跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:李金,何日東,千禧,應該點排

李金係小班,所以5班都唔係好多人

複式洋房

回覆 conhui1223 的帖子

咁1+1+1,而又有機會叩門又可以係個度讀GA小朋友成功合案多唔多??

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+conhui1223+的帖子咁1+1+1,而又有機會

原帖由 winnie0105 於 13-07-08 發表
回覆 conhui1223 的帖子

咁1+1+1,而又有機會叩門又可以係個度讀GA小朋友成功合案多唔多??
咪即係最多8-10個囉!!扣埋啲校長友情位,可能又少一半!!

複式洋房

回覆 梁貝兒 的帖子

請問叩門是考什麽呢?

大宅

回覆 SS+s 的帖子

今年李小叩門面試, 校長同時接見家長同孩子。校長會先叫小朋友介紹自己, 打開話題後就同小朋友傾談, 看小朋友的反應, 內容都是圍繞日常生活的事情, 傾完就會叫小朋友在校長室外等, 然後再同家長傾。面試全程廣東話, 冇問過學術性的東西。

大宅

回覆 winnie0105 的帖子

如果校長真係見左100個收10個就10揀1, 不過我估係around 100, 應該唔止

複式洋房

正如conhui1223 所說一樣 ,一些簡單問題,但女兒當日確有失準,太緊張了,連校長問媽媽的工作是什麼,她也答不到,真的激死我了。

大宅

回覆:梁貝兒 的帖子

唔知重有冇小一學位放出來呢?

梁貝兒  建議你開一個topics可能仲多人幫到你啦~  發表於 13-7-13 16:01

複式洋房

Hei_hei0204 發表於 13-7-13 11:43
唔知重有冇小一學位放出來呢?
我不知道呀!但你不是選人頭三志願,我覺得他們不會理你的,除非小朋友好outstanding ,叩門頭三志願如收到reject 信都好,都要寄信或send mail 表示誠意,希望有一線生機~

男爵府

好媽媽勳章

小班每班有2個叩門位,大班就三個,即係李=2X5,何=3X4。今情趨勢係未必個個有得in,所以叩門準備(cert/奬)同profolio 都不容忽視。李嘅校長喺畢業禮度講,收三百幾份表,in 一百零幾個。何都係未必有得in 。出年間間競爭相信更加激烈。

大宅

我老公話胡小以前小一成十幾班,可能何小又成十幾班,所以舊生是超多.

別墅

如果你自行選了學校又派唔到, 多數學校都會寄一張紙給你註明叫你大抽獎的甲,乙頭位都要選番佢哋, 在叩門時才有得in, 否則唔洗諗. 但我認為, 去到叩門關頭, 我係校長, 自己有得選學生(因自行同大抽獎學校都無權選) 我必定睇晒所有申請表選自己想要的學生, 所以去到叩門一定係睇學生實力, 家長放幾多心機, 時間比小朋友. 所以個個change 一樣.

選頭位係好好好重要, 一選好, 所有表的頭位最好都係唔好改動.
別一年比一年叩門難, 多咗跨境學童. 大家好運.

複式洋房

http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/publications-stat/major-reports/consultancy-reports/9-year-compulsory-edu-review-report/ch9.html

梁貝兒 發表於 13-7-6 14:46
其實如題排列,正正是本人今年的排序。自行收生楂20分(1+1+1),再叩埋門也失敗了~結果大抽獎被派往1x志願 ...
請問妳20分點計呢?
我自己

長子 = 5分
適齡兒童 = 5分
父親是該小學畢業生 = 10分
父親是該辦學團體成員 = 5分

合共 = 25分

對嗎?

煩請指教一下!

子爵府

回覆 abcde1127e 的帖子

更正

長子 = 5分
適齡兒童 = 10分
父親是該小學畢業生 = 10分
父親是該辦學團體成員 = 5分

長子及父親畢業生只可兩選一, 即係10+10+5=25

梁貝兒  首名子女5分
適齡兒童10分
該會會員5分
共20分  發表於 13-8-19 22:09

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

08年競爭好大,勸你唔好搏!
到時派得唔好,驚一年都入唔反就無謂。

重點係你有無邊間非入不可。

同埋你將是但2間放後面都係無用,因為太多人會放第一志願。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

仲想講3間學校完全唔同教法。。。
要考慮埋小朋友是否配合囉。

子爵府

回覆 poohpooh1668 的帖子

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130816/18381284

出年屯門兩個網會比260個位出黎比跨境, 入到心儀學校就更加難, 只可以3間揀1間最心儀既放第一, 第2, 我估要放間普普通通又自己接受到既小學又係屋企附近既就好了, 唔係既話, 就會唔知派左去邊

複式洋房

poohpooh1668 發表於 13-8-19 10:59
回覆 abcde1127e 的帖子

更正
計算正確的話,今年申請李金機會大唔大呢,還要抽籤嗎?

大宅

想問下,如果李金舊年已被世襲生超額(有哥哥或者姐姐),咁其實根本幾多分都無用,是嗎?

我本身是胡小下舊生,唔知應唔應該第一階段揀李金,我驚就算有20分連抽都無得抽。我還是用15分揀2線小學,容易入啲然後唔駛煩?

我個仔唔鍾意讀書,所以其實我怕李金都未必啱佢,但我唔敢肯定佢大個啲會唔會定性啲,如果有機會都唔楝間好啲,我覺得好似唔俾機會佢咁

子爵府

回覆 tomato_mama 的帖子

李金25人一班, 5班即125, 自行階段收62, 其中38人為必收生, 即有兄姊係到讀緊既, 如果多過38個必收生, 會係下一階段統一派位到攞位比佢地, 唔會影響自行階段比計分入既24個位, 24個計分位, 越高分就收先, 即係收晒25, 再收20, 仲有位先到15, 近年入李金, 20分都應該都要抽, 唔係入梗

首頁

尾頁

跳至