夫婦情感

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

大少拉 發表於 13-11-4 04:34
真嘔血 我覺得你好可悲。。

要訓練個老公攬你氹你。其實佢係對你好。佢唔使訓練都會對你好。男 ...

男爵府

極品。。。

子爵府

回覆:男人=X, 需要訓練

Woo. 好新穎的觀點………………: 但我無法認同

子爵府

你當你老公係狗咁訓練,但佢有腦,有佢感受,你覺得佢feel 唔到?

sleepchuchu  咁要睇吓你用咩方法喇, 低手唔好亂用  發表於 13-11-5 00:51

侯爵府

許家小新抱 發表於 13-11-3 23:43
我同意男人係需要訓練~~(但係男人不等如狗~~)

我啱啱結婚嗰陣~~為咗錫錫呢個問題鬧過好多次交~~結果~~我規 ...

我規定c6每日臨瞓前一定要錫我~~如果唔係第二日就冇飯食~~到而家~~我灘上床佢就自動自覺錫錫~~

唔係呀.....

禁止訪問

大宅

引用:+本帖最後由+sleepchuchu+於+13-11-4+02:05

原帖由 sleepchuchu 於 13-11-04 發表

其實好想每個回覆, 不過冇時間
如果唔係搵一個適合既人,咁係咪只靠眼緣?
好似買寵物咁,睇眼緣。。。?咁啫係咩男人都可以「訓練」成好c6?

懶呢,就每個人都會,唔會因為「訓練」完,由懶變唔懶。我都會認結婚前後「懶」咗好多,咁我咪又要「訓練」?

大宅

諗咗好耐, 究竟係我表達得太直接呀, 還是為插而插. 但係又見有JM明白了解我所表達意思. 奇怪奇怪??

各位所有的技能&行為 (包括去廁所,朝早講早晨), 都係通過學習其他人及訓練而習成. 當然你話我係天才, 一出世已經自給自足, 咁我無須多講.

請問咁多位, 有冇對你老公黑面, 發脾氣, 哦佢, 或者極端啲一哭二鬧三上吊? 點解你要咁做, 大多數原因係個老公令做咗某事令你唔開心. 你黑面對佢, 難道唔係一個指示咩? 指示佢唔好再有下次. 絕世男人會自我反省有咩問題, 普遍男人要你同佢講問題所在, 劣男人佢會同你講問題係你度.

我以前都係咁對老公, 佢會做我所要求的事但唔係心甘情願囉!

Train up男人唔係叫你對佢好似奴隸咁, no reason just do it! 唔好話人喇, 動物都唔聽喇! 我train 佢時, 佢都會影響我, 對我有要求. 懶惰每個人都有, 只係我唔想5年10年後, 同老公好似roommate 咁. 所以一路都build up我地關係, 互信互賴, 唔係只得親情老夫老妻.

本來想share吓自身經驗, 不過算吧.

許家小新抱  係就係直接咗~~過咗龍~~但係我明你想講咩~~不過算啦  發表於 13-11-4 22:34

複式洋房

咁講過份左小小喇 !

伯爵府

許家小新抱 發表於 13-11-4 13:31
錫錫係增進感情~~兩公婆一定要有呢方面嘅默契~~默契通常係鬧交溝通出嚟~~樓主講話男人係X可能會係過咗火~~ ...
你好可憐.要唔俾飯老公食佢先錫你?

男爵府

冇自信既人先會透過某種行為去肯定自我存在價值,所以先會要求另一半做某d野去滿足自己,如果唔係佢唔能夠肯對方對自己有幾愛,冇哂安全感
男人往往為左息事寧人,只好就範,做左可以煩少d,唔做就好煩,但咁樣既關係會埋下危機,增加有小3既風險,因為個男人一返到屋企,要高度戒備,要做足主人既指示,如果做錯左,做漏左就好大鑊

瑪瑙宮

許家小新抱 發表於 13-11-4 13:31
錫錫係增進感情~~兩公婆一定要有呢方面嘅默契~~默契通常係鬧交溝通出嚟~~樓主講話男人係X可能會係過咗火~~ ...

