單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔覺得未婚生b 會冇面子. 我同囡囡出街見到d 街坊, 他們見我都沒有老公跟在一起, 都會問爸爸的事. 我咪直接答囡囡沒有爸爸的, 入醫院出世已經沒有. 那有何妨? 他們覺得我很堅強, 自己從懷孕到囡囡成長都是自己一手攪掂. 簡單的水喉修理都會.

初時抱bb返外家的時候, 當然都會害怕父母方面的面子問題, 令他們在朋友親戚中的難受. 但是, 當他們見到bb的可愛樣子的時候, 我老豆不知幾喜歡佢, 到現在一日可以打電話3~4 次係搵囡囡傾計. 另外, 要教好個女有禮貌, 自立, 我有好多朋友都話囡囡好叻, 會2嵗拿筷子食麵食得好好. 會幫外婆做小小家務, 例如拿已經乾的衣服去俾我妹妹, 去超級市場幫手拿水果. 所以, 囡囡很受我娘家的家人寵愛.

我相信, 你將來會與你的家人共渡這個適應期. 多約你媽媽出外先, 等佢見外孫, 由佢傳話俾你爸爸知囡囡的狀況, 將來再一齊約見. 事情就會好轉. 不要急. 慢慢來吧.

大宅

BK Milk勳章

引用:回覆+gk810+的帖子 我屋企人都接受唔到哩

原帖由 TseSherlin 於 13-01-05 發表
回覆 gk810 的帖子

我屋企人都接受唔到哩個事實,仲有我當初大住個肚就辭左份工,果衰佬叫我辭架,他話見 ...
我都你差吾多,為左果個人,我無左份工,公司同事,朋友,甚至講明邊日結婚,直到果日到左,我知道身邊的人都估到我出事,甚至有d知道我有左,但我決定咩都無理,反正我吾需要對佢地交待,因為無人比我更有權決定bb去向,雖然屋企表面接受,但我知道佢地其實吾想我要,吾想我為左bb放棄我的人生。當然我知道單親路吾易走,從來都無打算依賴其他人幫我,所以無論其他人講咩都吾重要,重要係無人可以呃殺一個無姑既生命。而我決定生落黎就要負起照顧佢既責任,我無怨,要恨就恨果個人當我同bb係利用工具,做錯既係佢,吾係我地,反而我同bb要活得開心自助,當然bk媽媽都係我最低落既時候陪我走過,間中仲會吾開心,覺得點解會發生d咁既事係我身上。但過去就過去,要醒,再沉浸係不愉快環境,永遠吾可能踏出向前一步。一齊加油,我39週3,迎接bb出世中。

大宅

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

你講得都好有道理,可能我系岩岩開始,邊路覺得好難行

曼曼嘉嘉  慢慢來, 呢到每一個媽媽都係由時間去沖淡一切唔開心的事. 好快會過去.  發表於 13-1-10 17:34

大宅

回覆 iki1118 的帖子

你真系好堅强,換轉系我,我未必做得到

大宅

BK Milk勳章

引用:回覆+iki1118+的帖子 你真系好堅强,換轉

原帖由 TseSherlin 於 13-01-10 發表
回覆 iki1118 的帖子

你真系好堅强,換轉系我,我未必做得到,我有怨過,如果當初一開始我就知個衰人欠落 ...
無早知架,亦無如果。無人知道將來結果係點,既然已經成事實,改變吾到,就只會為將來打算。曾經我都係灰過,覺得點解偏偏係我遇到咁既人,但現實無得逃避,知人口面不知心,你估吾到你曾經以為最親最近既人,點知到頭來你只係其中利用工具。我吾堅強,係事件令我清醒,係bb化為我向前動力,所有野錯不在我,何苦我要為果個人生活不開心呢? 因為我仲有bb我吾想我情緒影響到bb,我相信呢個世無絕路要去到要放棄自己生命咁自私。我無後悔決定生bb,反正經一事我都暫時吾可以相信男人。係有怨為左個咁既人值得咩? 事後我發現吾係為佢,為自己同bb我覺得值得,當係自己生,帶佢黎呢個世界既係你,所以連你都想法有異,咁仲有能力可以保護bb嗎? 加油啦,媽媽。

大宅

我好明白你的感受,無論心理和身理都唔受控制!
快D去看醫生啦,因為妳體內有某種@@@(忘記了個名)過多,
它會帶來負面的情緒,妳現在只是開始,唔係想嚇妳!
快D睇醫生,有幾會多跑步,如想吃甜食記得多喝水令自己唔好吃咁多!
很傷心時用鼻子大力大力吸,用口慢慢呼氣, 讓自己個腦制造多D氧!
再唔得想死的話,為自己定一個死期,要長D及無法有明確日期的! 同自己講唔到果日唔比死!
然而在死期前好好的幫自己康複吧!
原諒自己!
加油!

