在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+yokichow+於+13-04-11+發表起

原帖由 lazyqueen80 於 13-04-11 發表
我一諗到往後二十年都係洗衫摺衫,我唔想。我考慮緊點做。
唔會掛,睇返我阿媽,佢會買送煮飯做家務,但仲有時間返工,無工返果陣會帶我行郊野公園同沙灘,好快咋,2點幾出門口,5點幾返到屋企。而我奶奶到佢嘅仔女上中學就同人補習。我都期待緊小朋友大個嘅日子

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:以前返工幾忙都未試過咁,成日無啦啦唔開心

原帖由 lazyqueen80 於 13-04-08 發表
以前返工幾忙都未試過咁,成日無啦啦唔開心,覺得自己無用,老公成日鼓勵,自動俾零用錢,唔想我有hard fee ...
exactly!我完全體會到你處境感受!因為我都係燥咗好多,但我同你唔同嘅,你你老公超錫你,咁貴袋都捨得買比你,我老公連我話放假一家去食buffet都話嘥$!!!

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:情緒不穩

樓主講中哂我心聲

別墅

我想:這要看看那一邊重要,返工或湊仔。返工是自己事業,升職有老闆讚博到加人工好有成就感。但我選擇湊仔因為BB須要我,只有這段黃金時間教他自理,獨立,品行,禮貌和表達情緒。這些都不可以依靠印印姐姐去做。(我家裡每天都是印印和BB一齊,見到他聰明但無人教,或印印教極她都唔明同唔根我咃做,很心痛)

joshuamama1014  totally agree!  發表於 13-4-19 10:08
joshuamama1014  totally agree  發表於 13-4-19 10:07

大宅

引用:我想:這要看看那一邊重要,返工或湊仔。返

原帖由 ppltt 於 13-04-16 發表
我想:這要看看那一邊重要,返工或湊仔。返工是自己事業,升職有老闆讚博到加人工好有成就感。但我選擇湊仔 ...
明白,可能因老公太忙,有時一個湊住兩個,樣樣都做得唔好,所以心情唔好

大宅

陪月勳章

我有時都有呢種感受!畢竟以前返開office, 自給自足,比較自由! 但係諗返之前做嘢時ot到儍、受老細&呀頭氣、work load 極大... 嗰時壓力大到我不斷爆瘡呀! 亦唔覺得有什麼滿足感可言!可能因為自己唔係D咩高層, executive grade 感覺做得好係應份,做唔好就大把鑊你揹。就算做到上manager grade咪又係比再上層嘅人迫壓咋嘛。而ftm嘅好在於可以睇住自己baby一日一日咁成長,日日令屋企舒舒服服,硏究下菜色,令老公&囡開心辛福其實都好充實! 唯一嘅唔好係冇乜安全感同埋個人成就感!衡量過後我而家嘅solution係做網上生意, 每個星期揍個囡比呀媽2日,嗰兩日就可以full time咁做自己工作!其餘日子就每日spare 2-3 hours 處理交易! 其實而家先初步實行緊但so far so good! 老公都好支持! 搵錢其次,但有個人目標嘅感覺真係好重要呀。

joshuamama1014    發表於 13-4-19 10:07

禁止訪問

侯爵府

引用:我有時都有呢種感受!畢竟以前返開office,+

原帖由 Shione 於 13-04-18 發表
我有時都有呢種感受!畢竟以前返開office, 自給自足,比較自由! 但係諗返之前做嘢時ot到儍、受老細&呀頭氣、w ...
可以透露你賣邊方面既野嗎?

禁止訪問

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+Shione+於+13-04-18+發表我有

原帖由 pingu_k 於 13-04-19 發表
可以透露你賣邊方面既野嗎?
賣女性fashion同埋D得意精品去overseas!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+13-04-19+發表可

原帖由 Shione 於 13-04-19 發表
賣女性fashion同埋D得意精品去overseas!
Oh,賣去外國呀?咁應該好搵d!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

王國教室勳章

回覆 lazyqueen80 的帖子

我跟你有相似的情緒,我有積極找工,但找不到。我都覺得無了目標,每天很忙,但無成功感。我都想好似以前放工去吓shopping,每年換季做facial。

複式洋房

回覆 lazyqueen80 的帖子

我自己湊bb,已四個月大,初期都好唔慣,唔開心,想返工,而家好好多,可能都需要些過渡期,自己湊好值得㗎!

大宅

BK Milk勳章

回覆:lazyqueen80 的帖子

我覺得最慘既係以前有份工,重可以曰曰化靚個妝著到靚一靚咁,重有班好傾得埋既同事,公司又重用你,班客又聽你話,工作上非常滿足,得閒Shopping下或者飲下食下去下旅行!但而家係揍仔,家務,行埋塊鏡見到自己都唔想照:;pppp:個人真係冇哂心機

首頁

尾頁

跳至