自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

回覆:我覺得62好唔為我地呢一輩著想

睇完樓主個post,各得我婆婆真係好幸福幸運,,9十幾歲要通波仔政府話唔做,我d舅父二話不說問法國e生有無得救,幾多錢都得,最後20萬落樓,俾得到既兄弟姊妹都夾返份(夾到既得3個人)佢地既另一半都無講d咩,只係慶幸婆婆救得返,事格大半年婆婆中風拿而家我地都訂晒6圍等呀婆出黎過中秋, 一餐飯食好d 62話佢出,就同佢食好d啦……珍惜眼前人

大宅

回覆 crystalpui 的帖子

可能佢就係見來緊要做個咁大型的手術,都唔知仲有冇機會一家人坐底食飯,所以先想食好D者

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

通波仔始終係大手術,凡做手術都有風險,可能你62怕吾知仲有無機會食,不如食埋呢餐中秋飯,下餐至慳慳地出街食。

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+13-9-16+16:26+做節食

原帖由 EVA222 於 13-09-16 發表
有時講錢難免傷感情,兩件都源於個錢,所以我成日強調要有老本,伸手牌真係唔太得人喜歡. ...
所以要老得有尊嚴,真係無錢唔得!做人父母要識得為自己老來打算,唔好偉大到咩都比晒仔女(好似賣樓用老本比仔女出國讀書或結婚個d),到將來要靠子女,佢地唔會記得父母既無私奉獻,只覺係負累!

lok1503    發表於 13-9-16 19:11
ttcat   我都要提醒自己,要留老本  發表於 13-9-16 17:25

禁止訪問

引用:Quote:sumaggie101+發表於+13-9-16+16:28+

翡翠宮

回覆 crystalpui 的帖子

咁, 真係無計
硬食.
佢可能原意係想幫你地慳錢 (如果唔係都唔明佢點解無啦啦會 cut 左佢)
點知仲衰....

男爵府

引用:Quote:CACAO123+發表於+13-9-16+15:43+都已

原帖由 crystalpui 於 13-09-16 發表
其實最嬲係我地同佢講
話過幾日要用咁大筆錢
不如今年中秋係家食
其實這些人叫"自私“,有些父母處處都替兒女着想、有些就只爱面子和自己。
事到於此、不如叫你老公同你老爺直接講请楚……要save money .....
我62在我老公9歲便拋妻棄子有小三。現在小三更係冇啦,他和我老公、老公的兄弟妹有見面、有一次,喉嚨唔舒服、照過晒x-ray 醫生都话冇事……但他话自己就死、但$$就冇啦、只有二套西裝留比佢地、但就吩咐d仔女,話佢要土葬、千萬不要火葬。大佬,香港地放先人的位都要爭、重话要土葬!!!!他自己有冇關心、照顧d 仔女,依家就要求多多!!sorry ,雖然他是一個老人家、但我真的唔覺得應受人尊重!有錯唔認,自己有小三,重怪我99冇好好睇著佢:;pppp:

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

JVC2002 發表於 13-9-16 17:01
其實這些人叫"自私“,有些父母處處都替兒女着想、有些就只爱面子和自己。
事到於此、不如叫你老公同你老爺 ...
呢到D JM個個睇法都唔同
我個人都係呻下
有人覺得我地睇得錢好大
我老公嬲係嬲在佢爸爸係做手術前
一定要出街食, 唔肯在家食平少少
唔體諒後生搵錢辛苦
不過, 可能好似其實JM講
佢怕自己手術後有事掛......
錢唔係無, 只係在用幾萬前想用少DD.....DD

尼古丁  人地唔係d 8婆平日好醒目, 我好怕同人講我父母架  發表於 13-9-16 19:08
尼古丁  你個係62我爸母d野,比唔熟朋友問係咪親生, 正因唔熟係咁易講左d皮毛乍  發表於 13-9-16 19:07
mario_888  我明呀  發表於 13-9-16 17:16

侯爵府

引用:Quote:crystalpui+發表於+13-9-16+15:47+個

原帖由 anniellm 於 13-09-16 發表
咁邊個比錢供保險?
不過我相信唔係你老公, 因為份單cut咗你老公都唔知?
樓主62已經係去政府醫院,只不過可能要做通波仔手術,要額外俾錢。

大宅

引用:如果要父母同我講多謝,我會勁唔好意思就真

原帖由 ttcat 於 13-09-16 發表
如果要父母同我講多謝,我會勁唔好意思就真喇
其實係受唔起囉

侯爵府

bkfans 發表於 13-9-16 16:19
咁又唔係, 自己老豆我都會嬲到出煙仲會狂抦佢. 62反而無得出聲.
我都係咁話, 我一定會鬧爆佢, 呢d一定要商量, 醫療費真係好咁. 當然最後都會想辦法解決.

珍珠宮

我自己得一個仔,將來都係各自各,費事諗佢照顧!

lok1503    發表於 13-9-16 20:32

侯爵府

引用:Quote:原帖由+EVA222+於+13-09-16+發表有時

原帖由 木土土 於 13-09-16 發表
所以要老得有尊嚴,真係無錢唔得!做人父母要識得為自己老來打算,唔好偉大到咩都比晒仔女(好似賣樓用老本 ...
係! 原來退咗休,冇收入,有人做仔女供養父母都覺得係負累。所以我都唔望老咗有人供養我,一於靠自己!

禁止訪問

引用:Quote:sumaggie101+發表於+13-9-16+16:57+

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:sumaggie101+發表於+13-9-16+17:17+

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔係個個家庭都有能力突然攞幾皮出嚟既,

就算攞到都要喺其他方面慳返d錢啦,

再加上樓主有小朋友....支出方面真係要度過架嘛,

咁呢頭要攞幾萬出嚟,

咁做節食飯想一家人圍內喺屋企食開心d同埋化算d啫,

樓主都話佢地會買d好d既嘢食咯....

但我覺得樓主老公同老人家講得技巧d啦,

唔好下下提個錢字...

話佢知佢而家狀況唔適合出街食得咁油膩,

同埋話佢知出街食太多人喇....多細菌呀,

唔適合佢去住,

到佢好返大家再book張枱食餐好架啦....

老人家有病係好情緒化...呢個我明架,

我老爺都玩到我地死咁滯...

咪睇下點搞囉.......

呢度呻完就算啦.....唔好同佢老人家嘈咯,

有病既老人家好值得你地忍下就下佢既

家龍mA  唔係個個家庭都有能力突然攞幾皮出嚟既~就算攞到都要喺其他方面慳返d錢  發表於 13-9-17 21:16
lok1503    發表於 13-9-16 20:33

子爵府

老人家想做節食好d,都係每人駛多兩千蚊,
我又覺得冇乜所謂!
除非自己冇多餘錢負擔唔到啫~

老人家有病要做手術,佢地會驚,
所以今次想食好d都唔出奇!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

首頁
23456...11

尾頁

跳至