親子旅遊

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jolialky 發表於 12-11-1 16:21
姐係我地由花蓮去清境, 一定會經合歡山??

男朋友平時玩開車....... 應變能力都幾高.....
一定經,花蓮往清境方向,就要駕上合歡山,去到最高既山頂再過去就係清境。

hi 車又有可能, hi 山邊石頭又有可能,
hi 到我諗點都要賠錢比租車公司

大宅

shinku 發表於 12-11-1 16:25
東岡秀川,係瑞穗。

平日(聖誕係台灣都係平日)$3,100一間房,

咁唔係我地BOOK果間LU.....我地BOOK左城市角落...
浸溫泉我地係BOOK左宜蘭溫泉酒店

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jolialky 發表於 12-11-1 16:24
OH.....姐係你之前去係JOIN團去既??
不不不,
其實花蓮同清境我地係分兩次去,
有一次自駕遊係台北、宜蘭、花蓮(玩左九日);
另一次自駕遊係台中、彰化、清境、日月潭等等地方(都玩左九日),
所以 jm 話你趕不無道理...

我地個次係,自駕去到清境,join local tour 上合歡山睇雪(不過個日無落雪),
然後玩多一日清境就自駕去第二度再玩。

大宅

shinku 發表於 12-11-1 16:28
一定經,花蓮往清境方向,就要駕上合歡山,去到最高既山頂再過去就係清境。

hi 車又有可能, hi 山邊石頭 ...

明白!!

大宅

shinku 發表於 12-11-1 16:31
不不不,

咁睇落真係好似趕左少少
而我地玩得既都可能只係蜻蜓點水咁

珍珠宮

jolialky 發表於 12-11-1 16:33
咁睇落真係好似趕左少少
而我地玩得既都可能只係蜻蜓點水咁
...
唔好話你地,
我地咁玩,都有好多地方唔深入,
又有好多地方去唔切

你最好做定兩手預備,
決定邊d地方一定要去,
邊d地方可能取消,
我地當期時都改動左好多行程。

同埋,最好裝定 google 導航係電話,
去到台灣 join 電話上網 plan,
對自駕好有幫忙

大宅

shinku 發表於 12-11-1 16:35
唔好話你地,
我地咁玩,都有好多地方唔深入,
又有好多地方去唔切

但其實我地每日去玩既地方唔多......由其是要坐長途車既日子.....
咁我地應該點CUT??
我地D電話UPDATE左IOS 6, 所以冇左GOOGLE MAP
但我IPAD 仲係IOS 5, 而唔打算UPDATE, 所以會帶埋IPAD, 因有GOOGLE MAP(有實景地圖)
如果我地去到台灣買上網咭, 係應該每2個人買1張定1張SHARE呢??
因我地4個人共4部IPHONE, 2部IPAD, 會唔會SHARE太多令上網速度慢好多呢???

珍珠宮

jolialky 發表於 12-11-1 16:42
但其實我地每日去玩既地方唔多......由其是要坐長途車既日子.....
咁我地應該點CUT??
我地D電話UPDATE左IO ...
我諗你要睇下你最想去係邊d地方而決定邊d係後備行程,
同埋因為你既景點距離太遠,
最好做一個表,好似學校d時間表咁,
預番乜野時間做乜,行車時間幾多,
預每一個景點要留幾耐,
咁你大約都知道個日行唔行得曬d行程。

例如你預第一日,去到淡水,
如果要去埋九份同金瓜石既話你預幾點要離開淡水?
九份留幾耐?金瓜石留幾耐?因為十二月好快入黑,
可能你去完其中一個景點都天黑了?
你唔好預咁夜離開呢d山區,
因為真係好危險,碌落山會死人架,
所以你可能要預其中一個地方去唔到,
(你要記得你離開景點落山都要一定時間),
因為我見你去基隆夜市,
如果我係你,我會泊車去九份,
然後坐巴士去基隆,
因為入黑駕呢條路太危險。

其實,係路途上要用電話上網既人只需要一個,
就係需要導航個個,
再買多d都無用,
所以我個人覺得買一張可以上網既就夠。
坐車途中其他人睇風景唔好上網啦,
反而要睇下住宿地方有無得上網,
無既係可以 share ,我諗唔多唔少都會慢d?
但都係個句,去旅行唔好掛住上網啦
最多都係 plan 行程既你,
因為有行程改動而要上網查資料架姐!

