自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+mpldream+於+13-04-04+發表我

原帖由 hayley_leung 於 13-04-04 發表
我睇完你個post,坦白講,我個心真係好唔舒服,係你未了解前唔應該咁諗人,人地可能有D嘢你唔知者,可能人家 ...
同意,有些人最鍾意做判官。特別係以為自己好識教仔的一些家長,以為自己教得好叻!

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

伯爵府

引用:Quote:原帖由+hayley_leung+於+13-04-04+發

原帖由 sinyeechu 於 13-04-04 發表
我冇話自己識分,個問題係七歲啦喎…我真係覺得點解咁大個仲坐bb車?仲有佢自己一路玩iphone一路食提子,:i ...
有d小朋友表面睇唔到有咩事,例如過度活躍小朋友,未必同你專心行路,好明顯iPhone 、食物都只係氹小朋友乖乖坐好的方法,唔該你地唔好咁自以為是!

大宅

回覆:bearclub 的帖子

完全同意,講得好

伯爵府

引用:Quote:原帖由+hayley_leung+於+13-04-04+發

原帖由 amazing 於 13-04-04 發表
同意,有些人最鍾意做判官。特別係以為自己好識教仔的一些家長,以為自己教得好叻!

...
同意!

男爵府

我小朋友快5歲,身高近120cm,都可叫是牛高馬大類

一星期有2-3天他放學後都坐住BB車睡之後去做training,因在家睡趕不及去做訓練,如果去迪迪尼那些地方都會用,都是給他睡一覺,午睡對他來說是很重要的,但睡醒以後他自己負責推車都從不扭坐,自他懂走路以來,他從不扭抱都不扭坐車,但往往在接近回家的路上會看到他腳已發軟,加上他有嚴重偏平足,我才不忍心抱他一會

現在大個仔,如果出全日街我希望儘量安排到中途坐一程車可以給他睡一陣,讓身體休息一下,如果不可而個活動系較大運動量,bb車仍需要,他是一位發展慢的小朋友,同時肌肉低張,加埋嚴重偏平足,別的小朋友一般簡單動作,他都要用很多時間去訓練,腳仔總是沒力,協調都是很差,5歲啦,連跑步既姿勢,在物理治療師看仍是不合格

他樣子正常,而且我從不用"病"來形容他,在他開始大個仔坐bb車時,有不少路人問佢,我已教懂他如何答,但確實看到一些媽媽,可能同時大家都推著bb車而對方的bb只是歲幾大個d會給我一個白眼.........(多數大家準備坐lift),但一般來說,只要有路人問起,我都是笑笑的回答,我小朋友要睡覺,我總不想別人的不善意眼光影響我小朋友,佢自己會感覺到的,我都對他說,別人唔明不緊要,因為小朋友訓覺不是錯事........就連很多時我們回程,阿仔在推著部車,那些姨姨們,更試過是一些約3歲的小朋友高聲說"咁大個仲要bb車,咁醜怪"......(哈哈,呢d情況我一d都不動恕,但更知道身教的重要,但一般有呢d人,我會避開不和他們一部lift,免得阿仔聽左一d不應學的說話)

希望社會多點包容,我習慣不會要別人明白,但很多事,你眼看到的和不是你想到的,而且還可以包含很多你們未必懂的心情......既然樓主說很想走埋去身邊問那家長,我便是其中一位牛高馬大又用bb車的家長去回答你吧!我很喜歡阿仔的bb車,給我和仔仔有很多很多回憶!

sanriokitty  唔好理咁多,有時正常既家長唔會明我地既苦況,同樣我很怕人問長問短,加油  發表於 13-4-5 00:53

伯爵府

我又同意樓主講,有時真係見到有D隻腳都到地仲要坐.
我唔會走去話佢,不過我會同C6講,人地有自由坐BB車,我都有自己由講野.

我覺得如果到6,7歲,真係身體有問題,應該係坐輪椅,而唔係坐BB車.

