在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 5

Nillie
I stopped the physio for like 3-4 months after about 4 months treatment but i now need to start it again, although i dont have enough time to go........ it may be because i need to carry my son a lot and due to the weakness of my neck and shoulders, carrying max gives me a lot of pressure thereon, so ..... trying my best to go to physio more ga lah

how's grabiel now? how are you recovering?

Ava
good luck to you and stay happy, your baby can be in your tummy for a few more weeks

複式洋房

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 5

twingirls
細B一返屋企,我c6就帶左kosei去toysrun擇玩具,話係細B送比哥哥的禮物,但佢c都話係爸爸送唔係細B送,
我有比個公仔佢玩,重教佢餵奶,點知一個屈尾十,佢就將細B個頭放入個公仔裙底,重係度大笑,細B就狂喊,教完佢一輪咁樣做係唔得後,佢又用公仔頭hang落細B頭度,又大笑一餐,細B就可憐,無端端訓訓下就多個層「樓」係個頭度,真係好難教 :-(

大宅

Ava,
醫生點講呀? 放鬆d啦, 希望小b乖乖可以留喺媽咪肚裡多幾week啦~

twingirls,
kiyomi咁乖呀? 咁細個d食奶時間就咁規律喇, 好叻呀! vv頭兩三個月時係唔會嗌肚餓架(其實而家好多時都仲係咁), 餐餐又係好似kathy個細b咁餵成粒鐘都食唔晒一餐奶, 有時瞓到過晒食奶時間都唔醒, 彈佢腳板底都彈唔醒呀, 有次喺健康院個姑娘教我餵人奶, 但vv就瞓到kur kur聲, 個姑娘直情抱起佢搖, 都唔醒!

kathy,
哎呀, 原來kosei都好曵曵喎, 陰公囉, 激到媽咪瘦晒...
其實kosei幾大呀? 佢識講嘢未? 識講就最好啦, 可以打探吓佢嘅感受, 如果未識講, 你地不如多d同佢講嘢吖, 我都知d小朋友果頭同佢地講完果頭就唔記得, 次次叫佢地唔好點點點, even佢地話知道, 但轉頭又重犯, 同冇聽過一樣, 但久而久之就發現佢地慢慢就明白架喇~ 做左人亞媽真係少d耐性都唔得, 唯有慢慢嚟啦, kosei會漸漸接受細佬hiroki架喇, 不過你都要預左佢地會成日打交喎....

子爵府

jovababy

喂~~~得閒開一開MSN 丫

複式洋房

Jovababy
Kosei 己經2yr5mths la,佢唔單只識講嘢,重識「博」嘴tim,爸爸教佢野,問佢聽唔聽到,佢會答no 同urusai(noisy) ,叫佢自己換片片,佢就話自已係哥哥唔洗著片,但轉頭就係sofa shushu,c唔c丫

大宅

Kathy,
哈哈....笑c我呀...URUSAIiiii....呢句一定係跟daddy學嘅, d日本男人好鐘意話女人urusai....唔好意思
vv而家2y2m, 雖然都有講嘢, 但就單字多囉, 不過佢第時一定係urusai女仔, 因佢而家成日長篇大論咁講星球話, 仲交晒表情&語氣架~

大宅

Thanks Nillie_mami, Jovababy, Lorry,

I went to scan yestarday. The baby is now 4.1 lbs. We are kind of relief....

Dr suspected if it's my gene for the small baby. But he advised me to monitor the movement of the baby very closely.

Also, he suggests us to have a c-section because the size. We will further discuss this with OB next week. The average c-section rate in UK is about 25%. It's quite a lot!!!

Do anyone know the average birth weight of baby in HK or Asia? I may be small here in London but may be normal in HK????

Cheers,

男爵府

Ava,
In here.. many babies born with 5-7lbs.. that is the average here.. So.. Amanda and Gabriel are large size babies.
As your lil sweet heart is 4.1lbs at 34weeks, the coming weeks.. your baby is going to gain more week by week..
Let us cross our fingers.. ok?

Twingirls,
woo.. I wish .. one day --> Gabriel will have a regular time table like your sweet heart..
Gabriel doesn't have a time table as he is "feed on demand".. normally at day time, he needs a feed about 1.5 hours to 2hours time.. then at about 8pm.. he will go to bed and sleep until 1am.. and have another feed, then he will sleep until 4am, and wakes up again at about 7-7:30am.. then afterward, he will need a feed very frequently.

Lorry,
Please take good care of your neck and back.. my dear..
I went for my Chircopractic therapy again.. to fix my back.. *sigh*.. it hurts more.. as Gabriel gains weight..

