自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+yanyanyan888+於+13-11-12+發

原帖由 03231008 於 13-11-12 發表
我係唔捐呀,吹咩
見到你地班友懶正義更令我反感,更加唔想捐
無論大陸,日本,菲律賓,我都好 ...
好型啊你………俾個
我今次都係唔會捐俾菲律賓……

水晶宮

畀面勳章

回覆:不願幫菲律賓災民嘅入嚟

對不起,都係唔會捐

大宅

唔會捐!要怪就怪個衰菲政府,要捐就叫在港菲律賓人捐啦,我地啲香港人晌菲人眼中咁“妙”少,幫唔到佢地架啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+oolongpig+於+13-11-12+發表

原帖由 halflower 於 13-11-12 發表
係囉,有d 人對中國山區小朋友有感動,有d 人對非洲的小朋友有感動,做善事有好多選擇,做乜一定要人地捐比 ...
物係law, 我个朋友去非洲做2年義工(愛滋兒童),我係香港買飯票送比老人家,我冇叫佢資助我,佢亦是,大家互相尊重。
点解唔捐比菲X賓就係冷血?我曾比d菲姐玩到頭大,我認我唔多 like 佢地,有問題嗎?我会向小朋友坦白説出我諗法,如他应為我唔啱,佢想捐我也会尊重。

禁止訪問

大宅

引用:講真,大陸水災我都冇捐,我點會捐菲律賓,

原帖由 minikin 於 13-11-12 發表
講真,大陸水災我都冇捐,我點會捐菲律賓,有人話一定要捐錢架咩?我自己唔捐,但我冇叫人唔好捐,呢啲係個 ...
同意:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:yanyanyan888+發表於+13-11-12+07:45

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

halflower 發表於 13-11-13 08:16
最憎D人開口埋口講身教,你自己係咪真係咁清高先,做到聖人level 先話人啦

...
我LIKE呢句

禁止訪問

珍珠宮

引用:錢不是捐俾菲政府的!只係一個固有振災基金

原帖由 viviencwc 於 13-11-12 發表
錢不是捐俾菲政府的!只係一個固有振災基金,供香港人道救援組織去申請,有豐富經驗的組織會買物資去救人! ...
我一早既立場係唔捐,但睇完你呢個留言,說服到我,所以我對政府用公帑捐5千萬冇再埋怨。但我個人仍然唔会捐

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

複式洋房

個人認為捐物資比捐錢來得實際!唔捐錢不等於沒有身教,你有感動可以捐成副身家,但冇感動就等於冇身教嗎?捐錢是自由選擇的,你或那些高官可以用自己的錢捐過夠,沒人反對,但就不能强迫我對呢個國家去付出。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+viviencwc+於+13-11-12+發表

原帖由 VKwan 於 13-11-13 發表
我一早既立場係唔捐,但睇完你呢個留言,說服到我,所以我對政府用公帑捐5千萬冇再埋怨。但我個人仍然唔会捐 ...
已經非常感激,多謝你

子爵府

回覆:minikin 的帖子

贊同

大宅

回覆:MKYUENSWYAN 的帖子

捐物資同捐錢唔同,一蚊都唔想落入d菲政府手,點解唔得呀? 捐物資唔係做善事咩? 就算班貪菲真係落格佢地都吞唔晒啦!
係就係2件事,到而家仲信佢地個個都傻啦!?
最好可以空降物資,人人都攞到!

公爵府

引用:唔捐,留返比美國佬。

原帖由 Lizfung 於 13-11-13 發表
唔捐,留返比美國佬。
美國佬自己都完全無錢,只有債,咪象徵式囉

男爵府

樓主同金正恩一樣

子爵府

引用:各位捐唔捐錢確係大家自由。只係見到有人話

原帖由 yanyanyan888 於 13-11-12 發表
各位捐唔捐錢確係大家自由。只係見到有人話菲律賓人係賤人、唔值得同情等,真係令人心寒。出個post想提醒各 ...
你而家係同我地講緊捐錢,唔係叫我地唔好話菲律賓係賤人喎!樓主,你知唔知自己講緊乜架??人地唔捐係人地既事,決定咗唔捐,你“提醒“人都冇用架啦,自問我覺得係一單還一單,我都唔想有天災發生,亦唔會同人質事件撈埋嚟講,我唔捐既原因係唔知錢落唔落到災民到,你睇下個亞奎諾,佢幫咗災民d乜??佢都唔盡力救自己國家,邊個可以幫到佢地?重有,我地雖然生於福地,但係依然有窮人,有慘既人,係都救咗自己香港先啦

公爵府

引用:捐物資同捐錢唔同,一蚊都唔想落入d菲政府

原帖由 raytem 於 13-11-13 發表
捐物資同捐錢唔同,一蚊都唔想落入d菲政府手,點解唔得呀? 捐物資唔係做善事咩? 就算班貪菲真係落格佢地都 ...
而家救援組織咪就係做緊把我們的捐款變成災民有需要的物資,及直接送去災民手中,可惜捐情不理想!

首頁

尾頁

跳至