有時睇樣都真係睇到個小朋友係咪有事的.由奇係坐坐下自己走左出黎玩個D.
我係MTR見過唔少

伯爵府

chairhair 發表於 13-4-4 10:03

一星期有2-3天他放學後都坐住BB車睡之後去做training,因在 ...
5歲仲坐BB車.....

vivibabyvivi  有病架, 唔好話人呀  發表於 13-4-4 11:58
chairhair  這些反應便是正正那些路人,我已打曬出來,未開完便給我一個這樣的提醒,唉!  發表於 13-4-4 10:09

伯爵府

chairhair 發表於 13-4-4 10:03

一星期有2-3天他放學後都坐住BB車睡之後去做training,因在 ...
SORRY,睇到後尾先見到原來你小朋友有事.
咁就唔同.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+mpldream+於+13-04-04+發表我

原帖由 hayley_leung 於 13-04-04 發表
我睇完你個post,坦白講,我個心真係好唔舒服,係你未了解前唔應該咁諗人,人地可能有D嘢你唔知者,可能人家 ...
同意X2

My Two Princess

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+snowwoman+於+13-04-04+發表

原帖由 pigpig 於 13-04-04 發表
外國人有98%推BB車,以為佢4歲,原來未夠2歲
啲人成日話我女咁大坐bb車,以為佢3,4歲,我女得兩歲4個月喳

子爵府

回覆:牛高馬大仲坐bb車

我個仔一歲識自己行但唔太穩,2個月後行穩哂,每次出街拖住自己行,累就抱一陣/揾餐廳坐一陣tea 完再行。我friend個仔3歲幾4歲仲要坐車仔,我話佢有腳自己行啦,用車仔好煩,佢話唔坐嘅時候放嘢都好,加上瞓覺嘅話佢又舒服,我又唔駛抱。ps文化中心有厠所,响海旁個仔話急佢都可以叫佢當街疴樽度,我話不如去文化中心啦,佢話有樽就咁疴……佢兩公婆係土生土長香港人,某程度上我覺有時係家長賴

珊瑚宮

原帖由 OforOsaka 於 13-04-04 發表
我都有你既諗法、排除身體有問題的小朋友不說、好多家長(我住果度尤其係鬼佬)、個小朋友四五歲都仲比佢地坐 ...
哈,有天我地行山,由黃泥涌到大潭,一個法國媽媽拖3個2至6歲,全程堅持要孩子自己走,最細的累了,就停下坐下,我地搭訕,才知佢地已係回程,早上係上山返學校參加活動,真係唔同文化。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+13-04-04+發表外國

原帖由 快樂 於 13-04-04 發表
啲人成日話我女咁大坐bb車,以為佢3,4歲,我女得兩歲4個月喳
總之,人地坐又冇影響我,人地有人地自由,我不覺得有值得討論地方。

大宅

人家小孩子,坐到十歲也是人家的事,别費神!

男爵府

回覆 pigpig 的帖子

可惜,不太多像你這種人,honestly,就算是7歲小朋友坐,都是父母教育問題,不應那小朋友受那些白眼,見到大陸人又指指點點,見到是外國人又卻保持沉默..............

ccps    發表於 13-4-4 13:54

侯爵府

hashtag影視迷勳章

sinyeechu 發表於 13-4-4 08:47
我真心覺得過左七歲坐bb車果啲細路咁樣係好醜!除非佢真係身體有問題啦

...

4-5歲坐都已經好醜啦!

琥珀宮

引用:回覆+pigpig+的帖子 可惜,不太多像你這種

原帖由 chairhair 於 13-04-04 發表
回覆 pigpig 的帖子

可惜,不太多像你這種人,honestly,就算是7歲小朋友坐,都是父母教育問題,不應那小朋友受 ...
可能我見慣,真的有好多外國小朋友好大個都坐,7歲又大誇張,但4、5歲坐,真係好多!我細女不喜歡坐。所以基本上不帶。但下星期有屋企人由HK來探我,我會帶定BB車,因為,我預計到帶外出一段長時間。我不希望別人用奇異眼光望我,故此,我也同樣不會去理會別人

侯爵府

hashtag影視迷勳章

小蘅媽媽 發表於 13-4-4 09:13
我見到咁情況,一律當係個細路有病,絕對唔會歧視。正常人唔會咁大個坐BB車架,畀同學仔見到咪瘀爆?冇可能 ...

Same here. 見到一律當係個細路有病。盡量唔好望人。

子爵府

its hard to say. my fd's 30 mths old is over 1 meter tall and 18kg already. he definitely looks 4 to 5 easily but he is really still a baby. u cant expect his mom to hold him when he naps. but then if he is napping in the stroller ppl like urself will judge her and question her. so I would say it's nobody's business but their own. there might be reasons underneath all these.

首頁
23456...14

尾頁

跳至