自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆:分體式冷氣滴水,有乜辦法?

可能畀d塵窒咗,上年我部窗口分體就係咁
我阿哥買咗條xx線(唔記得點叫) 通去水喉,通完之後見到d塵一舊舊,好污糟

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Winnie_1018+於+13-05-31+發

原帖由 joey1001_1001 於 13-05-31 發表
去金魚舖買,氣喉應該得一隻size ,個孔約1cm大,自己預到啦。

複式洋房

joey1001_1001 發表於 13-5-30 01:08
分體冷氣機滴水可以自己試下以下方法:
1.先用梯爬上去,揭起個機蓋, 同洗隔塵網一樣。
2.取出隔塵網。
Thx! 呢個方法 work! 第一口氣係吹唔郁, 要再用力先有少少氣入到, 之後越來越順, 倒一公升水入去順利排走.
以下呢條url 有相教人點通去水口. 我都係照住做.

http://www.serenahk.com/viewthread.php?tid=295

另外有人話可放漂白丸/稀釋左0既威掹先生入去水位, 咁樣可以殺菌, 去走jelly狀阻塞物.

男爵府

回覆:木土土 的帖子

我都係揾飲管吹。。

:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

在出水喉出口用咀大力吹等啲水出哂後就冇事嫁喇

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:上年又係,找c+fu通了,今年又滴!好煩呀!

原帖由 vet 於 13-05-29 發表
上年又係,找c fu通了,今年又滴!好煩呀!夠凍,無其他問题。
可能條喉有問題

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係去水位室住左,試下吹,要大力吹,吹到出哂啲水冇水出後就冇事

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

hklarry 發表於 13-7-27 22:22
Thx! 呢個方法 work! 第一口氣係吹唔郁, 要再用力先有少少氣入到, 之後越來越順, 倒一公升水入去順利排走 ...

thx for sharing

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-5-30 16:55
我之前試過一次大洗, 大陣仗到呢, 舖晒膠布, 由冷氣機位直落到地下

我都係咁洗,上星期洗左一部.,剛才又洗好一部,做餐c

大宅

熱血勳章

引用:應該都係經過冬天之後,開機就將底盆d塵同

原帖由 麟媽媽 於 13-05-29 發表
應該都係經過冬天之後,開機就將底盆d塵同烏糟野仲晒入排水喉塞了,所以水倒流!自己識其實拆排水喉吹/通 ...
我做冷氣嘅朋友教我買條闊D嘅喉,套入出水喉嘅尾部,然後用口細細力吸,我試過真係得。
Ps:以上方法純屬建議,一切後果敬請閣下自負

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kitkit218 發表於 13-7-28 18:52
我都係咁洗,上星期洗左一部.,剛才又洗好一部,做餐c
你揾C fu洗呀? 不過佢洗完都要抹返淨個地.

大宅

回覆:vet 的帖子

請問你用左幾年分體冷氣就開始滴水嗎?

大宅

回覆:joey1001_1001 的帖子

請問氣喉係咩黎呀!係邊到有得買嗎?thanks

大宅

回覆:sm003 的帖子

咁關唔關條去水喉長短事呀!條喉都有七呎長,係咪做法一樣嗎?

伯爵府

畀面勳章

引用:請問你用左幾年分體冷氣就開始滴水嗎?

原帖由 ophelia232 於 13-07-28 發表
請問你用左幾年分體冷氣就開始滴水嗎?
其實幾多年唔係問題,有人一年就已經滴水,主要睇你屋企大唔大麈,有冇養貓狗,大麈有寵物的好快會塞。

侯爵府

我慣了每年滴一次

伯爵府

畀面勳章

引用:請問氣喉係咩黎呀!係邊到有得買嗎?thanks

請問氣喉係咩黎呀!係邊到有得買嗎?thanks
氣喉係養金魚用的氣喉,金魚鋪可買到。

伯爵府

畀面勳章

引用:咁關唔關條去水喉長短事呀!條喉都有七呎長

咁關唔關條去水喉長短事呀!條喉都有七呎長,係咪做法一樣嗎?
唔關事,做法一樣。

大宅

洗機啊,我部上年滴水,之後正係通喉,今年又滴水,上個月終於洗機,原來入面好污糟~幾年未洗過

子爵府

我屋企舊年裝修裝左5部新分體,4部無問題,有一部用了一年,即上個月開始滴水,我搵C父整一次,比一次錢,自己望住點整,今日滴水,自己攪掂。

首頁

尾頁

跳至