自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我剩係知香港受害的人質都係無辜,堂堂一國

原帖由 CINDYC 於 13-11-12 發表
我剩係知香港受害的人質都係無辜,堂堂一國之首這樣的處理令人反感! 捐唔捐款都係個人決定,每人有不同感受 ...
對,捐唔捐自己決定,完全尊重個人選擇!
只要不是有些post在別人國難時冷嘲熱諷便已幫忙!

mrkokubo  唔都叫冷嘲熱諷?如果真係,係佢地問題。同樣,不捐也被人叫冷血,是嗎?  發表於 13-11-12 10:03

水晶宮

引用:Quote:原帖由+CINDYC+於+13-11-12+發表我剩

原帖由 viviencwc 於 13-11-12 發表
對,捐唔捐自己決定,完全尊重個人選擇!
只要不是有些post在別人國難時冷嘲熱諷便已幫忙!

...
無錯,不要幸災樂禍便可以!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+yy2004+於+13-11-12+發表我好

原帖由 viviencwc 於 13-11-12 發表
今次唔係捐國家,只捐去香港一個設了多年的振災基金,係俾香港的救援組織申請的,而且非為單一國家而設!

...
個組織有幾可信?你又知個組織一定會將啲錢一分一毫都幫到災民?香港夠大把人慘,自己都未顧掂自己,香港政府都因為金錢幫唔到自己啲真正香港有需要的人,仲要損5000萬去?!?

公爵府

引用:Quote:烏龍茶JJ+發表於+13-11-12+09:13+其

原帖由 mother904 於 13-11-12 發表
睇新聞,紅十會呀,宣明會,樂施會等志願機構,大部份都係送物資俾災民,根本唔會有錢過菲政府手。
...
對,因為錢不可解決即時問題,所以請大家相信非常有經驗的人道救援組織!他們申請了基金也是送物資給災民的!

公爵府

引用:Quote:Edithcsm+發表於+13-11-12+08:43+我

原帖由 mother904 於 13-11-12 發表
咪係,成日話捐五千萬,呢五千萬係注資入賑災基金,等ngo申請,所有救災都可以申請,唔係單單捐俾菲律賓。
...
係呀,正常撥款,久不久都注資!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆:我知實俾人鬧,但點解要唔捐錢俾菲律賓?

自己捐係另一回事,而家係"被捐款"

---生命無價,請支持領養---

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:someone123 的帖子

唔應該捐錢,不義之國,不義之地,捐錢只會像四川地震一樣,肥了貪官,苦了人民

應該捐糧食,葯物,救援物資…而不是金錢

公爵府

引用:他個總統重問啲居民點解你重未死?你覺得啲

原帖由 IceCream12 於 13-11-12 發表
他個總統重問啲居民點解你重未死?你覺得啲錢會落到災民手?發夢啦!菲律賓係慘,但我地實質捐錢係我地仲慘 ...
請不要誤會,錢注入香港一個固有的振災基金給香港人道救援組織申請,而多個有豐富經驗的救援組織申請完錢係馬上買物資送去當地,而且此基金係固有,政府久不久都正常注資,而且非為單一國家而設!所以請不要以訛傳訛!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+mother904+於+13-11-12+發表

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得捐5千萬物資係絕對冇問題,但而家係5千萬cash 喎,雖然話係比非政府機構申請,咁係香港既機構定係菲律賓機構先? 如果係菲既機構,係咪可以SURE 100%既錢可以去到災民手上?
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

真係好心寒, D人嘅留言及反對聲音仲係好冷血惡毒, 失去理智分析, 無言

公爵府

引用:衰嘅係阿龜落同佢嘅班子,唔係菲人,政府唔

原帖由 小蜜豐 於 13-11-12 發表
衰嘅係阿龜落同佢嘅班子,唔係菲人,政府唔係直接送錢比菲政府,而係比志願機構申請去買物資,我覺得冇問題 ...
認同回應!香港此基金非常體現香港重視人道立場,人命無價!
政府久不久也注資入去基金,維持運作!

侯爵府

mrkokubo 發表於 13-11-12 08:41
你有權捐,我有權唔捐,但唔該我地個黑箱正苦唔好亂使我地啲血汗錢

同意, 政府捐既係香港市民的金錢, 我寧願用來起多的公屋幫左香港有需要既市民先, 可以發起由大眾籌募捐款, 當然包括係香港打工既菲律賓人, 籌到幾多咪捐幾多
亦都同意: 應該捐糧食,葯物,救援物資…而不是金錢! 我都信唔過 "亞雞落"

公爵府

引用:Quote:someone123+發表於+13-11-12+08:19+

原帖由 hollysky 於 13-11-12 發表
我同意香港政府人道援助菲律賓災民,但係希望政府成立跟進小組,
好似四川地震時一樣,,監測菲律賓政府如 ...
乖仔,要讚!

公爵府

引用:Quote:原帖由+viviencwc+於+13-11-12+發表

原帖由 mrkokubo 於 13-11-12 發表
咪玩喇,點解有追加?就係因為風災!假設最後得40%比人申請左去非非,都2千萬!!咪學689玩語言藝術!

...
請問你的反對原因,可否分享?
我未get到你的重點,40%,二千萬又如何呢?

男爵府

2018復活節勳章

大宅

回覆 someone123 的帖子

唔係話唔捐, 歐盟都係捐4千萬, 阿爺捐十萬美金~香港要捐5千萬??? 香港人自己都搞唔掂啦, 駛唔駛捐咁多呀!

男爵府

其實不停地喺度講捐唔捐係冇意思,老實講,咁大個國家冇儲備振災咩,其他國家政府捐唔捐,捐幾多係佢地既政治show!簡單嚟講,就算佢當日殺既係689個亞媽,呢場show都依舊會做!作為市民,人人都有自己立場,咁表達自己意見又有咩問題?你話反對既jm點教小朋友?乜教小朋友愛恨分明囉?當日全港市民坐喺電視前幾個鐘,大家都仲瀝瀝在目,邊個唔知災民係無辜架?咁但係能夠咁理性兼包容,咁各位jm實在可以做德蘭修女!我個人認為撥款出嚟買大量物資運過去係最實際,但都係嗰句 ,呢場只不過係全球政府既show!

伯爵府

捐錢係個人意願,我個人意願係唔會捐去菲律賓!有咩問題?你地鍾意捐咪捐囉!但唔好話到唔捐錢比菲律賓係無良心、衰人!你地好清高咩?幫菲律賓罵返香港人,怪不得香港咁唔團結啦!

jloklok  講的好 !     發表於 13-11-12 13:26

首頁
23456...8

尾頁

跳至