大宅

引用:Quote:jolialky+發表於+12-11-1+16:42+但其

原帖由 shinku 於 12-11-01 發表
最好做一個表,好似學 ...
明白明白,多謝你,我會認真研究研究!

大宅

畀面勳章

jolialky 發表於 12-11-1 16:42
咁我地應該點CUT??
我地D電話UPDATE左IO ...

不知你租車光顧那家?
現在的大型租車公司都附 GPS 的。
一般會用台灣自己開發的 GARMIN,好人性化、易用、有人聲提示、中文介面。
近來最 updated 的還可切換成粵語發音。
我的 GARMIN 用了五年,覺得準確性不錯(當然要隔月就更新)。

*講到衛星導航,發生過很多趣事,有空跟你分享喔

大宅

畀面勳章

shinku 發表於 12-11-1 16:55
最好做一個表,好似學 ...

同意,真的要很小心~

大宅

畀面勳章

shinku 發表於 12-11-1 16:31
另一次自駕遊係台中、彰化、清境、日月潭等等地方(都玩左九日),
九日 自駕遊係台北、宜蘭、花蓮
九日 台中、彰化、清境、日月潭
這種名符其實是叫『深度旅遊』

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比我尾站唔會入台北, 係桃園都有少少景點, 而且唔駛走回頭路返機場

珍珠宮

peaceandlove 發表於 12-11-1 23:44
這種名符其實是叫『深度旅遊』 ...
唔深度呀,
因為早入黑,又有d地方要趕住去,
有好多地方都去唔到,例如埔里既紙教堂,溪頭既妖怪村之類,
忍痛 cut 左

複式洋房

回覆 jolialky 的帖子

there is more fun for 租車自駕

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

peaceandlove 發表於 12-11-1 23:44
這種名符其實是叫『深度旅遊』 ...

x2, 9日好多人可能已經排環島遊~~

講番樓主行程, 整體上都順, 但太趕, 景點密到連到此一遊都有困難.....
D1 淡水平日中午check 清楚有咩行; 上了九份check in又落番基隆, 晚上又住九份, 行車花唔小時間, 仲要夜晚行山路...

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

jolialky 發表於 12-11-1 14:07
我地花蓮落, 係GOOGLE MAP SEARCH, TOTAL車程5個鍾多D咋喎

DAY 4 花蓮TO清境

我問咗C6, 花蓮去清境車程係咁上下(正常車速, 唔計觀光時間)...
放心...
佢建議响新城食野先, 因之後無咩野食賣, 而且未必啱食...

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

shinku 發表於 12-11-1 16:01
自駕?
上次我去花蓮住過一間民宿好得

係自駕...
方便講民宿個名俾我知嗎??

珍珠宮

buklaylay 發表於 12-11-2 10:54
係自駕...
方便講民宿個名俾我知嗎??
東岡秀川,係瑞穗。

平日(聖誕係台灣都係平日)$3,100一間房,
房入面有獨立室外溫泉浸,開心到震

http://higashi.hlbnb.com.tw/about.htm

市區既話就住日之出,
都ok架,近夜市,d房感覺又 warm

珍珠宮

buklaylay 發表於 12-11-2 10:50
我問咗C6, 花蓮去清境車程係咁上下(正常車速, 唔計觀光時間)...
放心...
佢建議响新城食野先, 因 ...
但佢中間經過太魯閣同合歡山,
如果仲停下玩下會花多好多時間,山路太黑自駕好危險,
樓主真係要睇緊d時間
同埋唔知呢段路晚上有無街燈?

首頁
23456...7

尾頁

跳至