大宅

Nillie,
可唔可以俾多次介片片0個條link俾我?
我想睇0下幾時可以開始幫亞囡介夜片,thx

等待驗證會員

coolkathy 寫道:
twingirls
細B一返屋企,我c6就帶左kosei去toysrun擇玩具,話係細B送比哥哥的禮物,但佢c都話係爸爸送唔係細B送,
我有比個公仔佢玩,重教佢餵奶,點知一個屈尾十,佢就將細B個頭放入個公仔裙底,重係度大笑,細B就狂喊,教完佢一輪咁樣做係唔得後,佢又用公仔頭hang落細B頭度,又大笑一餐,細B就可憐,無端端訓訓下就多個層「樓」係個頭度,真係好難教 :-(

Kathy,

吓,唔係嘛.......細B真係可憐 :-( :-( 妳唔係放細B 喺BB bed 咩

等待驗證會員

jovababy 寫道:

twingirls,
kiyomi咁乖呀? 咁細個d食奶時間就咁規律喇, 好叻呀! vv頭兩三個月時係唔會嗌肚餓架(其實而家好多時都仲係咁), 餐餐又係好似kathy個細b咁餵成粒鐘都食唔晒一餐奶, 有時瞓到過晒食奶時間都唔醒, 彈佢腳板底都彈唔醒呀, 有次喺健康院個姑娘教我餵人奶, 但vv就瞓到kur kur聲, 個姑娘直情抱起佢搖, 都唔醒!

Vv 好犀利喎.........我孖女而家都唔會嗌肚餓o架...尤其是大孖,返學嘅午餐成日食唔晒,真係好似唔使食咁........

等待驗證會員

Nillie_Mami 寫道:

Twingirls,
woo.. I wish .. one day --> Gabriel will have a regular time table like your sweet heart..
Gabriel doesn't have a time table as he is "feed on demand".. normally at day time, he needs a feed about 1.5 hours to 2hours time.. then at about 8pm.. he will go to bed and sleep until 1am.. and have another feed, then he will sleep until 4am, and wakes up again at about 7-7:30am.. then afterward, he will need a feed very frequently.

OIC......咁妳餵人鮮奶,又點同我餵奶粉呢.............

大宅

twingirls 寫道:
[quote]
twingirls/hoyinma

我想問問你地點計小B餐同餐時間,例如每隔兩個鐘1次奶,你地係由飲完支奶計起,定由飲開始計,
我hiroki飲一支100ml的奶要用45mis-1hr,中途緊要訓2-3次,打極腳板都唔起身,當finish左支奶,佢又小便/大便左,30mins後又餓,又要補50ml的奶,所以佢的食量好多,補完奶後一個鐘又來一次100ml,又補奶,其實佢真係無相隔3hr一次奶,點算好,會唔會食得太多.
twingirls
我好佩服你可以同時睇三個,我一個睇兩個都累c,尤其個大,日日做D意想不到的野,一時kick細B的頭,一時throwD玩具佢細B度,再唔係就大叫唔比細b訓,已家連食飯都話要餵餵,成曰搞呢搞lo引我注意,打傷小Bc都唔講sorry,我真比佢激瘦,我已家其係好瘦.生完未有一個月,得返98lb jar,你點教twins去love細妹ga?

Kiyomi 嘅飲奶時間係 8:00am,12:00pm.16:00pm.20:00pm.00:00am,由飲開始計......妳係咪餵人奶 細B兩個鐘1次奶呀 一個睇三個好辛苦o架,日日教孖女讀書都好勞氣,妳大仔可能係妒忌細B呀,妳比啲時間同佢玩,同佢講要愛錫細B,細B出院時,妳有無買份禮物比佢,要話係細B送比哥哥o架,又或者妳買個公仔比佢玩,等佢可以好似妳咁,幫個公仔換片、餵奶,我無教孖女o架,可能男仔同女仔唔同啦,其實我覺得佢地好似當 Kiyomi 係公仔 [/quote]

Hi Cathy,

Sophia is fully breastfeed but sort of on schedule.
I count from the start of the feed (coz she might take an hour to finish).
She has her first feed around 6am to 7am then goes back to sleep until 9 to 9:30am for the second feed.
I then feed her around 12pm, 2:30, 5pm and the last feed is around 7:30 to 8pm.
She then sleeps from 8:30pm to around 6am (for the last 3 nites).
She used to wake up once at around 1 to 2am but I didnt feed her for one nite coz of power black out.
She then starts to sleep through until around 6am.
I hope she can keep up the good work (I can have a good nite sleep).
Add oil Cathy!!!!

Hoyin was also very rough to his sister when she first came back home.
We set up the portacot in the living room so Sophia can stay there.
Now she is on her swing most of the time and Hoyin is quite ok (he just ignores her and plays as usual).
Dont worry Cathy! Kosei will get used to his little brother soon.
Now when they do play together, they are so so sweet.
Hoyin always mentions to other kids at daycare that he has a little sister called Sophia.
Every kid knows her when we pick up Hoyin.
Add oil!!!

別墅

kathy,

kosei 係味 trilingual ? 你同佢講廣東話, 爸爸講日文, 而你同你hubby講英文?