錫左有飯食, 係佢 train 您喎.

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

引用:諗咗好耐,+究竟係我表達得太直接呀,+還是為

諗咗好耐, 究竟係我表達得太直接呀, 還是為插而插. 但係又見有JM明白了解我所表達意思. 奇怪奇怪??

各位所 ...
其實,我好認同你講的野~

雖然我唔係用訓練呢個字眼,但如果照你咁講,我都訓練緊我老公好多野,如:要有手尾,唔好成日要我執佢手尾、要識感恩,唔好事事都覺得理所當然、唔好成日開口埋口都只識講負面野,要用正面的態度去睇每一件事,要識得讚美人……

其實我同我老公相處,原來我係要事事都講得清清楚楚,佢先知我想佢點做,因為係好懶散又唔細心的人,如果諗住佢會自動自覺做,肯定死唔少細胞,我除左以上幾樣之外,我仲要訓練佢幫手做家務同照顧個女~

我敢肯定如果唔係我不斷咁訓練佢,佢肯定乜都大安旨意,旨意我乜都搞掂哂~

我見有jm話如果用到要訓練個老公,佢都唔係出於自願,如果佢真也願意去做,就根本唔需要訓練,但問題係人人都有惰性,不過正因為人人性格唔同,有d男人好有風度,有d好細心好體貼,有d好口甜舌滑,有d好沉默寡言……

我覺得如果唔想用到「訓練」呢個字眼,咁可話兩公婆應該坦坦白白,想對方點做應該直接講,咁都係一種溝通~

yuki60    發表於 13-11-13 11:47
許家小新抱    發表於 13-11-5 00:09

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+sleepchuchu+於+13-11-03+發

原帖由 yiu_fire 於 13-11-03 發表
如果Train 左先肯做都唔係真心啦,勉強無幸福,你用狗形容自己c6好喇,人地啲c6係人來

...
但有d野即使佢唔係真心做,但都應該要佢做,如:做家務……莫講話男人,連好多女人都唔會鍾意做家務,否則唔會有工人呢樣野,如果下下都話要真心做先有意思,我諗都好多人唔想返工囉!!

如果我要等我老公心甘情願塊做家務,我諗我等到變化石~

yiu_fire  Train 做家務同當男人係狗train佢攬錫自己點同?樓主講後者先會引至其他不滿  發表於 13-11-5 07:56

大宅

引用:其實好想每個回覆,+不過冇時間+咁多個回覆,

其實好想每個回覆, 不過冇時間
樓主,你都係唔好浪費口水教聰明佢地喇,一班道德塔利班。

你標題的確敏感,但未至於比人辱罵至體無完膚。

事實上,上想呻或者請教既人多數都係為煩而煩為問而問,極少因為真心想改變現狀而去出post

所以你都係唔好,好心做壞事好D

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我又buy 樓主嘅用意喎,只是字眼敏感咗dd啫。
不過樓主EQ的確高! 俾人狂話都照回

大宅

toyamis 發表於 13-11-4 23:58
樓主,你都係唔好浪費口水教聰明佢地喇,一班道德塔利班。

你標題的確敏感,但未至於比人辱罵至體無完膚。 ...
好心做壞事,
算喇, 可能平時身邊家人, 朋友同事都好錫我, 咪當犯賤比人插吓囉. 可能我有某種傾向

大宅

回覆 小manman 的帖子

好多謝你舉咗啲事例, 我都冇咩心機講.
我本身係么女, 未嫁前, 十指不掂陽春水. 嫁咗後咩都要做, 老公返嚟好似大爺咁. 新婚個年, 自己成日都唔開心, 我都係唔情唔願咁做家務. 老公唔係唔錫我, 只係唔知我想點啫.

後來, 睇咗幾本相處之道. change my mindset, 開始train up老公, 到而家起碼佢會自動做部分家務, 出入佢會幫我開門 etc

仲有, 鍚鍚抱抱, 係想夫妻間多啲親密感. 唔係遲早好似呢度啲JM咁, 只係同個roommate 一齊生活

首頁
23456...11

尾頁

跳至