自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆:jm們同另一半學歷相距幾多

我暫時大專 男朋友中五3分
雖然我唔係碩士博士
但好多事都感覺到差距
可能因為大家家庭背景都十分唔同
不過唔緊要 而家佢的起心肝讀英文
平時又就得我 就欣然接受啦

珊瑚宮

引用:想知咩係++jm??

原帖由 swing1971 於 13-02-17 發表
想知咩係 jm??
Jei mei 姊妹

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

中4vs中5 xd..溝通沒問題...成日仲互相串咀...

男爵府

回覆 nainaitze 的帖子

答咀先咁日常溝通,表達
我覺得都唔關學歷事啦

大宅

回覆:jm們同另一半學歷相距幾多?又會否因而產生問題呢?

大學vs 大學...溝通無問題...大家依舊小學雞

大宅

Hubby (phD) x me (double masters in uk). Okay wor

珍珠宮

我大專, 我老公碩士~

溝通幾好冇問題~
我覺得溝通好唔好未必關學歷事(當然太遠就未必OK啦), 更多係關乎男女之間睇事物會有觀點角度不同, 同一件事, 我地2個解讀不一, 有時會引起爭拗, 不過傾過之後會更了解對方想法~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

ctrl123 發表於 13-2-17 23:29
我英文都係有限公司果隻黎喇~好在男家都無話睇唔起我
話你知, 我62起初好睇我唔起, 覺得我襯唔起佢個仔, 直到有日街, 有普通話人問我路, 我用返OK流利既普通話回答, 加之之後知道原來我係自學, 先至冇咁睇低我咋!

珍珠宮

ctrl123 發表於 13-2-18 00:24
佢就好少自己主動講架,有時我好奇問佢佢先講d學術野架姐,不過因為佢同事全部都係果d級數,大多係是洋人來 ...
主動D麻, 我老公以前老細都係洋人, 我英文都麻麻地架, 不過我都一樣可以同佢傾下計, 可能我份人比較鐘意同人傾計, 咩人都傾得到計~ 呢方面我老公都好佩服我~~ XDDDDD

男爵府

分享兩單野啦!我家有位親友phd,另一半是中五畢業,現從事藝術工作,兩小口溝通無問題,但phd 那位常常受到好大壓力,因為佢係女,但兩小口都好愛對方。

我男家個邊相反,一位llb double degree 同一位中五會考兩分既一齊,好happy。中五兩分那位好自豪自己乜都唔識同萬大事以llb 老公為榮,而老公都好鍾意老婆日日夜夜祟拜自己,佢地兩位生活愉快,恩愛都爆。

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

瑪瑙宮

畀面勳章

回覆:swing1971 的帖子

姊妹

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:博士對碩士冇問題 +

原帖由 pigpig 於 13-02-17 發表
博士對碩士冇問題

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

瑪瑙宮

畀面勳章

回覆:EVA222 的帖子

你好叻!

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:一樣都係食屎. +

原帖由 YongXin 於 13-02-17 發表
一樣都係食屎.

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ctrl123+於+13-02-17+發表大

原帖由 木土土 於 13-02-17 發表
下,有得大專以上程度,眼光同見識都唔會相差好遠,學歷高d好唔係好巴閉,洗咩自卑呀!我靚過老公唔通佢又 ...
笑咗

男爵府

我地兩個都係大學畢業 不過佢就名牌中學加名牌大學(紐約大學),佢會考24分. 而我就屋邨中學加外國普通大學,會考好差。由於我自己份理曆屬於中下 所以我接受吾到學曆比我更差嘅男人做老公.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一個係3歲開始學英文, 通街都係既碩士生. 一個係小學至學英文, 精英制下出品既學士. 學識同見識上高下立見.... 不過生活上都無問題, 大家性格唔夾, 或唔肯遷就既話, 同一個 level 都冇用.

男爵府

Degree, c6 f.5

伯爵府

中五 VS C6 兩個 碩士
但亞女問功課,永遠要問我(我係無心向學O個隻)

水晶宮

引用:Hubby+(phD)+x+me+(double+masters+in+uk).

原帖由 Melosmelos 於 13-02-18 發表
Hubby (phD) x me (double masters in uk). Okay wor
利害!double decker in hongkong 就有份

首頁
23456...10

尾頁

跳至