Jovababy
Kosei 己經2yr5mths la,佢唔單只識講嘢,重識「博」嘴tim,爸爸教佢野,問佢聽唔聽到,佢會答no 同urusai(noisy) ,叫佢自己換片片,佢就話自已係哥哥唔洗著片,但轉頭就係sofa shushu,c唔c丫

男爵府

Kathy,
T2小朋友係咁架, 只有隔離佢哋, otherwise只會日日有意外..
Amanda都會throw嘢落Gabriel個頭喥, Gabriel喺床喥, Amanda會禽上床用被cover up Gabriel..
有次我抱住Gabriel, 個swing喺我隔離, Amanda拉個swing (你知唔知座千秋有幾重?? ), 成個swing "訂"落我同Gabriel喥, 我個膝頭紅咗一大躂..
Infant accident 係通常由佢5歲以下嘅哥哥家姐做成架.. 所以, 只有1個辨法-->就係隔開佢哋, either有2個大人, 1人睇一個or 將細B放喺Crib 同slibing 攪唔到嘅地方..

Hoyinma,
Amanda同Hoyin唔同.. Amanda好忌諱喺 day care講 Gabriel, even 佢老師問佢都ignore.
今日, 我哋想同Gabriel帶親戚買嘅金手鈪, 但太鬆.. Amanda見到, 話好beautiful.. 我見佢眼仔發光, 就俾咗佢帶, size仲啱啱好.. Amanda好開心, 我話係Gabriel 俾佢, then 佢第一次講話 I love Gabriel 啊! 我好開心.. 我知Amanda係"念口王".. 但我已好心足 :-( :-(

男爵府

中文版:
如何小孩可以兩星期日間全部bingo..去厠所小便, 而又試過一覺瞓醒都係乾嘅呢..即係話...小朋友可以試o下介夜片lu.
一.鋪一張防水墊於床中間1/3位置或更濶,上面才鋪床單, 以防有時忍唔倒而整濕床, 因為床褥濕係好難乾,加上尿味和漬係好難清理
二.多準備兩套睡衣,毛巾和床單被鋪(夏天時記得..濕咗身嘅小朋友吹到冷氣好易凍親,如濕咗床,請先關上風扇冷氣)
三.睡前3小時介飲料(晚飯後就唔好飲咁多水喇..咪會成晚疴尿
四. 睡前小便
五. 放小朋友個厠所仔(痰罐仔--香港)於床邊..
六. 半夜叫小朋友起身小便...如巳濕床,第二晚便早多半個鐘叫醒小朋友去小便.
注意! 每個小朋友都唔同,所以盡量避免比較小朋友,边個介片介得快,靚,正....尤其係盡量避免喺小朋友面前講太多,大人講者無心,小朋友聽者有意, 小朋友聽到,一啲都唔好受..咁做只會增加佢哋嘅壓力同令介片嘅時間拖長
大食媽咪 寫道:
Nillie,
可唔可以俾多次介片片0個條link俾我?
我想睇0下幾時可以開始幫亞囡介夜片,thx

複式洋房

Nillie
Amenda 同kosei好相似,kosei又係禽上床用被cover up hiroki,又時時用佢架三輪車碰hiroki的搖搖床,如你所講,分隔佢地會唔會另佢地感情生疏架,
不過今日,c6的親戚黎睇hiroki,佢地開玩笑同kosei講好鍾意bb,想帶佢返屋企,kosei即刻say no,我也開玩笑對kosei話媽媽都想將細佬比人,佢好大反應say no to me,個一刻我都好開心,原來佢都 love 細佬,不過行為上總係相反,
重有我唔明白,點解每次佢打完或hurt細佬後,作總會report比我知,爸爸一返屋企,第一個話題就report佢打過細佬同點打法,當爸爸叫佢同細佬say sorry,佢就c都唔講,
kosei都係唔介意話比同學仔同老師知佢有個brother 叫
hiroki wor

複式洋房

lonely heart
係ar,kosei 係 trilingual ,日文,廣東話同D英文,我mainly用廣東話加D英文,爸爸就全日文

我同hubby講英文同曰文,有時用simple cantonese haha

等待驗證會員

Nillie_Mami 寫道:

Hoyinma,
Amanda同Hoyin唔同.. Amanda好忌諱喺 day care講 Gabriel, even 佢老師問佢都ignore.
今日, 我哋想同Gabriel帶親戚買嘅金手鈪, 但太鬆.. Amanda見到, 話好beautiful.. 我見佢眼仔發光, 就俾咗佢帶, size仲啱啱好.. Amanda好開心, 我話係Gabriel 俾佢, then 佢第一次講話 I love Gabriel 啊! 我好開心.. 我知Amanda係"念口王".. 但我已好心足 :-( :-(

Amanda

別墅

kathy,

kosei 好叻仔呀, 3種唔同語言都學講野咁快.

lonely heart
係ar,kosei 係 trilingual ,日文,廣東話同D英文,我mainly用廣東話加D英文,爸爸就全日文

我同hubby講英文同曰文,有時用simple cantonese haha

首頁

尾頁

跳至