跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 主內媽咪, 入黎分享下丫(歡迎未信主的媽咪入黎睇下)

大家好,我同老公都想返教會,但唔知邊間啱我地,請問有無邊個媽咪係返香港區既教會架?

民房

Re: 主內媽咪, 入黎分享下丫(歡迎未信主的媽咪入黎睇下)

bb2006 寫道:
dnbb2006----已受浸(12/2005)-----返九龍城基督徒會
E&Mbaby----已受浸(12/2000)------返粉嶺神召會
HungYan----已受浸(4/2004)--------返尖沙咀生命堂
Pollybaby----已受浸(5/1993)--------返中華基督教會青衣志道堂 
Poodpoodhk(10月媽媽)----已受浸(2004)--------恩群福音堂
dear_grace---已受浸(12/2000)--同E&Mbaby一間教會--粉嶺神召會
菲比媽媽---已受浸(起碼十年前)---沙田靈光教會
祈兒 --- 已受洗 (都10年lu) --- 中華基督教會
BigPig阿花--- 已受浸 (7/1998) --- 海濱平安福音堂
lovememe---決志(3/2007)---浸信會光道
hinhei----決志(幾年前)---無返教會
bb2006----上緊慕道班----沙田聖本篤堂

helloKL ----已受浸 ---黃埔聯褔堂

複式洋房

大懶豬郡主>^.^<

唔好意思,現在才覆你。今天晚上跟老公炒大wok(其實好少事),剛剛才好番兼一齊祈禱,現在先吃飯!

講番你既分享,只要你記住:上帝永遠給你的會是最好的!還記得聖經講過,若人能愛天父勝過他的父母,兄弟的,上帝會給他多更多倍。意思是,若你為主的原故放棄某些事情時,上帝必定給他更多!還記得我的分享嗎?你的好處不在那和華以外!

還有,有很多基督教學校也是十分好的呢!

努力,共勉之!

btw, 你咁快幫bb找學校啦!我仲係一d頭緒也沒有!

複式洋房

BB妹媽咪,

你想返什麼類型的教會呢?例如想聽道就去大教會啦,例如:北角宣道會(在砲台山地鐡上蓋)、堅道浸信會(在堅道)、合一堂(在般咸道)。

如你想有多d爸媽的教會,彼此support好d就可以試下返北角浸信會,我可以介紹d人俾你識。

我自己就返荃灣的教會。

想知多d就隨時問我地啦,我相信在此每一個也很願意答你問題的!

大宅

BB妹媽咪 :
我細個都有返 "教會"
"北角浸信會" 我有去過1次
我去過好多教會
佢係我第一間入到去
覺得好舒服, 好溫暖, 所以記憶好深
(20年前去過)
唔知有冇搬到, 以前係 "成報" 附近

該用戶已被刪除

男爵府

agneslai206 寫道:
希望証恩小朋友無事, 手術順利.

小柔其實係乜事呢, 耳仔痕,好唔舒服, 唔駛留院架 ? 不過留院大人非常辛苦, 你2個仔又無人睇. 仲有 d 燒, 會唔會有事架 ? 我只有同你一齊擔心, 乜都做唔到. :-(

有架, 你有嘢做到架!!
就係嘗試祈禱囉!!

其實小柔又未去到發燒..........

男爵府

記得我仔派小學時我都左諗右諗!!

我樓下個間, 呢區名校, 基督教..........但佢太"名", 唔啱我咁好動的仔!! 老師愛心聽聞一般!!

另外一間要搭校車, 都係基督教, 老師有愛心, 都係brand one!!----五荀節

再一間我好鐘意, 無宗教, 要跨區!!

咁我就祈禱, 交比神選!!

我第一part 選了跨區, 派唔到!
第二round, 甲部選了跨區, 乙部選了五荀節!

結果派了五荀節
第三round, 我諗過好唔好去我鐘意個間叩門, 因叩得都應該收硬!!!!

但我結果既然當初祈禱話交比神去選, 咁都選咗, 所以放棄咗! 跟神的旨意行!!!

而加我大仔都讀得幾開心!!! 佢都叫做"特殊學童"!

大宅

o甘已經很好, 都係心中選那間.

由小到大, 我覺得自己係幸運的 - 小學成績唔叻, 但去到第一志願同該區名校, 好成績的反而入唔到. 因讀呢間學校先識到呢隻佬, 家人相處和諧, 份工幾開心, 依家仲有埋阿女, 呢d 人生, 去邊度搵 ?

我都有多謝個天比我的所有, 比我的幸福.

希望你地個個都幸福快樂

hinhei 寫道:
記得我仔派小學時我都左諗右諗!!

我樓下個間, 呢區名校, 基督教..........但佢太"名", 唔啱我咁好動的仔!! 老師愛心聽聞一般!!

另外一間要搭校車, 都係基督教, 老師有愛心, 都係brand one!!----五荀節

再一間我好鐘意, 無宗教, 要跨區!!

咁我就祈禱, 交比神選!!

我第一part 選了跨區, 派唔到!
第二round, 甲部選了跨區, 乙部選了五荀節!

結果派了五荀節
第三round, 我諗過好唔好去我鐘意個間叩門, 因叩得都應該收硬!!!!

但我結果既然當初祈禱話交比神去選, 咁都選咗, 所以放棄咗! 跟神的旨意行!!!

