討長期服務金, 請問如果我拒絕, 佢有無勝數? ...
差一個月5年先炒佢? 除咗避長服, 你有好強的理由去支持你炒工人嗎?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bigeyeada 發表於 12-11-1 20:52
如是菲律賓在港完約工人可自行申請

Hi bigeyeada,

我想問菲律賓在港完約工人自行申請, 已取回領事館的公正合約, 之後到入境處交表, 入境處就比左張白色紙佢, 上面有個指定時間同日期要佢再去, 順便保交一些文件, 呢張紙是否就代表工作簽證申請已獲接受?

Thanks

象牙宮

karenwong2012 發表於 12-11-2 15:10
我係工人仲欠一個月就5年炒左工人, 而家個工人追討長期服務金, 請問如果我拒絕, 佢有無勝數? ...

仲欠一個月就5年炒左工人, 動机太明顯了.... 雇主唔會 0甘幼稚吧..???

外傭也好, 公司打工仔也好... 雇主炒人有"步驟"
第4年就開始... 準備了理據... end up 雇主最多出1个月代通知金.

老闆想炒. 縮開支, 人事部做事... SAR / 經濟最低/ 失業率最高時... case 最多.
可以話雇主無良. so what? 為了公司利益, 員工死好過公司摺挂.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我想問, 為免工人到到勞工處玩嘢要我出多張機票, 若我1號炒佢, 系咪張機票14號就得?

點做先最保障自己?

sunshine0613  出張可改期的最穩陣  發表於 12-11-3 13:57

男爵府

回覆 bigeyeada 的帖子

想問抄咗個工人係咪要僱主自己fax張termination letter去入境處??因我沒有工人passport個入境簽証no....問佢佢話佢agent會fax....得唔得?? 信唔信得過 ?如佢冇fax咁點 ??謝謝啊~

sunshine0613  You can specify the contract number in the letter.  發表於 12-11-3 13:54
sunshine0613  I do it by myself as I am the one to protect myself.  發表於 12-11-3 13:53

複式洋房

回覆:bigeyeada 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

回覆:htphoebe 的帖子

最好叫姐姐書面通知,。只需出糧至工人最後一天工作曰、機票。最好通知僱傭公司及帶工人到公司計糧。

複式洋房

回覆:jackco-mami 的帖子

叫僱傭公司寫好張termination letter 俾你簽名,自己再傳真到入境處

jackco-mami  謝謝啊~  發表於 12-11-3 16:54

複式洋房

回覆:cowb 的帖子

最好遼出張可更改機票,或到自己間僱傭公司買(當然要合理價錢),自己keep返張收據,話知佢買乜機票俾工人,有乜事攞住張收據話已經僱傭公司買咗俾佢。

複式洋房

回覆:yeesumyin 的帖子

紙上有否寫到時要交$160visa費,如有即表示紙上日期取visa (若到時沒帶齊信上所需文件,有機會要更改曰期)

複式洋房

回覆:karenwong2012 的帖子

你哋講得啱,差一個月就五年,的確有所商確!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:本人想幫僱主解答問題

工人完約後再同我續約,但佢選擇唔返印尼,補大假錢一定要,但法例有冇規定一定要補機票錢?咁若果要補,以咩航空公司機費為準則?

主 賜 平 安

複式洋房

回覆:無知人 的帖子

屋企冇人亦不代表工人唔會博抄,問題係比較難揾工人會做,可能要花多D時間撞

複式洋房

回覆:sherrylili 的帖子

因為工人第一次到港工作是經由印尼當地agent申請來港,如工人在港有什麼意外此間公司要承擔,約工人續約經第二間agent,那責任就轉到此新agent了

首頁
23456...7

尾頁

跳至