大宅

回覆 Frankie_BB 的帖子

唔會甘嚴重啊?之前社工俾過一張紙我,叫我去預約睇醫生,但系果張紙後尾都唔知去左邊,我有幾次都想問社工再羅過,但又好似唔好意思甘。當我好難過時果種感覺系好累,全身都好累,目光好呆滯,好無精神,訓系床度唔想動,想一路訓訓訓,最好訓左之後都唔使起身,一味淨系識流淚,、、我最怕哩種感覺,之後個腦就會出現好多好可怕既諗法,我曾經抱住個女行行下商場,睇到個電梯,諗,如果個女掉哩度落下會之後會點呢?無左個女甘我咪唔使甘辛苦羅?系突然間甘諗,但望望個女,又諗,點解我會甘諗呢,我甘辛苦先生她出來,

伯爵府

回覆:好累好累啊呀,好想死左算啦

你一定要堅強呀,唔好做儍事呀!我成日無所事事既時候都會懷愐過去,有陣時諗起都會好後悔,但都既然決定生左,就要面對現實,所以間唔中我會發下好既白日夢,諗下自己萬一中左六合彩會點洗,推動住我總有一日會有運的~~我係咪又諗多左呢希望你都諗多d自己同阿仔往後既日子一定過得精彩又豐盛啦!祝福你

別墅

TseSherlin 發表於 13-1-11 01:22
回覆 Frankie_BB 的帖子

唔會甘嚴重啊?之前社工俾過一張紙我,叫我去預約睇醫生,但系果張紙後尾都唔知去 ...

你有這種諗法已經十分是不正常, 我都是一個很樂觀的人,連我的朋友都唔想信, 由其是我自己更加唔相信自已會有情緒病, 其實之前都有一段時間唔開心, 成日怪自己,又唔自知点同個仔交待, 諗下諗下就會諗左好多無尼頭嘅野''''''''. 時常胃痛及特如其來肚痛, 有時個心好似跳得好快, 無啦啦會好驚,,後只是特然有一次覺得抖氣, 好以好辛苦, 個心好驚, 之後去了睇急証, 我以為自已心臟病.原來甚麼事都無, 後我要求醫生轉介我去睇精神科, 到後來我連搭巴士都驚, 因怕抖唔都氣, 最初我是排政府的, 但實在要排太耐, 我就找了私家精神科睇,, 佢話我有情緒病, 但同時開始有病態出現, 好彩早睇醫生. 但到了政府到期時, 我也有去政府到再睇, 到期時一定要睇,要登記, 唔系就會當你無登記, 第日想再睇又要排過, 又要排1至2年, 咁唔痴都變痴

其實可能你都唔發覺你自己有情緒病, 你現在會諗個囡囡有事跌落去,發生事後你會無咁辛苦, 你思想已出問題,
正常是担心個女多D, 你現在只是初起, 你要快点找社工取預約醫生紙, 因排政府精神科要排好耐, 我第一次睇政府是新証, 醫生會同你講半小時,問你現在及過去情況, 會同你頃下, 及會俾葯你食, 食左葯果人會平靜, 是一定有效用的. 我都是食一年多便ok, 不用再食了. 希望你為你自己及囡囡勇敢面對, 不要再責怪自已, 你已經都好叻, 上來揾人頃訴, 希望你正視你個情緒病, 可能只是初起, 但都要睇呀.

大宅

回覆 smartjade 的帖子

聽你甘講,我系咪真系有病啊?我好想知既就系,如果真系證實我有,第時我出反去穩工做野,甘公司會唔會知道我有過精神病?如果知就一定唔會再請我,因為我驚哩樣,所以一路都唔去睇,成日諗我可以頂得住。

別墅

現在都市人,已經有很多人有, 你現在只是初起, 其實你唔多唔小你自己都知, 你跟平時有嘜嘢唔同, 如果你時常諗住死, 好似好無助, 時常樣怪自己,內疚 , 你最好揾多D朋友㑯下先,,

現在情緒病是好普通的 不是精神有大問題果D,不是要長期食葯個種, 如果有事唔睇就真是長期精神病了, 不要睇到咁大問題

,我有D朋友又因公作問題,時常比上司欺壓, 長時間都事這, 後也覺得自己有問題,原來都是情緒病, 所 你就算你出去揾工作做, 人地多數不會問, 就算問也不會同公司講, 我d朋友都是會講. 明未,

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+TseSherlin+於+13-1-2+23:12+

原帖由 TseSherlin 於 12-12-31 發表

單親路真的行得很累很累啊,有諗過帶住個女就甘算啦,點解 ...
如果有需要,睇醫生真係幫到你! 加油!

男爵府

BK Milk勳章

我都想去睇,但私家好貴,唔知點先可以睇政府?

男爵府

樓主,
有小朋友,就積極面對人生。
逆境並非無期,況且你放幾多心血比個小朋友,
佢一定知既。

大宅

母愛是最偉大的!母愛也是神奇的!你的囡就是你生活的動力,加油吧!生活不會一直灰暗下去的。

大宅

回覆 smartjade 的帖子

就你甘講,甘我再去問社工羅反張表再去睇醫生。多謝你。

公爵府

畀面勳章

樓主請加油

大宅

TseSherlin 發表於 12-12-31 16:41
單親路真的行得很累很累啊,有諗過帶住個女就甘算啦,點解點解我會俾自己行到今日既路,我好累啊:c ...

不要輕易說放棄, 人生路很長, 遇上不如意事, 可一笑置之, 然後再望下個女, 你會很慶幸, 你還有她
玩到癲笑到傻...最鍾意睇肥仔psy跳舞

首頁

尾頁

跳至