而加我大仔都讀得幾開心!!! 佢都叫做"特殊學童"!
]My Melody[/url]

禁止訪問

大宅

e&mbaby

我係住係官塘區架,不過未返過都唔知邊種會岩自己....

男爵府

小柔今日還是拉耳仔.........即係未好返............. :-( :-( :-(

主呀.....救你為小柔醫治吧!! 把發炎細菌全都帶離小柔!! 救主保守住小柔, 看守著小柔!!!!
感謝主,,,阿們!!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

公爵府

sorry, 啱啱路過, 見到你地講緊觀塘既教會... 我返緊果間都係o係觀塘, 叫觀塘國語浸信會, 係細教會, 大約百零人!
大懶豬郡主 - 如果你想返教會而心目中又未有得定既教會, 又覺得細教會可以容易熟絡, 可以試下返我呢間
如果想返大教會, ”官塘浸信會"同"官塘潮語浸信會"都唔錯架!

公爵府

hinhei, o係嬰兒醫護果邊見到你個女既情況都戥你擔心, 求神醫治同保守!!!

禁止訪問

大宅

我唔係主內嘅人, 唔知點解走左入黎, 我由第一頁開始睇, 睇左一半巳經頂唔順, 喊哂, 要中埸休息, 然後再睇. 唔知點解好感動, 覺得每個媽媽都好偉大, 所以都想講吓嘢, 我打中文唔快, 所以打左成個lunch, 希望你地有心機睇啦.

我生大仔之前都小產過2次(原因不明), 輾轉攪左2年有左大仔, 陀佢嗰時真係心驚膽跳, 初初都好順利, 到34週時開始血壓高入院幾次, 到37週bb仍然停留喺34週時嘅size, 好細. 血壓一直唔降最後要即時入院開刀, 阿仔出世得5.5磅, 係就係細d不過都好健康, 真係多謝個天比個仔我. 我有時唔開心有事時都對住個天講, 求佢幫助我, 我講嗰個天唔知等唔等如天父, 受左阿仔感染(佢讀基督教幼稚園,間學校好好, 比阿仔學到靈性嘅一面, d老師全部都好有愛心), 佢成日都話天父係唯一真神.
生完大仔後都覺得好幸福好滿意, 都打算整多件, 但衰嘢又黎啦, 2003年3月29日, 我好記得呢一日, 我入左院住左21日, 完全隔離, 你地估到啦, 係SARS呀, 我中左呀, 六合彩又唔見我中, 我住喺疫區(淘大花園, 而家都仲係), 入左院之後完全同屋企人隔離, 勁掛住當時2歲2個月嘅仔, 又好擔心佢地受感染, 咩都做唔到, 呢21日係我人生最最最難受嘅時間, 好驚就咁就”瓜老襯”, 阿仔咁細唔知點算, 我有求個天幫我, 其實我病情唔係太嚴重, 但見到隔離左右嘅人一個一個咁走, 睇住醫生同佢地急救, 好難受. 後來得到個天保佑, 我順利出院, 第一眼見到個仔勁喊出黎, 好想抱佢但係唔得, 因為唔知仲有無傳染性, 仲要自行隔離3週覆診後先安心返屋企. 喺呢件事上面我感覺到個天真係幫到我, 雖然佢揀左我, 但係可能只係比少少考驗我然後又比番多d幸福我.
我出院後呢個病帶比我嘅後遺症都幾多, 除左勁脫髮外, 身體真係唔好, 氣促又易病, 要睇中醫調理左好耐, 但係個天又真係唔係對我好壞喎, 比起好多人又有骨枯, 無左工作能力, 我真係算少嘢啦, 真係要感謝個天. 我而家身體唔錯呀, 無哂後遺症啦.
攪掂身體後打算生多個, 又發現咩甲狀腺有問題, 唯有食藥囉, 攪黎攪去終於舊年有左細仔, 陀佢都算順利, 少少血糖偏高姐, 38週入院又開多一刀生左佢出黎, 而家覺得自己好幸福. 其實好多嘢係個天整定嘅, 只要放開懷抱樣樣事睇開d咁就無問題啦 (講就易)
SARS單嘢, 除左屋企人, 同事同埋幾個好同學知道, 我完全唔敢同其他人講, 怕人帶有色眼鏡, 唔知點解又會有勇氣喺呢度講, BK力量沒法擋. 死啦, 揚左tim,第時如果有機會出席BK活動, 求你地唔好其視我.(我大仔都唔知呢件事, 佢當時咁細, 講佢都唔知, 而家又唔想提)
唔知點解我好鍾意聽人祈禱, d 說話好好聽好感人, 但係我自己唔識祈禱, 淨係話求個天點點點, 我唸都得掛.
我喺呢度祈求天父保佑所有病緊嘅bb (小柔, 証恩…… 包括我細仔) 快d好番, 禱告奉主名求, 阿門 (呢句係我大仔教嘅). 我真係唔識祈禱, 希望各位唔好怪我, 我係真心希望每一位都開心快樂.
講哂出黎啦, 好開心呀.

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

禁止訪問

大宅

SPJB

點會有人歧視你呢! 睇完你呢幾年o既經歷, 我覺得你有一顆感恩o既心, 你過完一關又一關, 都無埋怨, 真的很欣賞你!

仲有其實祈禱冇話識唔識, 主要係你同天父傾心吐意感謝讚美等等…….

首頁
23456...12

尾頁

跳至