自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我媽因為某些原因, 不在娘家出嫁

我爸因此而不去我媽娘家, 不認岳母岳父... 我爸一句: "我不是由那個門口接你的"...我媽和她的娘家又能怎樣呢?

所以, 對於很傳統的人來說, 在那個門口出嫁是很重要的;
酒店或許夠大夠靚, 但成為未來岳母永遠的遺憾, 做後輩的, 又忍心嗎?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:婚前同居嘅你哋係邊出嫁

我係酒店出

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係由娘家出嫁的,
由自小長大的地方出嫁, 感覺良好

男爵府

宅媽咪 發表於 13-11-21 11:26
我朋友搬出去同男友同居幾年,娘家搬屋之後,因為條件有限,所以無留房俾佢。佢亦無返去瞓過。依家佢要嫁人 ...

女家除左 E 次可話下事, 以後大時大節做節食飯, 紅白二事都係要就男家先,

嫁女邊度出嫁, 咪比女家話一次事咯~

洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

子爵府

我果時同C6各自返娘家住一晚.
我覺得酒店出門好冇家既感覺!

珍珠宮

娘家

珍珠宮

引用:我朋友搬出去同男友同居幾年,娘家搬屋之後

原帖由 宅媽咪 於 13-11-21 發表
我朋友搬出去同男友同居幾年,娘家搬屋之後,因為條件有限,所以無留房俾佢。佢亦無返去瞓過。依家佢要嫁人 ...
梗係酒店啦

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

娘家

大宅

好媽媽勳章

引用:我朋友搬出去同男友同居幾年,娘家搬屋之後

我都係同居後結婚,但出嫁返左阿媽度,始終個度係我長大既地方,d 街坊又會出黎襯下熱鬧,酒店係靚,但冇feel

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

娘家

珍珠宮

醒目開學勳章

我好慶幸自己喺娘家出嫁,感覺好WARM

侯爵府

我份人比較傳統,我係娘家出嫁,就算唔係娘家住,但父母生養之恩,不敢忘,娘家始終係娘家。

禁止訪問

大宅

娘家,屋企夠大

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+carng.ng+於+13-11-21+發表樓

唔係我呀,係我個fd .我有份做姊妹咋。其實我覺得佢男友應該係覺得佢娘家屋企得三百幾尺,到時有2~30個人, ...
真朋友只會鄧人高興唔會嫌人地屋企,婚禮只係第一步,以後仍然要用心經營,喺邊度出門其實對婚姻無幫助。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

同居中......咪係這裡

男爵府

宅媽咪 發表於 13-11-21 13:07
唔係我呀,係我個fd .我有份做姊妹咋。其實我覺得佢男友應該係覺得佢娘家屋企得三百幾尺,到時有2~30個人, ...

準新郎屋企唔通係800呎企2~30人都冇問題?

我覺得女方由邊度出門冇可能由男家話事囉,如果男方堅持女方BOOK酒店,咁男家又係咪一視同仁比新娘揀酒店入門斟茶拜祖先先?
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

大宅

我覺得應該就下父母, 就算已經唔係嗰到住,但嗰到始終都係你屋企, 你有咩事,都可以隨時返去。

首頁

尾頁

跳至